Muunnokset

Ei-standardit

Cream, (cr)

Ay/* cch/cch D/* P/* (b.e.cream)
Ay/* cch/cch D/* p/p (p.e.cream)

"Värin tulee olla rikas kerma, kuin hento pastellin keltainen, vailla harmautta ja nokisuutta. Silmät mustat tai punaiset."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Lka cream uros Rapunzel's ?
Kasv, om. & kuva: Anniina Tuura

Tämä hiiri edustaa genotyyppiä Ay/a B/* cch/cch D/* p/p, eli on chinchilloitu fawn. Tällainen pink eyed cream on harvinainen C- ja P-lokusten linkittymisen vuoksi

(Klikkaa kuva isommaksi.)

Lk cream Evening Star's Micrometer
Kasv: Carita Tiikkainen, Kuva: Anniina Tuura

(Klikkaa kuva isommaksi.)

Yleistä

Cream on geneettisesti chinchilloitu red tai fawn, silmien väristä riippuen. Tavoitteena on lämmin ja rikas kerman sävy, joka ulottuu myös vatsapuolelle, vailla nokisuutta ja jauhoisuutta. Cream on tällä hetkellä ei-standardi muunnos.

Cream on harvinainen väri, etenkin geneettisesti puhtaassa muodossa sitä on vaikea löytää. Ongelma on sama kuin marten sablen kohdalla: värivirheellisiä, enemmän tai vähemmän varjostuneita Ay-pohjaisia c-resessiivihiiriä löytyy kyllä, mutta puhtaan värin jalostaminen näistä on kovan työn takana – creamin kohdalla vielä enemmän kuin marten sablen, sillä varjostus on creamin kannalta ongelma, eikä sopivia korjaavia apumuunnoksia juuri löydy.

Creamia voi ryhtyä rakentamaan yhdistämällä seepiaa tai grey agoutia rediin tai fawniin. Toinen mahdollisuus on käyttää saatavilla olevia värivirheellisiä mahdollisimman paljon creamia muistuttavia hiiriä, ja pyrkiä puhdistamaan väriä jalostamalla. Seepia on käyttökelpoinen apuväri, jos sellaisia on saatavilla. Nekin tosin voivat tuoda mukanaan ikäviä yllätyksiä, sillä seepia voi joskus kantaa perimässään vahvaa umbrous-tekijää, mikä aiheuttaa hiirelle selkään varjostuksen tai nokisuutta. Grey agoutia käyttämällä voidaan välttää umbrousin ongelma (se näkyisi grey agoutilla tikkauksen kasaantumisena), mutta toisaalta agoutigeeni ei ole creamilla toivotuin.

Mustasilmäisen creamin yleisin värivirhe on nokisuus, eli pyrkimys varjostukseen selkäpuolella. Punasilmäisillä creameilla tätä ongelmaa on paljon vähemmän, sillä punasilmäisyys vaalentaa nokisuuden huomaamattomaksi. Väärä sävy on toinen yleinen ongelma; sävy voi olla joko liian vaalea, lähentyen jopa valkoista, tai liian tumma. Jauhoisuus ja vaalea vatsapuoli ovat kolmas tavallinen värivirhe: näitä aiheuttaa mahdollisesti agouti-geeni ja etenkin white bellied agouti –geeni. Creamin kasvattajan kannattaa pyrkiä a-lokuksen osalta genotyyppiin Ay/a.

Cream soveltuu valitettavasti huonosti yhdistettäväksi mihinkään muuhun chinchillageeniin pohjautuvaan muunnokseen. Chinchillaan tai argente cremeen yhdistäminen tuo genotyyppiin creamin kannalta ei-toivotun Aw:n. Black fox ja marten sable tekevät selkäpuolesta varjostuneen. Pienin paha creamiin yhdistettäväksi on grey agouti tai pale argente. Standardiin kelpaamattomista muunnoksista yhdistettäväksi sopii seepia.

Punasilmäisenä cream on hieman helpompi kasvatettava kuin mustasilmäisenä, sillä punasilmäisen creamin sävy pysyy helpommin puhtaana. Haittapuolena punasilmäisistä creameista syntyy ei-toivottuja vale-pewejä, mikäli creamien genotyyppi on Ay/a p/p.

Väärien c-resessiivigeenien ja Aw:n lisäksi vältettävien värigeenien joukkoon kuuluu sininen diluutio (d/d). Diluutio tekee creamista kylmän ja vaalean sävyisen. Suklaageenien (b/b) vaikutus ei välttämättä ole haitallinen, ne tosin saattavat tummentaa sävyä.

Tähyiltäessä Suomen rajojen ulkopuolelle kannattaa pitää mielessä värimuunnosten nimityserot maiden välillä. Muunnos, jota ulkomailla yleisesti kutsutaan nimellä cream, on a/a ce/c eli meille tutummin black eyed bone. Myös beigeen saatetaan viitata nimityksellä cream. Käytännössä meidän standardimme creamia ei juuri ulkomailla kasvateta.

Teksti: Anniina Tuura