Muunnokset

Ei-standardit

Hereford (/he)

s/s + muuntelijat (k10-kompleksi)
W/+ + muuntelijat

Fox-vatsaisia muunnoksia lukuun ottamatta mitä tahansa standardoitua väriä oleva hiiri, jolla on naamassaan kiilamainen, mahdollisimman symmetrinen ja kärjeltään korkeintaan korvien väliin mutta vähintään silmien yli nouseva laukki, joka katkeaa leuan alle. Tassuissa valkoiset, vatsakuviosta erilliset sukat. Puolet hännän pituudesta on värittynyt ja loppuosa valkoinen. Vatsassa säännöllisen muotoinen vähintään vatsan kolmanneksen levyinen valkoinen kuvio, joka alkaa etujalkojen välistä ja päättyy takajalkojen väliin, yhdistymättä naama- tai tassukuvioihin, rajoittuen vain vatsan alueelle. Vatsan kuvion tulee erottua fox-vatsasta, ollen kapeampi.


Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Nuori pka cinnamon hereford.

Kasv, om. ja kuva Mari Martiskainen.

Hereford piirroksena.

Harrastajien toivotaan muistavan,että fox-vatsa on herefordilla virhe.

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

Hereford on toinen puoli vanhempaa, liian hajanaiseksi osoittautunutta berkshiren rotumääritelmää, josta erotettiin laukillinen valkovatsaisempi hereford ja päätäplällinen, vatsaläikällinen nykyinen berkshire. Muunnoksen genetiikka on hiukan epäselvä, mutta berkshire-artikkelista voi lukea W-teoriaa.

Arvelujen mukaan kyseessä on kuitenkin yksi monista resessiivisen valkotäpläisyys -geenin (s) aikaansaamista muunnoksista, jonka erityispiirteet muodostuvat sopivilla muuntelijoilla. Mahdollinen "syypää" on k-kompleksin (k10) geeni C3HeB/FeJLe (k10C3H), joka saa aikaan laukkia, vatsatäplää ja osittain valkoisen hännän. Geeni dominoi vatsavärin osalta selkäpuolella valkoisia läikkiä (ilman laukkia) tuovaa saman lokuksen Mayer-geeniä (k10Mayer).

Kahden herefordin yhdistelmästä voi muuntelijoiden eriytyessä syntyä herefordia ja "länttiä", mutta läikällisistä even/broken -linjan hiiristä ei synny herefordia ilman blz-tekijöitä.

Joskus ei-länttilinjoista syntyy hiiriä, joilla on pelkkä vatsatäplä ilman muuta kuviointia. Nämä hiiret ovat mahdollisesti heterotsygootteja k-kompleksin resessiiville ilman s/s:ää, eli S/* k10Mayer/k10Mayer, joka saa aikaan kyseistä kuviointia.