Okahiiret

Perustietoa okahiiristä

Tämä SNL:n lyhyt okahiirten hoito- ja ruokintaopas löytyy myös tulostettavana esitteenä.

Okahiiri?

Lullaby's We Can Work It Out

Egyptinokahiiri Lullaby's We Can Work It Out
Om. Sari & Saara Mattero, kuva: Arttu Väisälä

Okahiiri

Mukava sisustus on tärkeää.
Kuva Arttu Väisälä.

Okahiiri

Ruokakuppi ei ole tarpeen, sapuskan etsintä on hyvä aktiviteetti.
Kuva Arttu Väisälä

Okahiiriä on kahta eri lajia maassamme lemmikkinä; egyptinokahiiri ja niilinokahiiri. Egyptinokahiiri on yleisempi, pyöreämpi okahiiri - niilinokahiiri on puolestaan harvinaisempi ja ulkomuodoltaan siro. Niilinokahiiri on myös luonteeltaan vilkkaampi.

Egyptinokahiiriä on tällä hetkellä kaksi värimuunnosta, Agouti ja vaaleampi Cream. Kuviopuolta löytyy White Spotted. Niilinokahiiren väri on sininen eli Blue.

Tämän sivun teksti liittyy lähinnä juuri egyptinokahiireen.

Okahiiriuroksen- ja naaraan ero ei ole kovin suuri. Sukupuolet erottaakin helpoimmin siitä, että naaraalla on nisät ja uroksella ei. Nisät erottuvat "pisterivistönä" molemmin puolin mahaa. Okahiiren sukupuolen voi määrittää nisistä jo päivän vanhoilta poikasilta. Okahiirinaaras kantaa poikasia 36-42 vuorokautta ja poikasia syntyy yleensä 1-4 kerrallaan. Poikaset ovat syntyessään valmiita, toisin kuin useimmilla jyrsijöillä. Vieroitusikä poikasilla on aikaisintaan 4 viikkoisina, luovutusikäisiä ne ovat vasta 6 viikon iässä.

Asumus

Paras mahdollinen asumus okahiirelle on terraario tai verkkokannellinen akvaario. Kooltaan sen tulisi olla n. 60 litraa, johon mahtuu n. 4-5 okahiirtä. Yhden okahiiren asumus ei tulisi sekään olla sitä paljon pienempi.

Terraario tulisi siivota noin kerran viikossa eläinmäärästä ja terraarion koosta riippuen. Kuivikkeina parasta on kutterinpuru tai Mörtti-Röpö -niminen haapahake. Heinää ja olkia voi niitäkin käyttää, joksin ne eivät ime kosteutta kovin hyvin. Ne soveltuvatkin paremmin purujen lisukkeeksi. Älä käytä ns. ekokuitua äläkä muitakaan kuitumaisia aineita, sillä varsinkin nuoret eläimet jäävät kuituun helposti kiinni kaulastaan tai jaloistaan. Okahiiri ei välttämättä ymmärrä purra kuitua poikki.

Kuivikkeiden lisäksi okahiiri tarvitsee asumukseensa juomapullon, ruokakupin, suola- ja kalkkikiven sekä pesämökin. Kalusteet eivät saa olla muovia, sillä okahiiri tuhoaa ne nopeasti. Asumuksen varusteista tärkein on lajitoveri tai -tovereita. Okahiiri on laumaeläin, eikä viihdy yksin. Kaksi urosta tai kaksi naarasta viihtyvät aivan yhtä hyvin yhdessä kuin jos eläimet olisivat eri sukupuolta. Älä pidä urosta ja naarasta yhdessä, sillä joka kuukausi syntyvät poikaset rasittavat naarasta liikaa.

Ruokinta

Okahiiren pääruoka on rotalle ja hiirelle tarjoitettu pelletti (tai siemensekoitus). Pelletti ei saa olla kaneille ja marsuille tarkoitettua viherpellettiä. Lisukkeena sille voi antaa erilaisia puuroja, marjoja, hedelmiä, juureksia, koiran ja kissan kuivaruokaa. Lisäksi jotain kovaa purtavaa, kuten kuivaa leipää tai "näkkäriä": Erityisesti okahiiret pitävät eri viljoista, varsinkin kaurasta. Ne syövät myös mielellään appelsiinia. Sitä niille ei kuitenkaan pitäisi antaa liian usein.

Tärkeintä ruokinnassa on, että ruokaa on riittävästi, sillä okahiiret ovat hyvin aktiivisia eläimiä ja syövät sen vuoksi paljon. Muistathan myös, että juomapullossa tulee olla aina raikasta vettä okahiiren juotavaksi.

Käsittely

Okahiiri ei ole itsestään kesy eläin, vaan sitä tulisi käsitellä paljon, varsinkin nuorena. Se ei kuitenkaan ole luonnostaan vihainen, vaan siitä saa pienellä vaivalla aivan ihanan kesyn ja rauhallisen lemmikin.

Arka eläin kannattaa nostaa häkistään käteen tekemällä molemmista käsistä kupin, jonon okahiiri otetaan. Kädessä olevaa okahiirtä kannattaa rapsutella ja silitellä. Sille voi myös jutella mukavia. Okahiirtä ei saa nostaa eikä pitää kiinni hännästä, ei edes hännän tyvestä. Okahiiren häntä on hyvin hauras ja se katkeaa helposti.

Ole varovainen okahiiren kanssa, ettei se hyppää kädestä alas - se kun ei ymärrä kuinka korkealla on.