Muunnokset

Tikatut

Agouti, (ag)

A/A B/* C/* D/* P/*,
A/a B/* C/* D/* P/*

"Agoutin tulee olla rikkaan ruosteenruskean sävyinen kauttaaltaan tasaisella tummalla tai mustalla tikkauksella. Vatsan tulee olla ruosteenruskea, tikattu kuten selkä. Jalat päälivärin mukaiset väriltään ja tikkaukseltaan. Silmät mustat."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Lk agouti hiiri
Kasv. & om. Maiju Collan
Kuva: Arttu Väisälä

Agouti

Hieno väritys satiini-agoutilla.

lks agouti hiiri Thapsus -hiirulasta.
kasv., om. & kuva: Meri Orrainen

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Agouti

Todiste siitä, että agouti voi toimia pk:na.

Pk agouti uros DCh Moranan Kostja.
kasv. Mirva Vuorela, om. & kuva: Meri Orrainen

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Vaaleampi agouti.

Lks agouti naaras Knuspergardens City Girl
Kasv. Maiju Collan
Om. & kuva: Anniina Tuura

Esimerkki agoutin yleisestä virheestä: tikkaus kasaantuu selkäpuolelle, jolloin hiiri näyttää selästä tummemmalta. Ns. umbrous agouti, taustalla sablea.

Lk agouti naaras Noddyn Keiju
Kasv. & om.: Satu Karhumaa
Kuva: Arttu Väisälä

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

Mielestäni agouti on eräs kauniimmista hiirimuunnoksista. Dominoivana (kaikkia muita värejä kuin punaisia kohtaan), se on melko helppo saada aikaan, mutta erittäin vaikea saada erinomaiseksi rikkaan punertavine väreineen ja tasaisine mustine tikkauksineen.

Yleisimmät virheet agoutissa ovat epätasainen tikkaus, "musta raita" pitkin selkärankaa, epätasainen ja vaalea väritys sekä vaaleat jalat. On myös vaikeaa yhdistää hyvä koko ja tyyppi parhaaseen mahdolliseen väriin. Suurilla agouteilla on usein värissä puutteita ja parhaan värisillä puolestaan tyypissä ja koossa.

Paras yhdistelmä on agouti x agouti ja ainoastaan parhaita hiiriä tulisi käyttää jatkojalostukseen. Värin tasaisuutta tulee pitää tarkaan silmällä, sillä epätasaista tikkausta on vaikeaa jalostaa pois.

Ulkosiitosmahdollisuuksia on useampia. Ulkosiitos rediin auttaa perusvärin parantamisessa, valitettavaasti usein tyypin ja koon kustannuksella. Yhdistäminen cinnamonin kanssa voi parantaa kokoa ja tyyppiä, mutta ensimmäisen sukupolven poikaset ovat usein huonoja väriltään. Nämä pitäisi sitten yhdistää takaisin agoutiin värin parantamiseksi. Mikäli agoutilta puuttuu tikkausta, se voidaan yhdistää black tanin kanssa. Myös tämän yhdistelmän jälkeen menee useampia sukupolvia perusvärin saamiseksi takaisin hyväksi. Tämä yhdistelmä tuottaa myös agouti tania.