Muunnokset

I - Yksiväriset

Champagne (cha)

a/a bc/* C/* d/d p/p (todellinen näyttelychampagne)
a/a bc/* C/* D/* p/p (tummemman sävyinen, kellertävämpi ja rusehtavampi champagne)
a/a b/b C/C D/* p/p (todennäköisesti ylläolevaa vaaleampi, muttei niin herkkä kuin standardin vaatima väri)

"Värin tulee olla kuten champagne silkkiä vaaleanpunertavalla sävyllä. Värin tulee olla vailla jauhoisuutta ja ulottua karvan juureen. Silmät punaiset."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Lk champagne uros Knuspergardens Champagne
Kasv: Maiju Collan, om: Anniina Tuura
Kuva: Arttu Väisälä

Lks champagne uros Rapunzel's Capone
Kasv. & om: Anniina Tuura
Kuva: Anniina Tuura & Arttu Väisälä

Tämä champagne on sävyltään liian tumma.

Liian tumma chocolatetaustainen lks cha
kasv. & kuva: Inka Karhukorpi
(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

Champagne on periaatteessa geneettisesti punasilmäinen chocolate. Kuten monien muidenkin muunnosten kohdalla, eri sävyjen sekoittaminen on tarpeen tavoitellun sävyn aikaansaamiseksi. Champagnen kohdalla tuomarien mielipiteet juuri oikeasta sävystä eroavat usein toisistaan - jopa niin paljon että yhden tuomarin mielestä liian tumma hiiri on toisen mielestä liian vaalea...

Ulkosiitoksena voi käyttää silveriä, mikäli värin vaalentaminen on tarpeen peräkkäisten champagne x champagne -yhdistelmien jäljiltä. Muut mahdolliset ulkosiitokset ovat vaalea chocolate tai champagne -linjainen PEW. Vaaleanpunertavan sävyn parantemisessa ulkosiitos fawniin voi auttaa.

On syytä huomioida, että varsinainen näyttelychampagne on itse asiassa geneettisesti punasilmäinen lilac (a/a bc/* C/* d/d p/p). Tuomarit ja kasvattajat alkoivat aikojen kuluessa suosia vaaleampia champagneja, joten champagneja alettiin yhdistää silveriin värin vaalentamiseksi. Vähitellen punasilmäinen lilac vakiintui näyttelychampagnen genotyypiksi.