Muunnokset

Tanit

Black tan, (ba/t)

at/at B/* C/* D/* P/*
at/a B/* C/* D/* P/*

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Lks black tan uros GrCh Williams Fudgehog
kasv., om. & kuva: Katariina Laine

(Klikkaa kuva isommaksi.)

Lk black tan uros Gr Ch Noddyn Regifugium.
Kasv, om. & kuva: Satu Karhumaa

(Klikkaa kuva isommaksi.)

Lk black tan uros Noddyn Loki Jr.
Kasv: Satu Karhumaa, om: Anniina Tuura
Kuva: Arttu Väisälä

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

Black tan on huomiota herättävän kaunis muunnos, jonka selkä- ja vatsavärin välillä on selkeä ero. Paras yhdistelmä on black tan x black tan. Jotkut kasvattajat käyttävät ulkosiitoksena blue tania antamaan black tanille vahvuutta - ei taniin, vaan tyyppiin. Chocolate ja black tan voivat sopia myös hyvin yhteen. Koska black tan dominoi kaikkia muita mustan ryhmän värejä, saat black tania ensimmäisessä sukupolvessa yhdistit sen sitten minkä tahansa värin kanssa. On kuitenkin syytä olla varovainen ulkosiitosten kanssa, sillä muut tan-värit voivat tuoda mukanaan ei-toivottuja muuntelevia geenejä, jotka pilaavat päälivärin. Tämän lisäksi muissa tan-muunnoksissa yleiset virheet eivät näy yhtä hyvin kuin black tanilla, jolloin hyvän näköinen ulkosiitoshiiri (esimerkiksi blue tai chocolate tan) voi tuoda mukanaan ikäviä yllätyksiä. Self hiiri ulkosiitoksena antaa sekin black tania ensimmäisessä sukupolvessa, mutta nämä eivät yleensä ole kovinkaan hyviä.

Black taneilla (kuten myös muilla tan-muunnoksilla) voi olla upea tulinen vatsaväri, vaikka tan-geenejä olisi läsnä vian yksi (at/a). Tämä on mahdollista sopivien muuntelevien geenien ollessa läsnä.

Tan-muunnosten yleiset virheet ovat ongelmallisia myös Black taneille, sillä päälivärin alueella nököttävät tan-väriset karvat ja kurkkutäplä näkyvät hyvin pääli- ja vatsavärin suuren kontrastin vuoksi.

Esimerkkejä black tanien virheistä:


Runsaasti tan-tikkausta kyljillä.


Vaalea tan, pet-tyyppi.


Kurkkutäplä.


Hailakka kokonaisuus, melkein foxin vaalea vatsa.


Pohjaväri "paistaa läpi".


Vaalea tan.