Muunnokset

Varjostukselliset ja pointilliset

Blue sable, (bl-s)

Ay/at B/* C/* d/d P/* U/*,
Ay/at B/* C/* D/* ln/ln P/* U/*,
Ay/at B/* C/* d/d ln/ln P/* U/*

"Kuten sable, mutta selkäväri mahdollisimman sininen, varjostuen mahdollisimman rikkaaseen, kultaiseen tan-vatsaväriin. Silmät mustat."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Lks blue sable uros Noddyn Mellanöl
Kasv. & om: Satu Karhumaa
Kuva: Arttu Väisälä

blue sable

Lk blue sable naaras Noddyn Katie
Kasv., om. & kuva: Satu Karhumaa

(Klikkaa kuva isommaksi.)

Pka blue sable uros Rapunzel's Crock Tales
Kasv., om. & kuva: Anniina Tuura

(Klikkaa kuva isommaksi.)

Lk blue sable uros Noddyn Mass
Kasv., om. & kuva: Satu Karhumaa

(Klikkaa kuva isommaksi.)

Yleistä

Sablemuunnosten jalostamisesta yleensä: ks. sable-artikkeli.

Blue sable on sablen sininen diluutio (d/d, vrt. sablen D/*), joka tuottaa sinisestä "leikatun" sävyisen selkävärin, joka varjostuu selvästi vaaleampisävyiseen tan-vatsaan. Blue sablen punaisuuden aste on verrattavissa blue tanin vatsaväriin. Käyttämällä valesinistä, eli leadenia (ln), on mahdollista saada paljon vahvemman sävyinen blue sable, sillä leaden ei vaalenna punaista pigmenttiä niin vahvasti kuin sininen diluutio d. Leaden blue sablella on kuitenkin usein taipumuksena rusehtua iän myötä.

Blue sable on varsin kaunis muunnos ja sen kasvattamisen lähtökohta eli ensimmäinen risteytys on yleensä sable x blue tan -yhdistelmä. Sopivin käytettävä blue tan on rotumääritelmään verrattuna liian tumma. Tästä yhdistelmästä syntyneet sablet kantavat sinistä diluutiota (tai leadenia) ja yhdistämällä ne jälleen blue taniin pitäisi jo laskennallisesti saada blue sablea.

Ulkosiitoksena käy redin sijaan straw (Ay/* bc/* d/d), jolloin sivuseurauksena tulee mukaan chocolate-diluutio, eli jossain välissä poikueisiin syntyy myös lilac sablea.