Muunnokset

Rodut

Karvaton (nu)

"Karvattoman hiiren tulee olla mahdollisimman karvaton. Ihon tulee olla ohut, puhdas, ehjä ja osittain läpikuultava. Ryppyisyyttä ei saa olla liiallisesti, mutta muuten siitä ei tule rangaista. Korvat suuret ja rypyttömät. Viikset erittäin lyhyet tai puuttuvat. Karvattoman hiiren väriä ei arvostella, valkoiset merkit eivät kuitenkaan ole sallittuja."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Nu pew naaras Necropolis Emission Impossible
Kasv ja kuva: Kaisu Airaksinen

Nakua tummalla iholla Necropolis-hiirulasta
Kasv ja kuva: Kaisu Airaksinen

Vertaa tätä ja alla olevaa hiirtä, huomaatko eron?

Aivan, ylemmällä ei ole viiksiä, tällä on.
Ylempi hiiri on naku, alempi on naku fuzzy.

Yleistä

Karvaton, eli nakuhiiri on yleistynyt Suomessa sen jälkeen, kun vuonna 2010 Suomeen saatiin elinkelpoinen ja terveempi karvattomuusgeeni verrattuna aikaisemmin hiiriharrastuksen käytettävissä olleisiin karvattomiin. Karvaton hiiri on muiden karvattomien eläinlajien tapaan jakanut mielipiteitä ja sen erikoinen ulkonäkö herättää huomiota.

Nakuhiirien väritys iholla on vaaleaa. Tummat nakuhiiret ovat eri tummuusasteilla harmahtavia/sinertäviä ja vaaleat muunnokset ihonvärisiä vaaleanpunertavia. Jos heterotsygootilla nakulla on hyvin ohut persikkamainen kerros karvoitusta, värit ovat voimakkaampia ja esim. pew näyttää valkoisemmalta. Karvattomien värejä ei voi arvostella näyttelyissä samalla tavalla kuten karvallisten hiirten värejä, joten arvostelu koostuu pääasiassa karvattomuuden tasosta ja hiiren tyypistä. Yleisimpiä virheitä karvattomilla hiirillä on pieni karvoitus joko kauttaaltaan tai paikoittain pieninä tupsuina.

Genetiikkaa

Kyseinen Suomessa oleva nakugeeni on dominoiva. Karvattomista hiiristä syntyneet normaalit lyhytkarvaiset hiiret eivät siis periytä jatkossa karvattomuutta, sillä geeniä ei voi kantaa.

Karvattomuuden periytyminen eri yhdistelmillä:

homotsyg. naku x homotsyg. naku = koko poikueellinen homotsyg. nakuja
homotsyg. naku x heterotsyg. naku = 50% homotsyg. nakuja, 50% heterotsyg. nakuja
homotsyg. naku x lyhytkarvainen = koko poikueellinen heterotsyg. nakuja
heterotsyg. naku x lyhytkarvainen = 50% heterotsyg. nakuja, 50% lyhytkarvaisia
heterotsyg. naku x heterotsyg. naku = 50% heterotsyg. nakuja, 25% homotsyg. nakuja, 25% lyhytkarvaisia

Heterotsygootin nakun ulkonäkö voi vaihdella hyvinkin paljon lyhytkarva-fuzzyn kaltaisesta täysin karvattomaan jopa saman poikueen poikasissa. Fuzzyn ja nakun ainoa ero voi joskus olla nakujen viiksien puuttuminen. Vastasyntyneiden poikasten viiksistä pystyykin katsomaan helposti valoa vasten kuka on karvaton ja kuka ei.

Homotsygootti naku on poikasena nahkaisempi karvaton, eikä omaa missään kasvuvaiheessa selvästi silmin nähtävää karvoitusta. Heterotsygootit nakut ovat poikasina aina enemmän tai vähemmän karvallisia. Niiden karvoitus on poikasena laineikasta hyvin pehmeää pumpulimaista pohjavillaa. Hiiren kasvaessa laineet suoristuvat ja karvoitus vähenee, ja hiiri saattaa näyttää jopa täysin karvattomalta aikuisiällä. Joillekin voi jäädä pieniä karvatupsuja satunnaisiin paikkoihin. On siis täysin mahdollista kasvattaa täydellisiä karvattomia hiiriä ilman ainuttakaan homotsygoottia nakua.

