Muunnokset

I - Yksiväriset

Silver (si)

a/a B/* C/* d/d p/p (pink eyed / punasilmäinen)
a/a B/* cch/c d/d P/*, mahd. a/a bc/* cch/c ln/ln P/* (black eyed / mustasilmäinen, bes)

"Värin tulee olla hento, tasainen, vaalea hopeanharmaa sinertävällä vivahteella, vailla rusehtavia sävyjä. Mahdollisimman sininen pohjaväri toivottava. Hiiren tulee kuitenkin antaa vaikutelma selkeästi yksivärisestä hiirestä. Silmät punaiset tai mustat.

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Silver:

Lk silver uros Hyde Park
Kasv: Susanna Salminen, om: Maiju Collan
Kuva: Anniina Tuura

Epätasaisehko väritys, hiiri voisi käydä liian vaaleasta dovesta sävynsä osalta.

Lks silver naaras Rapunzel's Silver Dove
Kasv. & om: Anniina Tuura
Kuva: Arttu Väisälä

Lk silver naaras Rapunzel's Identity Crisis
Kasv. & kuva: Anniina Tuura
Om: Sari Andersson

Lk silver naaras Astralis Silver Bay
kasv. om. & kuva: Johanna Salo

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Pks silver uros Rapunzel's Marco Polo
kasv. om. & kuva: Anniina Tuura

Huomaa tummempi karvanjuuri.

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Black eyed silver:

Lk (black eyed) silver uros Rapunzel's Phantasms
Kasv., om. & kuva: Anniina Tuura

Silver

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

Pink eyed

Silver on geneettisesti punasilmäinen blue ja sitä on bluen tavoin useita eri sävyjä. Jos selfin määritelmä otetaan kirjaimellisesti, ei silver ole self, sillä karvan juuri on sinertävä. Paras ulkosiitos on PEW, mutta tällöin tulee tietää PEWn geneettinen tausta. Champagne-taustainen PEW tuhoaa silverin jäänsinisen sävyn ja pidemmällä aikavälillä tuloksena on vain (show) champagnea. Dovea voi käyttää ulkosiitoksena, mutta samalla varovaisuudella kuin ulkosiitoksia yleensä.

Black eyed silver

Teksti: Anniina Tuura

Mustasilmäisen silverin mahdollisuudesta on käyty melkoisia väittelyitä. Black eyed silverin "mahdottomaksi" leimanneet ovat mielikuvissaan juuttuneet siihen, että bluen voisi saada vaalentumaan silveriksi ainoastaan käyttämällä punasilmäistä vaalennusta p/p.

Todettuani cch/c:n vaikutuksen blackiin, päättelin, että yhdistämällä tämä genotyyppi blue hiireen, lopputuloksena voisi olla black eyed silver. Koeyhdistelmänä toimi blue burmese x c:tä kantava blue. Lopputuloksena syntyikin black eyed silver, jonka perusväri vastaa "tavallista" punasilmäistä silveriä. Koska cch/c:n vaikutus hiiren ihon pigmenttiin on huomattavasti p/p:tä vähäisempi, saattaa mustasilmäinen silver näyttää siltä, kuin sillä olisi hyvin heikot pointit. Siinä missä punasilmäisen silverin ääreisosat ovat vaaleanpunaiset, mustasilmäisellä silverillä ne ovat värilliset.

cch/c-silverillä on mahdotonta saada aikaan silver tania, sillä tan-väri vaalentuu tällä genotyypillä valkoiseksi. Silver fox sen sijaan on täysin mahdollinen, toisin kuin p/p-silveristä. at/at B/* cch/cch d/d p/p on nimittäin ilmiasultaan PEW. Silver foxin aikaansaamiseksi tarvitsee vain yhdistää mustasilmäiseen silveriin tan-geeni.

Black eyed silver voidaan mahdollisesti saada aikaan myös valikoivalla jalostuksella chinchilloidusta lilacista. Valitsemalla sukupolvi sukupolvelta mahdollisimman vaaleita lilaceja voidaan päästä perusväriltään silver hiireen. Todennäköisesti rusehtava sävy voi olla tällä menetelmällä ongelma.