Muunnokset

Silver-tikatut

Pearl (pe)

a/a B/b d/d si/si
a/a B/B d/d si/si pe/pe
a/a B/b d/d si/si pe/pe (kaikkein vaalein)

"Silmät mustat. Pearl hiiren tulee olla vaaleimman hopea, varjostuen vaaleahkoon pohjaväriin. Kunkin karvan tulee olla hennosti tipattu harmaalla tai mustalla, ulottuen selkään ja vatsaan."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

lk pearl uros Mustan Helmen Kirous
kasv. Ilmari Majuri, om. & kuva Anniina Tuura

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

lk s-g tai tumma pearl uros Colour of Magic
kasv. Ilmari Majuri, om. & kuva: Anniina Tuura

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

lk pearl naaraat R. A Time For Everything & R. Anoushka, ikä n. 6 vk
kasv., om. & kuva: Anniina Tuura

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

lk pearl / silver blue (?) naaras Rapunzel's Marooned
kasv., om. & kuva: Anniina Tuura

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

Pearlin oletetaan olevan läheistä sukua silver greylle. Mikäli kasvattajalla ei ole pearleja joilla aloittaa (aivan kuin jollain ylipäänsä niitä olisi...), niitä voi saada aikaan astuttamalla keskenään vaaleita silver grey -hiiriä, joilta puuttuu hyvä pohjaväri. Pearlin pohjavärin pitäisi olla "valkeahko" eikä valkoinen, minkä avulla pearl erottuu vaaleimmista silver grey hiiristä. Silver grey x silver chocolate (tarkoittaen a/a b/b si/si hiiriä erotukseksi silver brown -hiirestä) yhdistelmän pitäisi tuottaa pearlia, sillä tämä muunnos tarvitsee B:n silver greyltä ja b:n silver chocolatelta.

Pearl hiiret ovat vaikeita näyttelyttää, sillä niiden taipumus karvanvaihtoihin vaikuttaa ulkonäköön. Pearl ei ole tunnettu hyvän koon tai tyypin ansioista, mutta tämän muunnoksen edustajilla sanotaan olevan suuret, pyöreät ja kirkkaat silmät.

Tony Cooke kirjoittaa, että vaaleamman pohjavärin omaavat silver greyt pitäisi erottaa silver grey -linjasta ja astuttaa keskenään. Sitten kun näitä hiiriä on suhteellisen suuri määrä, ne pitäisi astuttaa silver bluen kanssa. Tästä yhdistelmästä pitäisi syntyä oikean pohjavärin omaavia hiiriä, joilla on liian tumma pääliväri. Tämän virheen korjaamiseksi tummat pearlit pitäisi astuttaa silver blue x self silver -yhdistelmistä peräisin olevilla hiirillä, jatkaen valikoivaa jalostusta ja eri sävyjen sekoituksia. Itse en näe mitä hyötyä olisi punasilmäisen geenin mukaan lisäämisestä (self silveriltä) olisi pearlin kasvatukseen... Kun bluella ja silverillä molemmilla on taipumus tummaan karvanjuureen, ei niistä pitäisi olla hyötyä tässäkään suhteessa.

Kun kasvatuksessa yhdistetään jatkuvasti vaaleamman pohjavärin omaavia silver grey -hiiriä, jälkeläisissä pitäisi syntyä myös yhä tummempia silver grey hiiriä. Tämä johtuu B/B -hiirien erottautumisesta B/b vanhemmista. Samalla pitäisi syntyä myös silver chocolate -hiiriä.

Olemassa on myös geeni nimeltä Pearl, pe. Joskus on spekuloitu, että tämän avulla saataisiin rotumääritelmien pearl-hiiri. Pearl-geeni vaalentaa karvan juurta enemmän kuin kärkeä, vaikuttaen myös silmien väriin. Musta pigmentti vaalenee seepiaksi, joka ei sovi rotumääritelmään. Nuorilla pe/pe hiirillä silmien väri on vaalea, mutta aikuisilla silmien väri ei eroa tavallisista mustista silmistä. Naarailla on myös taipumus kuolla raskaus- ja imetysaikana, eivätkä selviytyneet naaraat ole hyviä emoja.

Ruskealla tipatun "pearl" hiiren voi myös saada aikaan b-lokukseen kuuluvalla Blt -geenillä, joka joidenkin tietojen mukaan on ollut mukana alkuperäisillä banded-hiirillä ja onkin pulpahtanut esiin yhdysvaltalaisella hiirikasvattajalla. a/a Blt/Blt -hiirillä on lähes valkoinen turkki, lukuunottamatta ruskeaa karvan kärkeä.