Muunnokset

Tanit

Champagne tan, (cha/t)

at/at bc/* C/* D/* p/p
at/a bc/* C/* D/* p/p

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Lk champagne tan naaras Rapunzel's Pas d'Espagne
Kasv. & om: Anniina Tuura
Kuva: Arttu Väisälä

Lk champagne tan naaras
VH-01 VV-01 VRP-01 FIN MVA SNL GrCh Rapunzel's Enigma
Kasv. & om: Anniina Tuura
Kuva: Arttu Väisälä

Lks champagne tan naaras
VV-02 VRP-02 FIN MVA SNL GrCh Rapunzel's Goldeneye
Kasv. & om: Anniina Tuura
Kuva: Arttu Väisälä

Teksti: Anniina Tuura. Julkaistu aiemmin osana punasilmäisiä tan-muunnoksia kertovaa artikkelia, Haisulit 1/09.

Yleistä

Champagne tan (cha/t)

at/at (tai at /a) bc/bc C/* D/* p/p

Champagne tan on geneettisesti ”punasilmäinen chocolate tan”. Tavoitteena on vaalea(hko), lämminsävyinen, hivenen vaaleanpunertava champagne selkäväri yhdistettynä mahdollisimman tummaan ja rikkaaseen tan-väriin. Champagne tanilta ei yleensä vaadita aivan niin vaaleaa champagnen sävyä kuin self champagnelta, sillä tätä on käytännössä hyvin vaikea jollei mahdoton saavuttaa. Korkeatasoisiksi jalostetut self champagnet ovat usein diluutteja, eli geneettisesti ”punasilmäisiä lilaceja”. Champagne tanilla diluutio kuitenkin vaalentaa tan-värin liian hailakaksi, joten ei ole käytännössä järkevää kasvattaa champagne taneja diluution kanssa, vaan ennemmin tinkiä hiukan selkävärin vaaleudesta.

Champagne tan on selkävärinsä puolesta hieman helpompi kasvatettava ja näyttelytettävä kuin dove tan, sillä väri ei yleensä ihmeemmin tummu iän myötä eikä ole niin taipuvainen jauhoisuuteen. Tanin osalta cha/t on hivenen haastavampi, sillä tania on vaalentamassa kaksi tekijää, bc/bc ja p/p. Kokonaisuutena champagne tan on jatkuvaa tasapainoilua riittävän tumman tan-sävyn ja riittävän vaalean selkävärin säilyttämiseksi.

Champagne tanin haastavuus on juurikin värien välisessä tasapainoilussa. Tästä syystä kasvattajan kannattaa pitää ”valikoimassaan” erilaisia jalostusyksilöitä, vaikka ne eivät aina olisikaan laatupalkinnon tasoisia. Hiirisilmää käyttäen näistä erilaisista yksilöistä voi olla suuri hyöty kasvatuksessa oikein yhdisteltyinä. Mikäli kanta on luisumassa hivenen tummaan suuntaan, yksikin vaaleahko uros voi jälleen pelastaa tilanteen, näin esimerkkinä.

Paras yhdistelmä champagne tanin kasvatuksessa on luonnollisesti champagne tan x champagne tan. Muiden yhdistelmien käyttö on hivenen arpapeliä. Dove tan x champagne tan tuottaa yleensä ihan kohtuullisia kummankin värin edustajia, mikäli dove tan kantaa bc:tä. Silver tania kannattaa välttää, sillä champagne tan linjoissa sekä diluutio (d/d) että leaden (ln/ln) ovat ei-toivottuja. Näistä diluutio johtaa hyvin hailakkaan tan-väriin ja leaden väärään selkäväriin. Fawn voi helposti tuottaa liian tummaa selkäväriä. Self champagnea voi tarvittaessa käyttää selkävärin vaalentamiseksi ja/tai tan-värin leviämisen estämiseksi, tällöin kannattaa valita ulkosiitokseen champagne, joka ei ole diluutti.

Hyvä champagne tan on kauneimmillaan lk-turkilla, mutta muunnos toimii oikein hyvin myös satiinina. Itse kasvatan muunnosta sekä lk- että lks-turkilla, ja useasti poikueissa syntyy hyvätasoisia molempia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että satiini tummentaa ja ”kylmentää” champagne-väriä jossain määrin.