Okahiiret

Mitä okahiiri tarvitsee?

Asumus

Okahiiri leikkii

Nuori okahiiri leikkimässä
Om. & kuva: Heidi Ketonen

Okahiiren tuleva koti on hyvä laittaa asuttavaan kuntoon ennen oksan hankkimista, tai kämppä on hankittava samaan aikaan oksan kanssa. Asunnon ostamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä eläinkaupat eivät välttämättä osaa tarjota okahiirelle sopivaa asuntoa.

Okahiirelle ei sovellu häkki, vaan paras asunto on terraario. Koska okahiiret ovat karkaamisen mestareita, on lasiterraario pitävällä verkkokannella paras ratkaisu. Lasiterraarioita voi saada käytettynä halvallakin, hiirikäyttöisen kun ei tarvitse pitää vettä. Halkeamia ei kuitenkaan saisi löytyä. Jos on kätevä käsistään, voi lasiterraarion myös tehdä itse. Terraarion valinnassa kannattaa ottaa huomioon okahiirten määrä ja onko taloudessa eläimiä jotka eivät saa päästä okahiiriin käsiksi. Terraarion kanssa saa olla tarkkana, ettei siihen vain paista aurinko - sen sisälämpötila voi nimittäin nousta kohtalokkaan korkeaksi.

Okahiiren asunnon olisi täytettävä seuraavanlaiset vaatimukset:

  • Sen tulee olla okahiirelle turvallinen. Siinä ei saa olla mitään, jossa oksat voivat vahingoittaa itsensä.
  • Okahiiret eivät saa pystyä pakenemaan siitä. Luukkujen tai kannen tulee kuitenkin olla helposti avattavissa ja suljettavissa.
  • Sinun tulee pystyä helposti ottamaan okahiiresi ulos niiden asunnosta ja laittamaan ne myös takaisin. Liian pienet luukut ovat hankalia.
  • Asunnon tulee olla helposti puhdistettavissa.
  • Ilmanvaihdon tulee olla riittävä.
  • Siinä tulee olla riittävästi tilaa okahiiren "kalusteille", sekä oksalle itselleen!
  • Sen tulee kestää kauemmin, kuin mikä on yksittäisen okahiiren elinikä.

Kuivikkeet

Kuivikkeita ei toki tule unohtaa! Hyvät kuivikkeet ovat pehmeitä ja mahdollisimman pölyttömiä. Kuohkealastuinen kutterinpuru tai haapahake ovat molemmat kotimaisia ja helposti saatavia kuivikkeita. Näiden lisäksi voidaan pesämateriaaliksi tarjota hyvälaatuista heinää tai paperisilppua. Älä hanki hamsterin pesävillaksi kutsuttua vanua, sillä se on vaarallista! Tämän vanun on raportoitu aiheuttaneen suolistotukoksia, kuristumiskuolemia ja raajojen katkeamisia ainakin hamstereilla. Englannin hamsteriyhdistys yrittääkin saada tuotteen valmistuksen loppumaan.

Kutterinpuru Haapahake Turve Purupelletti Paperimassapuriste Heinä Paperisilppu

Okahiirille sopivia kuivikkeita ja pesämateriaaleja: Kutterinpuru, haapahake, kuiviketurve, purupelletti, paperimassapuriste, heinä ja paperisilppu.
Kuvat: Anniina Tuura

Asunnon kalusteet

Oksa kupilla

Okahiiri ruokailemassa
Om. & kuva: Heidi Ketonen

Kuppi ja juomapullo

Tärkeimmät kalusteet ovat ruokakuppi ja juomapullo. Muistathan tarkistaa, että hankkimasi juomapullo tosiaan toimii, pulloissa on nimittäin eroja samankin pullovalmistajan tuotteissa. Joistakin vesi valuu itsestään ulos, toisista taas ei tule vettä ollenkaan. Ruokakupiksi käy esimerkiksi keraaminen kippo, joita saa eläinliikkeistä. Kirpputoreilta voi saada ruokakupeiksi sopivia kippoja erittäin halvalla. Joskus oksatkin innostuvat käyttämään ruokakuppiaan vessana, tällöin pitää vain muistaa pestä kippo joka päivä ruoan lisäämisen yhteydessä. Muovinen ruokakippo ei ole kovinkaan hyvä valinta, sillä oksat nakertelevat sen tuota pikaa rikki.

Muut varusteet

Okahiiret tarvitsevat myös pesämökin. Pesämökin valinnassa voi käyttää mielikuvitustaan, kunhan muistaa että muoviosat eivät ole turvallisia, leluissa ei saa olla teräviä kulmia eikä tietenkään mitään myrkyllistä. Lemmikkiliikkeissä on myytävänä erilaisia mökkivaihtoehtoja; puisia, keraamisia ja muovisia. Puisten ongelmana on se, että ne imevät itseensä virtsaa ja ne pitää siksi pestä huolellisesti varsin usein. Keraamiset ovat kalliita, mutta vastavuoroisesti erittäin kestäviä. Muoviset mökit eivät sovellu okahiirille, koska okahiiret voivat niitä jyrsiessään saada irti vaarallisia siruja. Savinen kukkapurkki on myös sovelias pesä. Lohkaise purkin kylkeen sopivan kokoinen oviaukko ja käännä purkki ylösalaisin. Ole varovainen oviaukkoa lohkaistessasi, sillä savipurkki halkeaa herkästi kokonaan. Tyhjä kookospähkinän kuori on sekin edullinen ja hauska mökki, varsinkin jos sen ripustaa terraarion katosta roikkumaan.

Juoksupyörää okahiirelle ei pidä laittaa, sillä sen häntä on hyvin hauras ja voi vahingoittua juoksupyörässä. Pyörän sijaan terraarioon voi laittaa monen muun laisia virikkeitä. Kaikenlaiset putket ovat erittäin suosittuja. Putkiksi käyvät hyvin wc-paperin hylsyt ja talouspaperirullat. Huuhdellusta maitopurkista saa mukavan, pitkänomaisen mökin. Tölkkiin kannattaa tehdä valmiiksi avonaisen nokan lisäksi toinenkin kulkuaukko ja muutamia happireikiä sekä vähän kuivikkeita pohjalle. Liittämällä maitopurkkeja yhteen saa tehtyä mukavan tunnelikokonaisuuden hiirille, varsinkin kun sen laittaa kuivikkeiden alle. Keksi- ja kahvipaketit sekä muut pienet pahvilaatikot ovat nekin mieluisia leluja, joissa voi paitsi nukkua niin myös harjoitella hampaitaan.