Käytännönläheisemmin

Karvattomilla hiirillä voi käyttää kuivikkeena normaalia kutterinpurua ja samoja pesämateriaaleja kuin muillakin hiirillä. Ulkomailla jotkut kasvattajat käyttävät nakuterraarioiden alla lämpömattoja, mutta hyvin lämmitetyissä asuintiloissa niitä ei tarvita. Rohinaa tai muita hengitystiesairauksia ei esiinny karvattomilla sen enempää kuin muillakaan muunnoksilla. Näyttelybokseihin täytyy laittaa enemmän lämmikettä etenkin talvella ja kovilla pakkasilla. Automatkoja ajatellen auton olisi hyvä olla hyvin lämmennyt sisältä ennen karvattomien kanssa matkaamista.

Kuten muillakin karvattomilla eläimillä, myös karvattomilla hiirillä voi esiintyä iholla finnejä, etenkin uroksilla. Finnit paranevat ajan kanssa itsestään eivätkä jätä sen suurempia jälkiä, mutta näyttelyyn tällaisen kanssa ei luonnollisesti kannata lähteä.

Haavat ja nirhaumat näkyvät karvattomilla hiirillä erityisen hyvin ja niiden parantumisen jälkeenkin pieninä arpina, mikä jälleen kerran kauneusvirheenä haittaa näyttelymenestystä. Jos karvattomia hiiriä järjestää uusiin laumoihin, totutus kannattaa tehdä todella huolellisesti jotta vältyttäisiin ikäviltä haavereilta. Pieniä ihovammoja voi hoitaa esim. Bepanthen-voiteella.

Homotsygoottien poikasten silmät aukeavat huomattavasti aikaisemmin kuin normaalikarvaisten hiirten. Silmät saattavat raottaa jopa viikkoa aikaisemmin. Tämän vuoksi silmäongelmat ovat yleisempiä ja kaihin mahdollisuus suurempi. Jotkut homotsygootit poikaset saattavat syntyä jopa silmittöminä. Karvattomilla hiirillä silmät vuotavat herkemmin karvoituksen puuttumisen vuoksi joka normaalisti olisi silmienkin suojana, mutta on myös tapauksia joilla silmät ovat oikein kirkkaat ja normaalit koko elämänsä.

Toinen ongelmakohta karvattomilla on suurempi todennäköisyys kuivuviin häntiin ja kantapäihin. Karvattomilla hiirillä esiintyy huomattavasti enemmän kuivaa häntää kuin normaalikarvaisilla hiirillä.

Karvattomia kasvattaessa kannattaa välttää homotsygootteja poikasia ja suosia heterotsygootteja nakuja, eli yhdistää heterotsygootteja nakuja vain karvallisiin tai korkeintaan toisiin heterotsygootteihin nakuihin. Homotsygootti nakupoikanen on koko poikasajan täysin karvaton ja on useimmiten hieman pienikokoisempi kuin heterotsygootti poikanen, joten ne pystyy karsimaan joukosta pois. Homotsygootit nakut ovat aikuisenakin pienempikokoisia.

Kasvatuksessa täytyy painottaa erityisesti terveydellisiä näkökohtia ja tarkkailla hiirten silmiä, häntiä ja jalkoja tarkemmin ja useammin. Jotta tämänkaltaiset ongelmat eivät missään nimessä lisäänny ja riistäydy käsistä, kasvattajilla tulee olla selvät tavoitteet millaisia nakuhiiriä käyttää jatkojalostuksessa ja miten, sekä tehdä yhteistyötä toisten muunnoksen kasvattajien kanssa kokemuksia vaihtaen.

Teksti: Kaisu Airaksinen