Genetiikkaa

A-lokus

7. Ei-agouti, a

Ei-agouti a on sekin vanha mutaatio. Se muuntaa tikatut agoutivärit yksivärisiksi. Kyseessä on agoutisarjan toiseksi alin resessiivi, jonka merkitys hiirikasvatuksessa on todella suuri. Ei-agouti poistaa nimensä mukaisesti agouti-kuvioinnin karvasta, eli keltaisen pigmentin. Tästä huolimatta hiirillä on yleensä joitain (kokonaan tai osittain) keltaisia karvoja korvien takana sekä sukuelinten ja nisien ympärillä. Kyljillä on lisäksi usein jonkin verran keltaista tikkausta. Nämä ovat rotumääritelmien mukaan virheitä, mutta koska a ei poista kaikkea keltaista pigmenttiä hiiren turkista, kasvattajan tehtäväksi jää valikoiden jalostaa mahdollisimman yksivärisiä hiiriä joilla on mahdollisimman vähän keltaista pigmenttiä omaavia karvoja.

Happy Pet's Sorja

Black, a/a B/* C/* D/* P/*
Kuva: Arttu Väisälä

7.1. Homotsygootit muodot

a/a geeni löytyy muunnoksista black, chocolate, blue, lilac, dove, champagne, silver, siameset, himalayan, burmese, bone, beige, ei-agouti chinchilla (kyllä, tällainenkin on olemassa mutta se ei muistuta lainkaan chinchillaa, vaan on lähinnä kuin huono black) ja ei-agouti kuviollisilla.

Yksivärinen black on ei-agoutimuunnosten "perusversio", kaikki muut yksiväriset (lukuun ottamatta pink tai black eyed whitea) ovat diluutioita blackistä; ruskea diluutio (b): chocolate, sininen diluutio (d): blue, ruskea ja sininen diluutio: lilac + punasilmäiset (p) yksiväriset muunnokset. Näitä muunnoksia käsitellään tarkemmin myöhemmin, ko. diluutioiden kohdalla.

7.2. Heterotsygootit muodot

Koska a on niin matalalla lokuksensa dominanssijärjestyksessä, sen vaikutus ei näy, jos parina on joku ison A:n geeneistä, at tai am. Se peittää ainoan resessiivinsä vaikutuksen niin, ettei hiirestä näe, onko se a/a vai a/ae.

Kaikilla ison A:n muunnoksilla (pl. A/at tanit) ja ei-agouti taneilla sekä foxeillakin voi olla yksi annos a:ta.