Muunnokset

I - Yksiväriset

Lilac (l)

a/a bc/* d/d C/* P/*,
a/a b/b d/d C/* P/*

"Tasainen vaalea harmaa häivähdyksellä ruskeaa. Tummempi pohjaväri sallitaan. Hiiren tulee kuitenkin antaa vaikutelma selkeästi yksivärisestä hiirestä. Silmät mustat."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Berliinin näyttelyssä kuvattu lk lilac, kasv. & om. Nadine Conrad (G), kuva Anniina Tuura

Kauniin sävyinen lilac.

lk lilac Kirivit Futura
kasv, om. & kuva: Saara Garnett

Vaaleudeltaan hyvän sävyinen lilac, mutta kaipaisi hivenen vielä sinistä sävyä.

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Lks lilac uros Noddyn Onyx
Kasv. & om: Satu Karhumaa
Kuva: Arttu Väisälä

Tämä lilac on aivan liian tumma ja ruskean sävyinen.

Tämä hiiri on tyypillisinen "sivutuote-lilac", eli yllätys muiden muunnosten kasvattajalla. Tästä johtuen sävy on väärä ja väri liian tumma.

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

Lilac on pitkään ollut hiukan kiistanalainen väri. Mielipiteet toivotusta ja oikeasta sävystä vaihtelevat. Lilac on sininen diluutio chocolatesta ja näiden kahden resessiivisen tekijän yhdistäminen vaatii jonkun verran työtä. Ensimmäinen yhdistelmä on chocolate x blue, josta syntyy mustia hiiriä (jotka kantavat sekä chocolatea että blueta). Kun nämä astutetaan keskenään, laskennallisesti 1/16 poikasista pitäisi olla lilaceja. Tosielämässä poikueessa voi olla mikä määrä tahansa black, blue, chocolate ja lilac -hiiriä. Jatkojalostus suunnitellaan toisen sukupolven tulosten mukaan. Joka tapauksessa lilacin astuttaminen diluutiota kantavalla chocolatella pitäisi antaa 3/4 poikueesta lilaceja.

Lisähaasteita lilacin kasvatukseen tuo se, että tällä muunnoksella toivotaan värille ennemminkin hentoutta kuin syvyyttä - toisin kuin ns. lähtökohtavärien chocolaten ja bluen kohdalla. Tästä johtuen lilacin kasvattajien on päästävä eroon väriä syventävistä muuntelijoista, joita cc ja bl-hiiriin on pyritty kasaamaan.

Black eyed silver, joka löytyy brittiyhdistys National Mouse Clubin standardeista, on joidenkin lähteiden mukaan itse asiassa lilac hiiri, joka on valikoivalla jalostuksella saatu yhtä vaaleaksi kuin silver, mitä todennäköisimmin sopivalla c-lokuksen resessiiviyhdistelmällä, kuten cch/c.