Genetiikkaa

A-lokus

agouti

Agouti, A/* B/* C/* D/* P/*
Kuva: Arttu Väisälä

4. Agouti, A

Agouti geeni A on niin sanottu villin tyypin väritys. A saa aikaan värityksen, jossa jokainen karva on "kerroksellinen". Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisessa karvassa on keltainen (jälleen kerran, geneettisessä mielessä keltainen) raita muuten mustassa karvassa. Agouti väreille tyypillinen piirre on paitsi tämä yksittäisen karvan raidallisuus, myös turkin tikkaus eli turkissa tasaisesti esiintyvät mustat peitinkarvat. Agoutivärien diluutioväreissä, eli väreissä joilla on yksi tai useampi diluutiogeeneistä (esim. b, d, p), agoutin turkissa esiintyvät värit vaalentuvat kunkin geenin vaikutuksen mukaisesti.

A-geenin omaaviin väreihin kuuluu agouti, cinnamon, argente, chichilla, grey agouti ja argente creme, samoin kuin agouti ja cinnamon tan.

4.1. Agouti

Evening Star's Peach Cobbler

Cinnamon, A/* bc/* C/* D/* P/*
Kuva: Arttu Väisälä

Näyttelyagouti on genotyypiltään A/* B/*, jota kutsutaan myös nimellä "musta agouti". Vaikka agouti onkin hiiren väreistä alkukantaisin, nykyiset agoutit eivät pahemmin muistuta villihiirten värejä, sillä agoutissa läsnä olevat värit ovat syventyneet valikoivan jalostuksen ansiosta. Hiiren karvan "keltaisen" raidan tulisi olla väriltään rikkaan ruskea tai kullansävyinen. Vaikka karvan juuressa onkin tumma kerros, tätä mainitaan rotumääritelmissä vain hyvin harvoin ja kerroksen tulisikin olla mahdollisimman kapea.

4.2. Cinnamon

Cinnamon on geneettisesti agouti hiiri, jolla on kaksinkertainen "annos" ruskeaa diluutiota b, eli A/* b/b. Tämä yhdistelmä vaalentaa agoutissa läsnä olevan mustan pigmentin chocolateksi (lisätietoa b:n vaikutksesta punaiseen ja mustaan pigmenttiin - ks. B-lokus myöhemmin). Karvan juuren väri on ruskea, "keltainen" kerros rikkaan kultaisen tan ja tikkaus ruskeaa = chocolate.

4.3. Argente

Rapunzel's West Wind

Argente, A/* B/* C/* D/* p/p
Kuva: Arttu Väisälä

Argente ei eroa geneettisesti agoutista muuten kuin yhden lokuksen osalta - väri on punasilmäinen agouti, A/* B/* p/p. Argente voi olla geneettisesti myös argente tan (A/at B/* p/p), sillä rotumääritelmä sanoo vatsaväristä vain että sen pitäisi olla kultaisen fawn ja mahdollisimman päälivärin mukainen. Jos argenten vatsan värityksessä ei näy vaadittua pohjaväritystä, kyseessä on todennäköisesti tanillinen argente. Punasilmäisyyden geenin p:n vaikutuksesta hiiren pigmentteihin kerrotaan myöhemmin tarkemmin.

4.4. Chinchilla

Toinen ja yleisempi "versio" chinchillasta on chinchilloitu (cch/cch) agouti, jolla on lisäksi jokin tekijä joka tuottaa vaaditun valkoisen vatsan: joko yllämainittu Aw tai A/at. Jälkimmäinen vaihtoehto on yleisempi, sillä Aw:tä ei ole aina saatavilla. C-lokuksesta kertovassa artikkelissa käsitellään cch:n vaikutusta tarkemmin.

4.5. Grey agouti

Grey agouti (aiemmin silver agouti) on geneettisesti erittäin lähellä chincillaa, ollen "todellinen" chinchilloitu agouti: A/* B/* cch/cch. Koska agoutilla vatsaväri vastaa pääliväriä, on grey agoutinkin vatsan oltava mahdollisimman lähellä selän väritystä.

4.6. Argente creme

Argente creme kuuluu samaan sarjaan kahden yllä olevan muunnoksen kanssa, ollen punasilmäinen muunnos chinchillasta. Tämä yhdistelmä on vaikeampi toteuttaa kuin ensi näkemältä luulisi, mutta tästä ilmiöstä lisää myöhemmin!