Muunnokset

I - Yksiväriset

Bone (beb)

a/a B/* ce/c D/* P/*

"Värin tulee olla luunvaalea, jota ei voi sekoittaa ivoryyn, beigeen tai erittäin diluttiin champagneen. Silmät mustat."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Necropolis lks bone hiiri.
Kasv, om. & kuva: Kaisu Airaksinen

Hieno luun sävy.

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Lk bone uros Rapunzel's Post-Modern Prometheus
Kasv: Anniina Tuura, om: Tuire Sini Tukiainen
Kuva: Anniina Tuura

Venus Seven, lks bone naaras.
Kasv, om. & kuva: Kaisu Airaksinen

Bone voi olla hyvin vaalea, varsinkin nuorena.

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Pksa bone uros
FIN MVA SNL GrCh VV-98 VRP-98 GG-98 Happy Pet's Xylitoli
Kasv, om. & kuva: Hilkka Haljala

Valitettavan huono kuva hienosta hiirestä.

Yleistä

Bonet ovat yhdessä PEWn kanssa yksi kooltaan suurimmista hiirimuunnoksista, joilla usein on myös erinomainen tyyppi. Tämän muunnoksen nimi on useimmissa standardeissa cream. Bonelta vaaditaan yhtä hyvää tyyppiä kuin pewiltä, eikä vaatimus ole liiallinen - beb voi olla todella upea hiiri.

Bone on vaalea muunnos, nimensä mukaisesti "luunvaalea". Muiden c-lokuksen ressiivisten värien tapaan sen väriskaala on suhteellisen suuri ja se usein tummuu iän myötä. Vaaleimillaan bone ei erotu black eyed whitesta, tummimmillaan se muistuttaa liian vaalea beigeä.

Genetiikkaa

Geneettiseltä taustaltaan beb on musta hiiri, jolla on yksi äärimmäinen diluutio -geeni ja yksi albiinogeeni: a/a B/* ce/c D/* P/*. Oikea sävy on muuntelijoiden aikaansaamaa.

Hiirestä blackin sijaan bonen tekevän ensimmäisen geenin (geneetikkojen termein alleelin) virallinen nimi on "extreme dilution" (= äärimmäinen diluutio) ja se on "tyrosinase":n spontaani resessiivinen mutaatio. Geneetikkojen käyttämä virallinen symboli on Tyrc-e. Toinen syypää on "albino" (= albiino), joka sekin on "tyrosinase":n spontaani resessiivinen mutaatio, viralliselta symboliltaan Tyrc. Geenit sijaitsevat kromosomissa 7.

Hiiren väri muuttuu mustasta luunvaaleaksi, koska äärimmäinen diluutio + albiino tuottavat yhdessä värin, joka on tummuusasteeltaan kummankin geenin homotsygootin muodon puolivälissä. Toisin sanoen väri asettuu sävyltään beigen ja pew:n puoleenväliin.

Hivenen käytännönläheisemmin

Ehdottomasti parhaat ja värin tason sekä hiirten tyypin ja koon ylläpitämisen kannalta ainoat järkevät yhdistelmävaihtoehdot ovat: beb x beb ja beb x pew (albiino-pew, ei joku monista vain fenotyypiltään peweistä!). Muita mukaan sotkevalla kasvattajalla on kovin helposti pian ns. luu kurkussa ja hyvät bonet karkuteillä jossain geenisopan kätköissä... Värin ja tyypin hyvänä säilymisen lisäksi vain oikeiden yhdistelmien tekemisen puolesta puhuu se, että voittajatasoisia beb-hiiriä saattaa syntyä jo ensimmäisistä beb x pew -yhdistelmistä.

Koska beb on heterotsygootti muunnos, beb x beb tuottaa paitsi bonea, myös beigeä ja pewiä, suhteessa 1/2 bonea, 1/4 beigeä, 1/4 pewiä.

Ulkosiitokseksi käy beige, josta bonen kanssa syntyy laskennallisesti puolet ja puolet kumpaakin. Toinen mahdollinen ulkosiitos on colorpoint beige, joka tuottaa 1/4 bonea, 1/4 beigeä, 1/4 colorpoint beigeä ja 1/4 himalayania.

Mikäli on aivan pakko katsoa pew/beige/cpb -vaihtoehtojen ulkopuolelle, todennäköisesti vähiten haitallinen ulkosiitos on black. Se ei ole täysin turvallinen, sillä C/* -muunnoksena black saattaa kantaa jotain aivan väärää c-lokuksen resessiiviä. c ei paljoa haittaa, ce on hyvää tuuria, ch aiheuttaa pointtien poissiivousta, mutta cch ei tee muuta kuin päänsärkyä. Blackin käytön myötä saattaa lisäksi kärsiä hiirten koko ja tyyppi.

Blackin diluutiot (blue, chocolate, lilac) kannattaa pitää kaukana bonelinjoista, samoin kaikki punasilmäiset yksiväriset. Vaikka sekä ce että c ovat useimmiten linkkiytyneet mustien silmien eli P:n kanssa, punasilmälinkkiytyneitäkin liikkuu erinäisissä hiiruiloissa. Jos ne pääsevät bone-linjaan, se muuttuu yllättäen silkkaa "pewiä" tuottavaksi...

Tikattuja tai silver-tikattuja ulkosiitokseksi ajatteleville: unohtakaa koko homma. Yhdistelmä ei tee hyvää kummallekaan osapuolelle. Vaikken alkoholinkäyttöä suosittelekaan, niin jos tieten tahtoen haluaa hankkia päänsäryn, on lähibaarista hankittu paljon lyhytkestoisempi kuin A:n, cch:n tai silver-tikkauksen sotkeminen boneen tai ce:n ymppääminen tikattuihin ja silver-tikattuihin.

Ay -muunnosten ja tanien sopimattomuudesta voi lukea beige-artikkelista. Samat sopimattomuussäännöt kun pätevät bonenkin kohdalla.

Tyhjästä nyhjäisten?

Bonettoman tilanteen vallitessa on jostain hankittava sekä ce että c. Ensimmäisen löytää helpoimmin beigestä ja jos saa lisäksi käsiinsä albiino-pewiä, on ongelma helposti ratkaisu. Yhdistelmästä kun syntyy koko poikueellinen bonea. Muihin mahdollisuuksiin kuuluu beigen x himalayan (tuloksena colorpoint beigeä ja bonea), colorpoint beige x pew (bonea, colorpoint beigeä ja himalyania), colorpoint beige x himalayan (colorpoint beigeä, siamesea, bonea ja himalayania).