Muunnokset

Varjostukselliset ja pointilliset

Siamese blue point (sbp)

a/a B/* ch/ch d/d P/*

"Silmät punaiset. Vartalon väri hopeinen sininen (mitä sinisempi sen parempi), vähitellen varjostunut satulan ja ristiselän yli sekä sekoittuen tasaisesti vartalon väriin, ollen tummin hännän juuressa. Vatsan tulee olla väriltään ja varjostuksiltaan mahdollisimman lähellä selkäpuolta. Valkoinen vatsa rangaistava virhe. Pointtien tulee olla keskiverto siniharmaan siniset (kuten self bluen standardissa) ja sijaita kuonossa, korvissa, jaloissa, hännässä ja hännänjuuressa. Selviä tai selkeästi erottuvia rajalinjoja ei tule olla, vaan pikemminkin harmoninen tasapaino vartalon värin, varjostusten ja pointtien välillä. Minkäänlaisia läiskiä, juovia tai valkoisia karvoja ei saa olla."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

lks sbp Täysikuun Pata
kasv. Pia Vesala, kuva: Hanna Wallenius

ROP1 hiiri.

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

lk sbp uros Rapunzel's Maelstrom
kasv, om. & kuva: Anniina Tuura

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Lk siamese blue point uros Tuned To Blue
Om: Hilkka Haljala
Kuva: Arttu Väisälä

Pks siamese blue point uros Rapunzel's The Siege (vas.), kasv. Anniina Tuura
Pks siamese seal point naaras Stjärnvindens Ganymeda (oik.), kasv. Anna Mattisson Nilsson
Om. & kuva: Anniina Tuura

Huomaa sävyero blue pointin ja seal pointin välillä.

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

Siamese blue point on siamesen blue-pohjainen muunnos. Geneettisesti se on blue hiiri siamese tekijöillä.

Siamesen saamiseksi kummankin vanhemman pitäisi kantaa siamese-tekijää. Mikäli olemassa ei ole valmiiksi siamese blue pointteja, niitä voi saada seuraavalla tavalla: Siamese seal point astutetaan bluen kanssa. Syntyneet blackit astutetaan keskenään, sillä niillä on sekä siamese- että blue tekijät. Valitettavasti olemassa on vain 1/16 mahdollisuus, että jo tässä vaiheessa syntyy siamese blue pointteja... Pitkäjänteisyys onkin tarpeen. Kun siamese blue point on saatu aikaan, pointtivärejä voi tummentaa käyttämällä jalostukseen siamese-tekijää kantavia blue-hiiriä.

Varottaviin ja tarkkailtaviin virheisiin kuuluvat valkoinen vatsa (joka on geneettisesti tan-geenin aiheuttama) ja valkoinen hännänpää, jotka molemmat ovat (kuten virheet yleensäkin) vaikeita jalostaa pois sen jälkeen kun ne on linjaan päästänyt. Valkoiset vatsat "joutuvat" siameseihin usein himalayan tai pink eyed white -ulkosiitoksista, joissa valkoista vatsaa ei huomaa (paitsi himalayanilla vartalon värin tummentuessa hiiren vanhetessa ja pointtivärin puutteesta jalkojen sisäpinnalla).