Genetiikkaa

C-lokus

6. Himalayan, ch

Himalayangeeni (jota kutsutaan usein siamesegeeniksi, mutta geneetikot ovat nimenneen sen himalayaniksi, josta tunnus ch) on niin sanottu akromelaniininen geeni. Tämä tarkoittaa sitä, että hiiren väritys on riippuvainen hiiren ihon lämpötilasta. Näin ollen kylmemmät ääreisalueet (korvat, kuono, tassut, häntä) ovat tummempia kuin loput kehosta. Turkin väriin vaikuttamisen lisäksi ch vaalentaa silmien värityksen syvyyttä. ch vaikuttaa keltaiseen pigmenttiin vahvasti, vaalentaen sen valkoiseksi. Tämän vuoksi himalayan-geenin omaavalla hiirellä (paitsi jos ch on yhdistyneenä dominoivaan C:hen) ei voi olla turkissaan lainkaan keltaista/punaista pigmenttiä.

6.1. Homotsygootit muodot

6.1.1 ch ja Ay

Himalayangeenin vaikutus keltaiseen pigmenttiin on niin vahva, että Ay/* - ch/ch hiiri on väriltään valkoinen, silmien ollessa punaisista rubiineihin. Jos silmien väri on vaalea, tulos näyttää albiinolta mutta (kuten kaikkien Ay-värien kohdalla) hiiret eivät periytä väriään puhtaasti, ne saavat keskenään 25% vähemmän jälkeläisiä letaaliuden vuoksi ja ne kärsivät liikalihavuudesta.

6.1.2. ch ja A

Kun ch yhdistyy A:n kanssa, tuloksena on jauhoinen vartalon ja pointtien väri. Tämä johtuu tietenkin siitä, että karvan kullanruskea kerros vaalenee valkoiseksi. Tilanne on sama myös cinnamon- ja blue agouti taustoilla.

6.1.3. ch ja at

Rapunzel's The Siege & Stjärnvindens Ganymeda

Siamese blue point, a/a ch/ch d/d
Siamese seal point, a/a ch/ch
Kuva: Anniina Tuura

Black-ja-tan -geenin kanssa tuloksena on yksinkertaisesti siamese (tai himalayan) hiiri, jolla on fox vatsa.

6.1.4. ch ja a

No niin, nyt päästään varsinaiseen asiaan! a/a B/* ch/ch on hyvin tunnettu siamese seal point. a/a bc/* ch/ch antaa standardoimattoman siamese chocolate point -hiiren. Muunnos vastaa muuten seal pointia, mutta on väritykseltään jonkin verran vaaleampi, pehmeämpi ja lämpimämpi. Tietääkseni suklaapointtista siamesea ei ole standardoitu hiirillä missään paitsi Ruotsissa, sillä se ei poikkea kylliksi seal pointista. a/a B/* d/d ch/ch on siamese blue point, muunnos joka on selkeästi edellisen diluutio sinisin ja hopeisin sävyin. a/a bc/* d/d ch/ch tuottaa siamese lilac pointin, joka sekään ei ole standardoitu. Muunnos näyttää haalealta siamesen versiolta.