Muunnokset

Rodut

Lyhytkarvainen, (lk)

Go/* re/re Sa/* (Fr/* Fz/* ca/ca)

"Sileä ja tiheä, lyhyt turkki jossa on luonnollinen kiilto."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.


Lk black eyed bone uros Rapunzel's Post-Modern Prometheus
Kasv. Anniina Tuura, om: Tuire Sini Tukiainen
Kuva: Arttu Väisälä

Lk grey agouti
Kasv Henry van Raaij, om & kuva Anniina Tuura
(Klikkaa kuva suuremmaksi)

Yleistä

Lyhytkarvainen on hiiren "perusturkkimuunnos" ja kaikkien värien ja kuvioiden rotumääritelmät on kirjoitettu lyhytkarvaiselle hiirelle.

Genetiikkaa

Lk:n geneettinen tausta on yksinkertainen: hiirellä ei ole dominoivia turkkiin (käytännössä kihara) vaikuttavia geenejä ja se korkeintaan kantaa resessiivisiä (pitkä karva, satiini, jotkut kiharat) turkkiin vaikuttavia geenejä.

Hivenen käytännönläheisemmin

Vaikka lk onkin perusturkkityyppi, parhaimman turkin saamiseksi tulee silti harjoittaa valikoivaa jalostusta. On yllättävän helppoa saada lyhytkarvaiselle aikaan liian pitkää karvaa, törröttäviä peitinkarvoja sekä ylipäätään hoitamattoman ja/tai huonokuntoisen näköinen turkki.

Turkin pituus sekä sen muut ominaisuudet (satiinius ja kiharuus) vaikuttavat siihen, miltä hiiren väri näyttää. Jotkut muunnokset näyttävät paremmilta lyhytkarvaisena kuin pitkä- ja/tai kiharakarvaisena. Näihin muunnoksiin kuuluu tikatut, silver-tikatut ja varjostukselliset muunnokset, käytännössä kaikki kuviolliset muunnokset sekä monet tummemmat yksiväriset, kuten black, blue ja chocolate.

Vaaleat värit (esim. silver, dove, champagne) näyttävät parhaimmilta lk:na, ilman satiinin tummentavaa vaikutusta. Sama tilanne on agoutilla ja cinnamonilla sekä usein chinchillalla ja marten sablella.