Muunnokset

Tikatut

Argente, (ar)

A/A B/* C/* D/* p/p,
A/a B/* C/* D/* P/*

"Argente hiiren tulee olla herkullisesti sekoittunut vivahde vaaleaa fawnia ja hopeaa, kuten self silverissä, kauttaaltaan tasainen ja kaksi väriä niin tasaisesti sekoittuneet, että tuloksena on läikehtivän silkin vaikutelma. Pohjavärin tulee olla sininen, sävyltään mahdollisimman tumma. Vatsa kultainen fawn ja mahdollisimman paljon selkävärin mukainen. Jalat päälivärin mukaiset. Silmät punaiset."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Pari Rapunzel's lk argentea
kasv, om. & kuva: Anniina Tuura

(Klikkaa kuva isommaksi.)

Argente

Nätti argente.

Lks argente
Kasv. Henry van Raaij (NL) om. & kuva: Anniina Tuura

Tämä argente on tummahko.

Lks argente naaras Rapunzel's West Wind
Kasv. & om. Anniina Tuura
Kuva: Anniina Tuura & Arttu Väisälä

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

Argente on geneettisesti punasilmäinen agouti ja agoutin tavoin sen väri syvenee hiiren vanhetessa. Hankalaa argenten kanssa on "herkullisesti sekoittunut vivahde vaaleaa fawnia ja hopeaa", jonka standardi vaatii. Jos fawn on liian syvä, turkista puuttuu läikehtivän silkin vaikutelma. Jos silver näkyy liian hyvin, se antaa vaikutelman hopeasta keskiselässä ja fawnista vain kyljillä. Sininen pohjaväri on toinen ongelmakohta, sillä mitä vaaleampi selkäväri on, sitä vaaleampi on myös pohjaväri. Standardi ei vaadi tummansinistä pohjaväriä, ainoastan mahdollisimman tummaa. Aina pitäisi varoa, ettei sininen pohjaväri "häviä". Mikäli vatsaväri on muuttumassa liian vaaleaksi, voi kasvatustyössä käyttää tummempia argente hiiriä. Hiirituomarien mielipiteet argentelta toivotusta oikeasta sävystä vaihtelevat, mikä tekeekin kasvatuksesta vieläkin vaikeampaa.

Champagnen käyttäminen liian "punaisen" värin vaalentamisessa voi onnistua, mikäli sitä käytetään silloin tällöin. Jotkut kirjat suosittelevat champagne tan -hiirten käyttämistä, mutta tämä saattaa johtaa "argente tan" -hiiriin, joilla on selvästi erottuva tan vatsa, samoin kuin punasilmäisiin cinnamoneihin myöhemmissä sukupolvissa. Näillä hiirillä on champagne pohjaväri sekä huonommin erottuva silveeraus.

Muita mahdollisia ulkosiitoksia ovat fawn (jolloin fawn parantaa niin selkä- kuin vatsaväriä, kuten agouti x red -yhdsitelmässä agoutilla) ja Dove. Vielä eräs mahdollisuus on dove tan. Muiden agoutiryhmän värien käyttäminen johtaa helposti liian dominoivaan pohjaväriin, joka "näkyy läpi".