Muunnokset

Kuviot

Banded (*/b)

Wsh/+

"Silmät kuten muissa standardoiduissa muunnoksissa. Mitä tahansa standardoitua väriä oleva hiiri, jolla on vartaloa ympäröivä valkoinen alue, joka leveydeltään neljänneksen vartalon pituudesta, sijaiten vartalon pituuden kolmannessa neljänneksessä päästä laskien, poislukien häntä. Rajan terävyys tärkeintä. Jalat valkoiset takajaloissa n. puoleen väliin jalkapohjaa, etujaloissa tassuosa valkoinen."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Lk black tan banded naaras VV-00 VRP-00 GG-00 SNL GrCh Noddyn Dragonesse
Kasv. & om: Satu Karhumaa
Kuva: Arttu Väisälä

Kaikin puolin erinomainen banded hiiri.

Lk black tan banded naaras VRP-07 SupCh Noddyn Initum Muneris
Kasv. & om: Satu Karhumaa
Kuva: Arttu Väisälä

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

lks black tan banded uros GrCh VRP-08 Williams Lithium
kasv. Katariina Laine, om. Liisa Mikkola, kuva Hanna Wallenius

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Lk cinnamon tan banded uros Rapunzel's Orison
Kasv: Anniina Tuura, om. Sari Andersson
Kuva: Anniina Tuura

Tällä hiirellä on liian leveä raita.

Bandedin kuvion ulkoasuun vaikuttavat ratkaisevasti ns. muuntelijageenit. Banded voi näyttää jopa tältä! Tämä hiiri on todellakin geneettisesti banded, vaikkei sitä ulkonäön perusteella sellaiseksi enää tunnistakaan.

Lk champagne tan "banded" mm naaras Lize
Kasv. & om: Anniina Tuura
Kuva: Arttu Väisälä

Luovan kuviovirheellinen banded.
kasv. & kuva Inka Karhukorpi

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Yleistä

Banded on yksi omista lempimuunnoksistani. Banded ilmestyi laboratoriossa 1970-luvun lopulla spontaanina mutaationa, kun kaksi sisäsiittoista hiirilinjaa yhdistettiin. Hiiriharrastuksen piiriin banded saatiin vuonna 1978. Koska banded johtuu dominoivasta geenistä, sitä ei ole vaikeaa siirtää uusiin väreihin, mutta juuri oikean kuvion kasvattaminen onkin sitten jo vaikeampaa.

Genetiikkaa

Banded on geneettisesti W-lokuksen spontaani muunnos. Tarkemmin sanottuna bandedin saa aikaan geeni nimeltä "sash": Wsh. Geneettinen kaava on Wsh/+. Plus-merkillä kerrotaan, että toinen lokuksen geeneistä on villi muoto, mutatoitumaton "alkuperäisgeeni".

Bandedia voi saada aikaan myös toisella W-lokuksen mutaatiolla, nimeltään "banded", Wbd ja yhdistelmällä Wbd/+. Nämä hiiret eivät välttämättä eroa mitenään sash-bandedeista, ainakaan ennen kuin poikueeseen syntyy Wbd/Wbd -hiiriä, jotka osoittutuvat elinkelvottomiksi.

W-lokus sijaitsee kromosomissa 5. Tämä vaikuttaa linkkiytymisen kautta siihen, mitä muuta hiiri voi olla kuin banded. Samassa lokuksessa olevat ominaisuudet kulkevat käsi kädessä, joten uuden, 5. kromosomissa sijaitsevan ominaisuuden saa siirrettyä bandediin lähinnä uudelleenlinkittymisen (kromosomi katkeaa ja päät yhdistyvät "väärin") kautta.

Varhaisin banded-nimellä kutsuttu muunnos oli resessiivinen, belted-geenin aikaansaama ohutnauhainen muunnos. Tätä ei ole nähty käytännössä missään pitkiin aikoihin. Mikäänhän ei sano, ettei se pulpahtaisi taas jostain, hullumpiakin on sattunut! Belted jätetään kuitenkin tässä yhteydessä armottomasti sivuun.

