Genetiikkaa

C-lokus

Arttu

Colorpoint beige, a/a ce/ch
Kuva: Arttu Väisälä

5.2 Heterotsygootit muodot

5.2.1. Äärimmäinen diluutio ce ja himalayan ch

Tämä yhdistelmä antaa muunnoksen nimeltä colorpoint beige. Muut läsnä olevat geenit vaikuttavat siihen, minkä sävyinen cpb hiirestä tulee. Hiiren silmät ovat mustat (paitsi jos samalla hiirellä on myös punasilmägeenit p/p), eikä sillä ole varjostuksia.

5.2.2 Äärimmäinen diluutio ce ja albiino c

Rapunzel's Post-Modern Prometheus

Bone, a/a ce/c
Kuva: Arttu Väisälä

Tutuin esimerkki ce/c-hiirestä on Bone. Bone on väritykseltään n. puolessa välissä ce/ce -beigen ja c/c albiinon välillä. Bonen sävy riippuu muista läsnä olevista geeneistä sekä muuntelijoista, voiden olla hyvin vaalea. Erityisesti punasilmäinen bone voi satiinina sekoittua pink eyed ivoryyn, jolloin kasvattajan suureksi yllätykseksi kaksi albiinolta näyttävää hiirtä voikin saada mustasilmäisiä poikasia.

ce/c vaalentaa Ay:n punaisen pigmentin valkoiseksi tai lähes valkoiseksi. Tätä kautta on mahdollista saada black eyed white -hiiriä ilman kuvioiden tuottamia läikikkyysongelmia. Vastavuoroisesti nämä bew:t kuitenkin kärsivät Ay:n yleisistä ongelmista, kuten liikalihavuudesta, poikueiden pienestä koosta ja puhtaasti periytymisen puutteesta. p/p:n kanssa Ay/* ce/c p/p on luonnollisesti sitten pink eyed white. Lisättäessä mukaan ruskea resessiivi b/b, väriä on mahdollista saada vielä vaaleammaksi.