Genetiikkaa

A-lokus

5. Black-and-tan, at

Noddyn Tina Matleena

ba/t, at/* B/* C/* P/*
kuva: Arttu Väisälä

Agouti A:n ja ei-agouti a:n välistä löytyy erittäin mielenkiintoinen geeni nimeltä "black-and-tan" (musta-ja-tan). Kyseessä on vanha mutaatio, joka on ollut hiirikasvattajien käytössä jo kauan. Tämä geeni on mielenkiintoinen siitä syystä, että A:n kanssa se on osittain dominoiva - A dominoi at:tä selkäpuolella ja kyljissä , kun taas vatsapuolella tilanne on päinvastoin. Muuten at dominoi tavalliseen tapaan lokuksessa dominanssijärjestyksessä alempana olevia geenejä.

Tämä geeni poistaa ei-agoutin tavoin turkista keltaisen kerroksen, mutta vain selkäpuolella ja kyljissä. Vatsapuolella geeni puolestaan poistaa turkista mustan pigmentin. Toisinaan hiiren vatsapuolen karvoissa on kuitenkin jäljellä pigmenttiä (selkäpuolen värityksen mukaista) karvan juuressa. Tanillisten hiirten korvien takaa löytyy usein myös tania, sekä vatsapuolella päälivärin mukainen kurkkutäplä.

Tanillisissa muunnoksissa tan-vatsa on kaikkein jalostamattomimmassa muodossaan vaalean kellertävä. Rotumääritelmän vaatima syvyys ei tule itsestään, vaan on valikoivan jalostuksen tulosta. Ensimmäiset lemmikkihiireni olivat erittäin pet-tyyppiset väritykseltään huonot black ja chocolate tan -veljekset. Vaikka olikin ilmiselvää ettei pojilla ollut chinchillageeniä, niiden vatsan väritys muistutti nuorella iällä lähes huonoa foxia. Hiirten ikääntyessä tanin väritys syveni hiukan, joten näki että kyseessä oli tan.

Tämä geeni on seuraavissa tan-muunnoksissa: agouti, cinnamon, black, chocolate, blue, lilac, dove, champagne ja silver tanit. Tämän lisäksi red, fawn ja argente -hiiret voivat olla tanillisiä, sillä niiden vatsa on jo joka tapauksessa punainen eli taniä ei niin helposti huomaa. Chinchilloituihin taneihin eli foxeihin kuuluu black, chocolate, blue ja lilac fox. Kuten yllä on jo mainittu, myös chinchilla -muunnos voi olla tanillinen. Valkovatsaiset siameset, burmeset, colourpoint beiget ja beiget ovat nekin itse asiassa tanillisia - näiden muunnosten c-lokuksen geenit vaalentavat tan -vatsan valkoiseksi.

Rapunzel's The Goldberg Variation

Agouti tan, A/at B/* C/* D/* P/*
Kuva: Anniina Tuura

5.1. Agouti & Cinnamon tanit

Näissä kahdessa muunnoksessa at:n mielenkiintoinen osittainen dominanssi näkyy hyvin. Agouti tan on geneettisesti A/at B/* ja cinnamon tan A/at b/b. Geeni ei vaikuta hiiren selkäväriin lainkaan, eikä agoutigeeni A puolestaan ollenkaan hiiren vatsan väritykseen!

5.2. Black jne tanit

Tan geeni dominoi ei-agouti a:ta, joten ei-agouti tanit voivat olla geneettisesti joko at/at tai at/a. Näistä muunnoksista huomiota herättävin on black tan. Tan-vatsan värin syvyyteen vaikuttavat muut läsnä olevat geenit, eli suklaadiluutio bc chocolate tanissä, sininen diluutio d blue tanissä, molemmat lilac tanissä, sekä tietenkin punasilmäinen diluutio punasilmäisissä muunnoksissa. Muuntelevilla geeneillä on lisäksi suuri vaikutus.

5.3. Foxit

Useimmissa rotumääritelmissä on mukana seuraavat fox-muunnokset: black, chocolate, blue ja lilac. Fox on toki mahdollinen myös näiden värien punasilmäisissä "versioissa", mutta kuten argente creaminkin kohdalla niitä voi olla erittäin vaikeaa saada aikaan! Lisäksi ne ovat todennäköisesti liian vaaleita, jotta vatsaväri erottuisi kunnolla...

Kaikilla näillä foxeilla on yksi yhteinen tekijä: ne ovat chinchilloituja foxeja. Toisin sanoen, black fox on at/* B/* cch/cch.

Olemassa on myös muita geenejä jotka vaalentavat tan-vatsan foxiksi samalla tavalla kuin chinchillageeni. Kuten chinchillageeni, nämäkin geenit sijaitsevat c-lokuksessa ja ovat himalayan ch, äärimmäinen diluutio ce ja näiden heterotsygoottiset yhdistelmät. Oma rotumääritelmämme tunnustaa myös beige fox -muunnoksen, joka on geneettisesti tanillinen beige.