Bandediin (sekä Wsh että Wbd) ei kannata missään nimessä yhdistää mitään muuta w-lokuksen mutaatiota. Esimerkiksi yhdistelmä Wsh/Wv (eli sash/elinkelpoinen dominoiva valkotäpläisyys) tuottaa joko täysin valkoisen hiiren, tai hiiren jolla on väriä vain korvissa ja sielläkin vähän.

Hiukan käytännönläheisemmin

Kuten oli jo todettu, banded on dominoiva. Aivan tarkalleen ottaen geeni (geenit, sekä sash että banded toimivat samoin) on semidominantti, eli geenin aikaansaamaan ilmiasuun vaikuttaa saman lokuksen toinen geeni, jonka vaikutus ei peity täysin vaan näkyy.

Mahdollisista yhdistelmistä:

Wsh/+ & w-lokuksen osalta +/+, eli banded ja ei-banded = sekä bandedia että ei-bandedia.

Wsh/+ & Wsh/+, eli banded ja banded = bandedia, ei-bandedia ja "jaskoja". Jaskat ovat ns. kaksoisbandedeja (Wsh/Wsh), joilla on väritystä ainoastaan päässä ja takamuksissa. Mielenkiintoinen lisätieto Wsh/Wsh-jaskoista: näiden hiirten vastustuskyky ulkoloisiin laskee jo toisella tartunnalla, ainoana parannuskeinona luuydinsiirto!

Wsh/Wsh & +/+ eli jaska ja ei-banded = ainakin periaatteessa koko poikueellinen bandedia. Periaatteessa, sillä osa voi olla niin kevyesti kuvioituja, että kuviota ei näy ollenkaan - vain pari valkoista karvaa raidan alueella.

Banded x banded -yhdistelmistä syntyneillä bandedeilla on usein suuria eroja nauhan leveydessä ja niillä voi olla vatsatäpliä (värillisiä täpliä vatsassa nauhan kohdalla). Banded x banded-sukuinen ei-banded -yhdistelmä tuottaa tasaisempia nauhoja ja vähemmän vatsatäpliä. Banded x ei-banded-sukuinen ei-banded (menitkö jo sekaisin?) -yhdistelmissä nauhat ovat usein leveämpiä, tosin reunoiltaan epätasaisia.

älä sekoita muita kuvioita bandediin! Poikkeus on Capped, joka toimii varsin hyvin bandedin kanssa kasvatettaessa.

Valkoisen alueen tulee olla suoralinjainen ja rajojen selkeät. Tämä onkin ensiarvoisen tärkeää bandedia kasvatettaessa. Väriä, tyyppiä ja kokoa ei tietenkään tule unohtaa. Päätäplälisiä bandedeja ei tulisi käyttää jatkojalostukseen ja häntätipillisiä on syytä välttää, mikäli se vain on mahdollista. Tähän kuvioon ei nimittäin kannata päästä ylimääräisiä täplägeenejä. Jaloissa bandedilla kuuluu olla valkoiset "sukat". Parhaimmat jalkakuviot omaavilla hiirillä on usein valitettavasti valkoinen hännänpää.

Parhaaseen tulokseen pääsee käyttämällä jalostukseen mahdollisimman suorakuvioisia hiiriä. Uroksella ja naaraalla ei myöskään saisi olla samoja virheitä! Joillain bandedeilla on värillisiä täpliä vatsassa. Virhe on hankala, varsinkin tapauksissa jossa täplät "kasvavat näkyviin" vasta hiiren kasvun myötä. Mikäli vain mahdollista, vältä raidaltaan täplitettyjä bandedja.

Jalkamerkkien kuuluu olla seuraavanlaiset: etujalkojen tulee olla valkoiset kämmenosasta ja takajalkojen varpaankärjistä puoleen väriin jalkaterää. Jalkamerkit ovat samanlaiset kuin Dutchilla.

Tyhjästä nyhjäisten?

Ei bandedia käytettävissä? Yritä etsiä jostain jaska, toivo että se on todellakin tuplabanded (eikä esimerkiksi s/s-länttihiiri) ja yhdistä sopivaan partneriin. Cappedin löytämällä pääsee jo alkuun, tosin cappedit ovat harvinaisempia kuin bandedit. Mikäli mitään näistä ei löydy, et saa väännettyä bandedia tyhjästä, et sitten millään.