Muunnokset

Kuviot

Capped (*/ca)

Wbd/Wsh

"Silmät kuten standardoidussa värimuunnoksessa. Pään peittää mitä tahansa standardoitua väriä oleva lakki. Väri voi jatkua korviin, muttei ulottua niiden taakse ja sen on noudatettava leukaluun muodostamaa linjaa. Kasvoissa avonainen tähti tai piirto (ei laukki). Symmetrisyys tärkeää. Muu vartalo valkoinen, vailla läikkiä."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Lks agouti capped naaras DCh Noddyn Amburbium
Kasv., om. & kuva: Satu Karhumaa

Capped, jolla on avoin tähti.

Lks beige capped uros VRP-99 Noddyn Ascyltos
Kasv. & om: Satu Karhumaa
Kuva: Anniina Tuura

Capped, jolla on avoin tähti.

(Klikkaa kuva suuremmksi.)

Lks red capped naaras Ch Noddyn Annae Perennae
Kasv., om. & kuva: Satu Karhumaa

Capped, jolla piirto.

(Klikkaa kuva suuremmksi.)

lks dove capped naaras Ch Noddyn Acilia Figula
kasv. & om. Satu Karhumaa, kuva: Hanna Wallenius.

(Klikkaa kuva suuremmksi.)

lks chocolate capped Vamonos
kasv., om. & kuva: Liisa Mikkola.

Yleinen cappedin ongelma: symmetria ei ulotu korviin. Muutoin oikein kiva kuvio.

(Klikkaa kuva suuremmksi.)

lk black capped
kasv., om. & kuva: Mari Martiskainen.

Symmetrisesti värittyneet korvat.

(Klikkaa kuva suuremmksi.)

lks agouti capped mm Noddyn Fornacalia
kasv., om. & kuva: Satu Karhumaa

Tämäkin ON capped...

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Yleistä

Capped on muunnos, joka putkahti minun banded-linjoistani - tosin todennäköisimmin erään eläinkauppahiiren jäljiltä. Kaikki cappedit eivät ole kuitenkaan peräisin hiiristäni. Vähän sen jälkeen kun "tulin julkisuuteen" cappedien kanssa, samanlaisia hiiriä löytyi eläinkaupoista. Capped otettiin vastaan tervetulleena ja tarpeeksi erilaisena lisänä kuviollisten hiirten joukkoon. Muunnos muistuttaa rottien cappedia, josta standardi ja nimi on johdettu ja se siirtyi koestandardista standardiin vuonna 1997.

Genetiikkaa

Muunnoksen aivan tarkkaa geneettistä taustaa ei ole tiedossa. Genetiikkalähteiden perusteella on kuitenkin päätelty, että kyseessä olisi W-lokuksen spontaani mutaatio, geeni nimeltä "banded" (Wbd), joka yhdessä bandedin aikaansaavan saman lokuksen sash-geenin (Wsh) saa aikaan tyypillisen capped-kuvioinnin. Homotsygoottisena (Wbd/Wbd) hiiri on niukempikuvioinen capped tai (useimmiten) lähes bew ja mitä todennäköisimmin kuolee jo nuorena. Tästä lisää myöhemmin. Heterotsygoottisena mutatoitumattoman "w":n kanssa banded-geeni tuottaa bandedia.

Wbd on semidominantti ja koko w-lokuksen tapaan sijaitsee kromosomissa 5. Tämä vaikuttaa linkkiytymisen kautta siihen, mitä muuta hiiri voi olla kuin capped. Samassa lokuksessa olevat ominaisuudet kulkevat käsi kädessä, joten uuden, 5. kromosomissa sijaitsevan ominaisuuden saa siirrettyä cappediin lähinnä uudelleenlinkittymisen (kromosomi katkeaa ja päät yhdistyvät "väärin") kautta.

Hiukan käytännönläheisemmin

Käytännössä kasvatuksessa tehtävä yhdistelmä on useimmiten:
- Wbd/Wsh & Wsh/+ eli capped ja banded. Tämä tuottaa sekä cappedia (Wbd/Wsh), banded-geenistä bandedia  (Wbd/+) että sash-geenistä ns. oikeaa bandedia  (Wsh/+)

- Wbd/Wsh & Wbd/Wsh eli capped ja capped. Tämä tuottaa sekä cappedia (Wbd/Wsh) että "valecappedia" (Wsh/Wsh). Erityisesti capped-linjaisissa hiirissä nämä valecappedit näyttävät melkein oikeilta, mutta niillä on käytännössä aina (runsaahkosti) väriä hännänjuuressa. Ne eroavat Wbd/Wsh -cappedeista myös siinä, että ne ovat jo poikasina täysin terveitä.

Banded-geeni Wbd aiheuttaa sashin kanssa (sekä erityisesti homotsygoottisena) poikasissa anemiaa. Poikaset käyvät läpi "rasvaturkki-tikkujalkavaiheen" n. 3-5 viikon välillä, jolloin niiden jalat ja häntä ovat ohuet ja kalpeat, korvat hyvin kalpeat, maha pyöreä ja turkki näyttää rasvaiselta. Myös megakoolonia on havaittu silloin tällöin. Osa poikasista menehtyy, mutta selviytyneistä kasvaa täysin normaaleja, terveitä aikuisia.

Yleisiin virheisiin kuuluu värin leviäminen liikaa korvien taakse ja / tai leukalinjan alapuolelle. Takamuksissa ja / tai hännässä voi myös olla värillisiä täpliä. Hännän täpliä ei tietenkään näe punasilmäisillä cappedeilla.

Tyhjästä nyhjäisten?

Cappedia varten tarvitaan joko (oikea!) capped, tai banded-geeninen (Wbd/+) banded. Jälkimmäisiä ei välttämättä erota sash-bandedeista mitenkään, ennen kuin jossain matkan varrella poikueiseen ilmaantuu tikkujaloilla köpöttelevä, karseaturkkinen capped.