Muunnokset

Varjostukselliset ja pointilliset

Himalayan (hi)

a/a B/* ch/c D/* P/*

"Silmät punaiset. Vartalon väri mahdollisimman valkoinen. Vahvojen, selkeiden pointtien tulee sijaita kuonossa, korvissa, jaloissa, hännässä ja hännänjuuressa. Kuonopointin tulee ulottua kuonon kärjestä silmiin saakka, jalkapointtien varpaankärjistä kantapäihin saakka. Korvien pointtien tulee pitää sisällään koko korva ja häntäpointin häntä sekä hännän juuri."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

lks himalayan naaras End of Summer
kasv, om. & kuva: Kaisu Airaksinen.

Upea tyyppi, hienot pointit.

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Lks himalayan
Kasv. om & kuva: Kaisu Airaksinen

Tämän hiiren kuono-, korva- ja häntäpointit ovat hyvät, etujalkojen pointit saisivat olla tummemmat ja selkeämmät. Jalkapointit ovat usein himalayanilla vaikeimmat saada kohdalleen.

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Lks himalayan
Kasv. om & kuva: Kaisu Airaksinen

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

Himalayan on valkoinen hiiri, jolla on tummemmat ääreispisteet; kuono, korvat, häntä ja jalat. Geneettisesti himalayan on siamese, jolla on yksi albiinotekijä.

Suurin ongelma himalayanin kasvatuksessa on saada vartalon värin mahdollisimman vaaleaksi menettämättä pointtiväriä. Himalayanin pääasiallinen pointtiväri on seal point. Chocolate, blue ja lilac -pointteja on toki olemassa ja niitä voi myös näyttelyttää sillä rotumääritelmä sallii kaikki pointtivärit. Menestyminen onkin sitten ihan toinen juttu...

Pointtien tummentamisohjeena olen nähnyt mainittavan black-sukuisten albiinojen käyttämisen, tosin näitä voi olla vaikeaa löytää ellei niitä tee tarkoituksella black x PEW -yhdistelmillä. Himalayania kasvatetaan joskus myös jalostamalla siamesea vaaleammaksi. Tällöin kahden himalayanin yhdistelmästä ei synny lainkaan PEW-poikasia.

Himalayanit ovat nuorina poikasina valkoisia ja pointit kehittyvät iän myötä. Vältä vartaloltaan nokisten himalayanien käyttöä, sillä tämä virhe periytyy suurella todennäköisyydellä poikasille ja virhe on vaikea jalostaa pois. Mikäli tällaisella nokisella himalayanilla on kuitenkin erinomaiset pointit, voi sitä käyttää. Älä kuitenkaan käytä jatkojalostukseen nokisen Himalayanin nokisen värisiä jälkeläisiä. Agouti-ryhmään kuuluvien värien käyttämistä tulee myös välttää, sillä ne aiheuttavat "jauhoiset" pointit. Kuten yllä on mainittu Himalayanin pointit voivat olla mitä tahansa väriä, mutta mustapohjaisille kehittyy parhaat pointit. Vaaleammissa väreissä pointitkin ovat vaaleita, eivätkä näin ollen ole niin viehättäviä.