Muunnokset

Kuviot

Roan (ro)

Rn/Rn tai Rnfkl/Rnfkl - ei täysin varma.

"Roanin perusväri voi olla mitä tahansa tunnustettua väriä. Turkissa on tasaisesti jakaantuneena valkoisia ja perusvärin mukaisia karvoja, luoden mahdollisimman tasaisen vaikutelman. Perusvärin tulee olla mahdollisimman paljon kyseisen värin standardin mukainen. Silmien väri perusvärin mukaan."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

lk black roan naaras
kuva: Elina Vornanen

(Klikkaa suurennus.)

lk black roan naaras
kuva: Elina Vornanen

(Klikkaa suurennus.)

lk black roan naaras vatsapuolelta
kuva: Elina Vornanen

(Klikkaa suurennus.)

Yleistä

Roan muistuttaa silver-tikattuja, mutta antaa paitsi enemmän valkoista kuin si/si, myös tummemman pohjavärin. Varsinaisesta genetiikasta ei olla päästy täysin varmuuteen ja hiiriharrastajien keskuudessa puhutaan myös resessiivisestä roanista, vaikka Rn (ja Rnfl) on semidominantti. Mikä resessiivinen roan (ja merle) on geneettisesti, siitä ei ole varmaa tietoa. Molemmat geenit ovat spontaaneja mutaatioita. Ne ovat mahdollisesti alleeleja, mutta voivat olla myös saman geeniklusterin jäseniä. Joidenkin roan-kasvattajien hiirillä resessiiviseen roaniin liittyy tan-vatsan vaaleneminen valkoiseksi, muttei suinkaan kaikilla.

MGI:n mukaan Rn/Rn saa aikaan hiiren, jonka turkissa on "sattumanvaraisesti jakaantuneina valkoisia karvoja niin, että turkki vaalenee" ja Rn/Rn+ hiiren, jolla on "valkoisia ja osittain pigmentoituneita karvoja satunnaisesti ja vaihtelevia määriä turkissa", minkä lisäksi "vaihtelevuuteen voi vaikuttaa muuntelijat". Lisäksi Rnfl-geenistä kerrotaan seuraavaa:

"Samalla taustalla molempien oletettujen alleelien homotsygootit ovat hyvin erilaisia: Rn antaa lähes villin tyypin [ei mutaatiota], jossa on joitain pieniä vaaleavärityksisiä täpliä, kun taas tämä alleeli tuottaa tasaisen vaalean [valkoisten karvojen vaalentaman] turkin, jossa on harvoin villin tyypin värisiä läikkiä. Näiden kahden geenin vuorovaikutukset geneettisissä risteytyksissä esti yhdistelmäfenotyyppien varman tunnistuksen."