Genetiikkaa

C-lokus

3.2 Heterotsygootit muodot

Rapunzel's Melora

Ay/at B/* cch/ce U
Kuva: Arttu Väisälä

Rapunzel's The Gift

A/at cch/ce
Kuva: Arttu Väisälä

Rapunzel's Necessary Evil

at/a B/* cch/ce
Kuva: Anniina Tuura

Rapunzel's Heart Of Stone

A/at B/* cch/ch
Kuva: Arttu Väisälä

Rapunzel's Fusion

Blue burmese, a/a B/* cch/ch d/d
Kuva: Anniina Tuura

Rapunzel's The Measure Of A Man

Burmese, a/a B/* cch/ch
Kuva: Anniina Tuura

Rapunzel's 20 Hours In L.A.

Ay/at B/* cch/c U+
Kuva: Anniina Tuura

Rapunzel's stonet

Stone, a/a B/* cch/c
Kuva: Anniina Tuura

Rapunzel's Genesis

Stone fox, at/* B/* cch/c
Kuva: Anniina Tuura

Rapunzel's Phantasms

Silver, a/a B/* cch/c d/d
Kuva: Anniina Tuura

3.2.1 Chinchilladiluutio cch ja äärimmäinen diluutio ce

cch/ce ja Ay

Sekä chinchilla- että äärimmäinen diluutio -geeneillä on vahva vaikutus keltaiseen pigmenttiin, joten yhdistyneinä ne vaalentavat hiiren värin lähestulkoon valkoiseksi, huolimatta muista läsnä olevista geeneistä.

cch/ce ja A

A/* B/* cch/ce saa aikaan sen, että musta pigmentti vaalentuu rusehtavan sävyiseksi ja karvan keltainen kerros vaalenee lähes valkoiseksi.

Chinchilla + äärimmäinen diluutio yhdistettynä agoutiin ei kuitenkaan olisi paras tapa tuottaa silver agoutia (tai at:n kanssa Chinchillaa), sillä rotumääritelmä vaatii siniharmaan sinistä pohjaväriä sekä mustaa tippausta, joita ei tällä välttämättä yhdistelmällä saada - vaikka kyseisellä geenikaavalla on syntynyt laatupalkittujakin "chinchilloja". A/* bc/* cch/ce eli cinnamon -muunnos edellisestä tuottaa chinchilloidun cinnamonin (silver cinnamon, silver ei tässä viittaa silver-tikattuihin muunnoksiin) kaltaisen hiiren. Cinnamonin kullanruskea väritys on kuitenkin vaalentunut haaleampaan sävyyn.

cch/ce ja at

Mustataustaisina (B/*) hiiri näyttää chocolate foxilta, vaikka sillä onkin vähintään yksi täysi väri B. Kun tällaisen hiiren astuttaa geneettisesti "oikean" chocolate foxin kanssa, voi syntyä hyvin yllättäviä poikasia: black foxeja. Suklaataustaisina (bc/*) hiirtä ei erota tavallisista chocolate foxeista.

cch/ce ja a

Sanotaan, että chinchilladiluution ja äärimmäisen diluution yhdistelmä tuottaa ei-agouti mustan kanssa hiiren, joka näyttää rotumääritelmään verrattaessa sävyltään kylmemmältä ja harmaammalta chocolatelta. Toisin sanoen kyseessä on eräs valesuklaan muoto. Varsinaisen chocolaten (a/a bc/*) ja valesuklaa -hiiren astuttaminen keskenään tuottaa jälkikasvua, joiden pitäisi periaatteessa olla geneettisesti mahdotonta eli mustaa. Yllättävä tulos johtuu kuitenkin siitä, ettei toinen osapuoli olekaan bc/*, vaan B/*.

a/a bc/* cch/ce -hiiriä on kuitenkin vaikeaa erottaa a/a bc/* C/* -hiiristä. Tämä johtuu siitä, että c-lokuksen resessiivien vaikutus ruskeaan pigmenttiin alkaa vasta cch/c -yhdistelmästä.

3.2.2. Chinchilladiluutio cch ja himalayan ch

cch/ch ja A

Mikäli hiirellä on himalayangeeni ch, sillä on taipumus saada pointit. Tikatulta pohjalta ne kuitenkin erottuvat heikosti. A/* cch/ch on väritykseltään hyvin samankaltainen kuin A/* cch/ce, ollen kuitenkin selvästi ruskeampi.

cch/ch ja a

a/a B/* cch/ch hiiret ovat väritykseltään ruskeita, tumman ruskeista mustiin pointteihin. Varjostuksia ei ole. Tämä muunnos on rotumääritelmässämme koestandardissa nimellä burmese ja tunnetaan joidenkin ulkomaisten yhdistysten rotumääritelmissä nimellä siamese sable.

Lisäämällä mukaan sinisen diluution d/d, saa blue burmesen, jolla on vaalean sininen vartalon väri ja blue point siamesen kaltaiset pointit. Kuten burmesen kohdalla, blue burmesellakaan ei ole varjostuksia. Varjostukset puuttuvat muiltakin c-lokuksen ch -heterotsygooteilta.

3.2.3 Chinchilladiluutio cch ja albiino c

Teksti: Anniina Tuura

cch/c ja Ay

Tämä yhdistelmä vaalentaa punaisen pigmentin lähes valkoiseksi, jolloin ilmiasu on välillä "off-white" - vaalea cream. Sable-taustalla yhdistelmä tekee varsin viehättävän näköisen vaalean, selästään varjostuneen hiiren (kuvassa).

cch/c ja A

Agoutitaustalla cch/c vaalentaa hiiren perussävyn vaalean ruskeaksi (vrt. alla), samalla kun tikkaus säilyy. Hiiressä ei ole juurikaan keltaista pigmenttiä.

cch/c ja a

Tämä yhdistelmä tuottaa verrattain vaalean valesuklaan a/a-taustalla. Sävy vaihtelee huomattavasti tummaa beigeä muistuttavasta vaaleahkoon suklaaseen. Eräänlaiseksi työnimeksi tälle genotyypille on otettu uusvanha nimitys stone. Yhdistyessään diluutioon d/d, tuloksena on black eyed silver. cch/c:n erikoisuutena on taipumus kehittää pointintapaiset mutta hailakammat varjostumat etenkin kuonoon. Lisäksi sävy on usein epätasainen.

Punasilmäiseen diluutioon p/p yhdistyessään tämä yhdistelmä tuottaa pink eyed whitea, joka on ilmiasultaan mahdoton luotettavasti erottaa albiinosta.