Muunnokset

Tikatut

Argente creme, (arc)

A/atB/* cch/cch D/* p/p,
Aw/* B/* cch/cch D/* p/p

" Argente creme hiiren tulee olla hieno syvän kerman ja hopean sekoitus. Pohjaväri äärimmäisen vaalea sininen. Jalat saman väriset kuin vartalo. Vatsa valkoinen. Silmät punaiset."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Lk argente creme uros Rapunzel's Whispers
Kasv., om. & kuva: Anniina Tuura

Lk arc uros Rapunzel's Bolshoi Booze
Kasv., om. & kuva: Anniina Tuura

(Klikkaa kuva isommaksi.)

Argente creme

lk argente creme uros Rapunzel's Unearthed
Kasv., om. & kuva: Anniina Tuura

(Click the pic for a larger image.)

Yleistä

Argente creme on geneettisesti punasilmäinen chinchilla. Värin tulisi olla hieno syvän kerman ja hopean sekoitus vaalean siniharmaalla pohjavärillä ja valkoisella vatsalla.

Argente creme on aina ollut harvinainen muunnos. Niitä näkee kuitenkin näyttelyssä suhteellisen säännöllisesti, joten väristä kiinnostuneen on käytännössä mahdollista löytää kasvatukseensa argente creme, vaikka aikaa se saattaa vaatia. Yhdelläkin pääsee alkuun, kun yhdistää argente cremen chinchillaan. Ensimmäisessä sukupolvessa syntyy todennäköisesti vain chinchillaa, mutta takaisinristeytys argente cremeen tuottaa jo molempia värejä puolet ja puolet.

Koska C- ja P-lokukset ovat linkittyneet, argente cremen aikaansaaminen yhdistämällä chinchillaa argenteen ei käytännössä toimi kovin hyvin. Argenten C ja p periytyvät yhdessä, samoin kuin chinchillan cch ja P. Uuden yhdistelmän cch + p syntyminen vaatisi kromosomitasolla crossing overin, jonka tapahtumisen todennäköisyys on hyvin pieni. Mikäli yhtään argente cremeä ei ole saatavilla, tarvitaan muunnoksen aikaansaamiseksi jokin hiiri, jolla on yhdistelmä cch + p, esimerkiksi pink eyed cream tai pale argente. Yhdistämällä tällaista chinchillaan päästään kärsivällisyydellä jalostaen toivottuun lopputulokseen.

Haasteita ei argente cremen kasvattajalta puutu. Selkävärin tavallisia virheitä ovat liiallinen vaaleus tai kylmä sävy. Argente cremen pohjaväri on parhaimmillaankin varsin hailakka ja katoaa helposti olemattomiin. Vatsavärin tulisi olla puhtaan valkoinen ja rajalinjojen selvästi erottuvat. Jos selkäväri on vaalea, kontrasti vatsaväriin jää vähäiseksi. Valkoisen vatsavärin puuttuminen on virhe: mikäli hiiri on geneettisesti punasilmäisen chinchillan sijaan punasilmäinen grey agouti, siltä puuttuu valkoinen vatsa. Punasilmäinen grey agouti on ei-standardissa oleva muunnos pale argente.

Argente cremeä voi ja kannattaakin kasvattaa yhdessä chinchillan kanssa. Hyvälaatuinen chinchilla tuottaa punasilmäisenä versiona yleensä myös hyvälaatuista argente cremeä, jolloin moni väriin liittyvä ongelma on tavallaan valmiiksi ratkaistu.

Anniina Tuura