Muunnokset

Foxit

Chocolate fox (cc/f)

at/at bc/* cch/cch D/* P/*
at/a bc/* cch/cch D/* P/*

Muita mahdollisia genotyyppejä fenotyypille cc/f:
at/at bc/* cch/ce D/* P/*, at/a bc/* cch/ce D/* P/* ("valesuklaa-fox")
at/at bc/* ce/ce D/* P/*, at/a bc/* ce/ce D/* P/* (tumma coffee fox)

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

lks chocolate fox uros, kasv. Victoria Hunder (G),
om . & kuva Anniina Tuura

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Tämä on ns. "valesuklaa" fox, genotyypiltään a/at B/* cch/ce D/* P/*. Huomaa ero päälivärin sävyssä verrattuna "aitoon" chocolate foxiin.

Lka naaras Rapunzel's Necessary Evil
Kasv, om. & kuva: Anniina Tuura

tumma Coffee Fox

Hyvin tumma coffee fox, at/* bc/* ce/ce D/* P/*.Hiiri tummui cc/f:ia muistuttavaksi iän myötä.

Lks naaras Noddyn Nine Hours Later
kasv. Satu Karhumaa, om. & kuva: Anniina Tuura

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

Chocolate foxin aikaansaamiseksi pitää saada yhdistettyä chinchilla-geenit (cch) mieluiten black foxista chocolate taniin (at/* bc/*) eli alkuperäinen yhdistelmä on black fox x chocolate tan. Toki voidaan lähteä liikkeelle esim. chinchilla x chocolate tan -yhdistelmästä, mutta koska tämä tuo mukaan lisää mutkia, se ei ole suositeltavin vaihtoehto.

Black fox x chocolate tan -yhdistelmästä syntyy (ellei black fox kanna chocolatea ja/tai chocolate tan jotain c-lokuksen resessiiviä) sekä chinchilladiluutiota että chocolatediluutiota kantavia black taneja (F1-sukupolvi).

F1-eläinten yhdistelmästä (F2) syntyy laskennallisesti:
- 9/16 black tan (1 x B/B C/C, 1 x B/B C/cch, 3 x B/bc C/C, 4 x B/bc C/cch)
- 3/16 black fox (1 x B/B cch/cch, 2 x B/bc cch/cch
- 3/16 chocolate tan (1 x bc/bc C/C, 2 x bc/bc C/cch)
- 1/16 chocolate fox (at/* bc/bc cch/cch).

Käytännössä voi syntyä kuinka paljon tahansa mitä tahansa näistä. Mielenkiintoiseksi (lue: vaikeaksi) hommasta tekee sen, että black taneistä ei näe päältä, mitkä niistä kantavat chocolatea, mitkä chinchilladiluutiota, mitkä molempia ja mitkä ei kumpaakaan. Samalla tavalla black foxeista ei näe, mikä niistä kantaa chocolatea ja mikä ei, eikä chocolate taneista näe, kantavatko ne chinchilladiluutiota vai eivät. Jos käytetty black fox, chocolate tan tai molemmat ovatkin at/a, soppaa sekoittaa joukkoon syntyvät seepiat (a/a cch/cch) ja chinchilloidut suklaat... Seepioiden ja chinchilloitujen chocolate-hiirten saantiriskiä voi vähentää olemalla käyttämättä F1-sukupolvessa mahdollisesti syntyviä yksivärisiä hiiriä.

Yllä näkyvästä syystä chocolate foxeja ei yleensä ryhdytä tieten tahtoen tekemään, vaan näitä syntyy, jos black fox-linjassa on chocolatea kantavia eläimiä. Kun chocolate foxeja syntyy, niitä voidaan yhdistää keskenään, saaden lisää chocolate foxia.