Muunnokset

I - Yksiväriset

Straw (str)

Ay/* bc/* C/* d/d P/* (mustasilmäinen)
Ay/* bc/* C/* d/d p/p (punasilmäinen)

"Väri muistuttaa heleää, keskivertoa argentea, mutta ilman silveerausta ja pohjaväriä. Silmät mustat tai punaiset."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.


Lks straw uros Noddyn Livius Sura
Kasv., om. & kuva: Satu Karhumaa

d/d straw. Satiininakin vaaleampi kuin ln/ln straw.

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Lk straw uros Noddyn Smaragd
Kasv. & om: Satu Karhumaa
Kuva: Arttu Väisälä

Tämä hiiri on liian tumma, todennäköisesti siksi, että se on leaden, ei blue-diluutio. Huomaa Ay-geenin aiheuttama ylipaino.

Yleistä

Straw, jota ehdittiin Suomessa jo näyttelyttää nimellä cream, on creamin (englantilaisen) historian vanhin versio ajalta ennen chinchillageeniä ja 1930-lukua.

Muunnoksen nykyinen rotumääritelmäehdotus kuvailee hiukan hankalasti strawn väriksi "tuore olki oranssilla vivahteella". Hiukan helpompi reitti kuvata sitä, miltä straw näyttää on mainita sen olevan "kuin argente ilman pohjaväriä ja silveriä". Tosin - argenten oiken värin tulkinta vaihtelee sekin...

Muunnoksen ongelmiin kuuluu nokisuus, sinisen diluution mukanaan tuoma jauhoisuusongelma (mustan pigmentin vaalentuessa siniseksi pigmentti pakkautuu karvaan epätasaisesti, karvan juuren ollessa tummemman kuin kärjen), värin tummeneminen hiiren iän myötä ja kaikki dominoivaan punaiseen liittyvät paino- ja terveysongelmat. Kaikkien Ay muunnosten tavoin straw ei periydy puhtaasti: kahden strawn yhdistelmästä syntyy aina (laskennallisesti) myös muita värejä, hiirten genotyypistä riippuen.

Genetiikkaa

Geneettisesti muunnos on diluutio redistä tai fawnista, suklaadiluutio ei ole välttämätön, mutta auttaa vähentämään nokisuuden näkymistä ja kirkastamaan näin väriä. Toisin sanoen, straw on "blue red / fawn" tai "lilac red / fawn".

Lisätietoja mukana olevista geeneistä kannattaa lukea red, blue ja chocolate -artikkeleista.

Hieman käytännönläheisemmin

Kaikkien Ay -muunnosten tavoin straw on aina A-lokuksessa heterotsygootti, jolloin kahden strawn yhdistelmästä syntyy muitakin muunnoksia kuin pelkkää strawta. Huonolla tuurilla poikueessa syntyy kaikkea muuta, mutta ei yhtään straw-poikasta... Muut syntyvät muunnokset riippuvat straw-osapuolten genotyypeistä.

Strawssa, erityisesti mustasilmäisessä, yhdistyvät sekä redin että bluen ongelmat. Strawta kasvattaessa voi törmätä hiirimaailman ihmeisiin, kuten yhtä aikaa nokiseen että jauhoiseen otukseen, jolla on kaiken kukkuraksi rutkasti ylipainoa ja ruttuiset korvat. Parhaimmillaan straw on onneksi hyvin viehättävä muunnos.

Punasilmäiset strawt kärsivät mustasilmäisiä vähemmän paino- ja ruttukorvaongelmista, samoin jauhoisuudesta. Niillä on uitenkin ongelmana on on esiintyy kuitenkin "silveerausta" - toisin sanoen hopeiseksi vaalentunutta varjostuksenjäännettä.

Toisin kuin redin ja fawnin kohdalla, strawta pystyy kasvattamaan kummallakin silmävärillä samoissa linjoissa - jos haluaa. Haluttua sävyä pystyy kuitenkin jalostamaan helpoimmin pitäytymällä yhdessä silmänvärissä.

Strawn kasvatuksessa varottaviin ominaisuuksiin (eli mitä ei kannata päästää linjoihin) kuuluvat mm. umbrous, liian syvä pigmentointi, jauhoisuus ja leaden.

Umbrous tulee yleisimmin hyvistä black, blue ja chocolate taneista, hyvistä black, blue ja chocolate hiiristä, sekä tietenkin sableista. Straw on yksivärinen muunnos, joten varjostus on sille epätoivottu ominaisuus. Tästä syystä umbrousia (sekä sen muuntelijoita - umbrous on "kasaantuva" ominaisuus) on syytä välttää.

Syvä pigmentointi, erityisesti strawn aikaansaamiseen käytetyn redin / fawnin kohdalla, tummentaa yleissävyä liikaa. Strawn tulee olla hennohko väri, joka ei saa olla kuin "vähän platku red / fawn".

Leaden ei sovi strawn kasvatukseen, sillä se ei vaalenna punaista pigmenttiä tarpeeksi. Ks. alempi esimerkkikuva.

Tyhjästä nyhjäisten?

Mustasilmäisen strawn aikaansaamiseksi tarvitaan red tai fawn punaisen geenin "antajaksi" (mieluummin kuin sable, blue sable tai lilac sable - nämä kuitenkin tuovat varjostus/nokisuusongelmman) sekä self tai tan-hiiri, jolla on tarvitut diluutit. Näihin väreihin kuuluu blue, silver ja lilac, samoin kuin blue- tai lilac agouti. Ihanteellinen olisi lilac (a/a bc/* d/d). Red x lilac -yhdistelmästä saa hiiriä, jotka kantavat tarvittuja diluutioita. Syntyvissä väreissä voi olla (redin genotyypistä johtuen, toivottavampaa olisi Ay/* bc/* kuin vaikkapa Ay/* B/*) red, agouti, cinnamon, black tai chocolate (ja taneja, jos red oli tanin kantaja).

Tästä pääsee eteenpäin käyttämällä jatkojalostukseen F1-poikueeseen syntynyt red (jos sellainen syntyi, jollei niin yritä uudelleen) ja astuta se diluutiot omaavalla hiirellä. Jälleen kerran paras vaihtoehto on lilac. Tässä sukupolvessa pitäisi jo olla joitain straw-hiiriä. Mikäli lilacia ei ole saatavilla, voi käyttää blueta. Etene kuten red x lilac -esimerkissä. Tuloksena syntyvillä strawt eivät kuitenkaan välttämättä ole Ay/* bc/* d/d P/* -hiiriä. Niillä voi kuitenkin olla vaadittu sävy.

Punasilmäisen strawn kohdalla hyviä aloituseläimiä ovat fawn Ay:n tuojaksi ja ns. näyttelychampagne (a/a bc/* d/d p/p) tuomaan diluutiot. Hyvin vaalea silver (a/a B/* d/d p/p) tai silver tan (at/* B/* d/d p/p) käyvät nekin erinomaisesti. Muita mahdollisuuksia ovat sinidiluuttinen argente ut, tai bc/* d/d -argente ut. Muutoin punasilmäisen strawn kanssa seurataan ylläolevia mustasilmäisen ohjeita, korvaten kuitenkin mainitut muunnokset niiden punasilmäisillä versioilla.