Muunnokset

Tikatut

Chinchilla, (chi)

A/at B/* cch/cch D/* P/*,
Aw/* B/* cch/cch D/* P/*

"Hiiren tulee olla väriltään mahdollisimman lähellä chinchillaa, siniharmaan sinisellä pohjavärillä ja helmen harmaalla välisävyllä. Karvojen tulee olla tasaisesti mustalla tipattuja. Jalkojen väri sisäpuolelta valkoiset, jalan loppuosa vartalon värin mukaan - kuten tanien standardissa. Vatsa valkoinen. Silmät mustat. "

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Chinchilla

lk chinchilla uros DCh Rapunzel's Jose Chung's Doomsday Defense
kasv., om. & kuva: Anniina Tuura

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Lk chinchilla naaras Rapunzel's Life Line
Kasv., om & kuva: Anniina Tuura

Tämä ei ole "oikea" chinchilla: lk uros Rapunzel's Per Manum
Kasv., om & kuva: Anniina Tuura

Hiiri on genotyypiltään A/at B/* cch/ce D/* P/*

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

Chinchilla on kuten grey agouti, mutta valkoisella vatsavärillä. Valkoisen vatsan aikaansaamiseksi on kaksi mahdollisuutta: joko white bellied agouti –geeni Aw tai tan-geeni at.

Chinchillalla on a-lokuksen värigeenien osalta useita mahdollisia yhdistelmiä: Aw/Aw, Aw/A, Aw/at, Aw/a tai A/at. Näistä jalostuksen kannalta toivottavin olisi Aw/Aw, sillä se mahdollistaa värin periytymisen puhtaasti. Kaikista muista yhdistelmistä poikueissa voi syntyä muutakin kuin chinchillaa.

Suomen näyttelylinjainen chinchillakanta pohjautuu vuonna 2004 Englannista tuotuihin chinchillahiiriin, jotka olivat genotyyppiä Aw/Aw. Käytännössä lähes kaikilla Suomen chinchilloilla on Aw-geeni, joskin siihen voi olla yhdistyneenä jotain muuta. Genotyyppi A/at on näyttelyhiirissä harvinainen. (Tarkennus: ensimmäiset chinchillat tuotiin Suomeen jo 1990-luvulla. Kasvatuslinjojen katkeaminen vaati uusia tuonteja./ SK)

Chinchillaa löytyy Suomesta elinvoimainen kanta, joten väristä kiinnostuneen ei tarvitse eikä kannata alkaa luomaan muunnosta tyhjästä. Muunnoksen haasteet ovat selkävärin osalta samat kuin grey agoutin: rusehtava sävy sekä kasaantuva tai epäselvä tikkaus. Lisähaasteena on vatsavärin saaminen puhtaan valkoiseksi ja peittäväksi. Karvanvaihdot rajoittavat usein chinchillan näyttelymenestystä samoin kuin naaraiden vatsakarvan ohentuminen vuodenaikojen vaihtelun tai poikasten imettämisen myötä.

Mahdollisia chinchillan kanssa yhdessä kasvatettavia muunnoksia ovat joko argente creme tai black fox. Erityisesti argente creme sopii chinchillan kanssa samaan linjaan, black fox tietyin varauksin – chinchillan tikkaus saattaa kärsiä säännöllisestä black foxiin yhdistämisestä. Satunnaiseksi ulkosiitokseksi soveltuu grey agouti, mutta ainakin ensimmäisessä sukupolvessa on odotettavissa huonoa vatsaväriä. Chinchillankin tyyppiä voi pyrkiä parantamaan näyttelylinjaisella pewillä. Vältettävät geenit ovat samat kuin grey agoutin kohdalla.

Teksti: Anniina Tuura