Muunnokset

I - Yksiväriset

White; pink & black eyed (pew, bew)

pew: - c/c - (myös muut genotyypit mahdollisia)
bew: kuviollinen hiiri (tai erittäin vaalea beb)

"Valkoisen tulee olla väriltään puhdas. Silmät punaiset tai mustat. HUOM: Satiinina (missä tahansa satiini-turkkimuunnoksessa) muunnoksen nimi on ivory ja sen tulee olla mahdollisimman valkoinen norsunluu."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Pink eyed white

lk pew uros
kasv. Peter de Vries (NL), om. Anniina Tuura
kuva: Anniina Tuura

(kuvan saa klikkaamalla isommaksi)

lks pink eyed ivory Necropolis Silverwing
kasv. om. & kuva: Kaisu Airaksinen

(kuvan saa klikkaamalla isommaksi)

Black eyed white

Pk black eyed white uros DCh Thapsus Naos
kasv., om. & kuva: Meri Orrainen

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Astralis Chandalar

Lk bew naaras Astralis Chandalar
Kasv., om & kuva: Johanna Salo

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Pink eyed white: yleistä

Pink Eyed White on näyttelyhiirien näyttelyhiiri. Kooltaan se on hyvä ja tyypiltään erinomainen. Astutettuna toisella pewillä, syntyy vain pewiä sillä tämä muunnos on geneettisesti albiino. Pewiä käytetään muiden muunnosten koon ja tyypin parantamiseen, mutta se ei kuitenkaan ole missään nimessä "täysin turvallinen" ulkosiitos! Koska pew on albiino, se voi kantaa lähes mitä tahansa väriä, joten kaikenlaisia yllätyksiä putkahtaa PEW x joku muu väri -yhdistelmistä. Satiinimuunnoksissa pink eyed white tunnetaan nimellä pink eyed ivory ja värin kuuluu olla mahdollisimman valkoinen.

On syytä huomata, ettei pink eyed white ole välttämättä albiino. C-lokuksessa sijaitsevien diluutiotekijöiden johdosta PEW voi myös olla geneettisesti punasilmäinen red (= fawn), jolla on ch/ch (tämän kohdalla voi olla red, ei vain fawn), ch/c, cch/cch tai ce/ce. Nämä eivät kuitenkaan ole yleisiä.

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Black eyed white: yleistä

BEW hiiret ovat aivan toista maata kuin PEWt ja niillä ei ole (lähes) mitään tekemistä BEB:n kanssa. BEW hiiret ovat itseasiassa (tai enimmäkseen) kuviollisia hiiriä, joilla kuviota ei ole näkyvissä. Ainoastaan silmät ovat mustat. Tämä muunnos on vaikea kasvatettava, sillä poikueissa syntyy suhteellisen paljon kuviollisia hiiriä. Mahdollisimman valkoisia hiiriä yhdistämällä pääsee parhaimpaan tulokseen. Oikeita bew hiiriä ei synny yksiväristen hiirten poikueisiin (koska bew on "kuviollinen" hiiri), eikä bewin kasvatuksessa saisikaan käyttää yksivärisiä tai hyvin kuvioituja hiiriä. Suomessa bewejä on jalostettu mm. s/s-hiiristä, variegatedeista ja bandedeistä. Olemassa on myös erityisiä geenejä, jotka tuottavat bew -hiiriä, mutta monet niistä ovat letaaleja, jolloin poikaset tai osa niistä kuolee syntymässä tai hyvin nuorina.

Kun kirjoitin ei ole (lähes) mitään tekemistä bonen kanssa, tarkoitin sitä että yksi tapa saada bew -hiiriä on saada äärimmäinen diluutio red-hiireen. Tämä vaalentaa punaisen pigmentin valkoiseksi. Näitä ei kukaan yleensä kasvata - ainakaan kauaa - sillä ne kärsivät samoista ongelmista kuin redit, eikä näyttelyissä anneta BEWille anteeksi redin mahaa tai korvia.