Seeprahiiret

Perustietoa seeprahiiristä

Tämä SNL:n lyhyt seeprahiirten hoito- ja ruokintaopas löytyy myös tulostettavana esitteenä.

Seeprahiiri

Seeprahiiriuros
Om. Katri Pohjanvaara
Kuva: Anniina Tuura

Seeprahiiri Paavo

Seeprahiiri Paavo
Om. Katri Pohjanvaara, kuva: Arttu Väisälä

Seeprahiiri

Seeprahiirtä nostetaan vain kaappaamalla se kouraan, edestä päin työnnetään käsi eläimen alle ja nostetaan. Jos eläin juoksee karkuun se kannattaa ahdistaa esimerkiksi nurkkaan ja molemmin käsin siepata se kouraan. Nostaessa on hyvä muodostaa käsistä "kuppi" eläimen ympärille, jottei se hyppää tai muuten vain putoa. Varo puristamasta eläintä liiaksi. Syliteltäessä eläintä pidetään avoimella kämmenellä ja sen annetaan liikkua vapaasti - varo kuitenkin ettei se hyppää alas kädestäsi. Seeprahiirtä käsiteltäessä tulee olla täysin rauhallinen ja varoa äkkinäisiä liikkeitä, jotka voivat säikäyttää eläimen.

Seeprahiirtä ei koskaan käsitellä hännästä, varsinkaan nosteta. Häntä on nimittäin hyvin hauras ja helposti katkeava, eikä kasva uudelleen ehjäksi.

Asuttaminen

Seeprahiiriä ei voida pitää ns. rautapinnaisessa häkissä lainkaan, sillä kiipeillessään se saattaa vahingoittaa esimerkiksi käpäliään kaltereissa. Näinollen tämä lemmikkieläin tarvitsee joko akvaarion tiheällä verkkokannella, kookkaan terraarion tai Ferplast Duna -laatikon. Koska laumaeläimenä seeprahiiriä ei voida pitää yksin vaan sillä täytyy olla kavereita, tulee asumuksen tilavuuden olla vähintään 80 litraa ja pohjapinta-alaa korkeutta enemmän.

Seeprahiiren asumukseen voidaan hankkia erilaisia lavereita ym. virikkeeksi. Seeprahiiren asumukseen ei voi laittaa mitään muovista. Juoksupyörää seeprahiirillä ei tule pitää, sillä seeprahiiren häntä saattaa jäädä pinnojen väliin ja katketa.

Kuivikkeet

Seeprahiiren alusina voidaan pitää vain kutterinpurua tai erityistä Mörtti-Röpöä. Muita seeprahiirillä käytettyjä kuivikkeita emme suosittele: esimerkiksi heinä ja olki imevät kovin huonosti, sahajauho on aivan liian pientä ja pölyistä; kissanhiekka liian kovaa varpaille ja epäterveellistä ruoansulatukselle, paperi hyödytöntä. Koska seeprahiiret ovat täysin hajuttomia, ei asumusta tarvitse siivota kuin 1-2 kertaa viikossa eläinmäärästä ja kodin koosta riippuen.

Kuivikkeiden lisäksi kannattaa tarjota seeprahiirillesi paperia, heinää ym. pesäntekotarvikkeeksi. Eläinkaupoista saatava "hamsterin pesävilla" on ehdottomasti liian vaarallista, sen säikeet kun helposti kietoutuvat esim. jalan ympärille ja aiheuttavat kuolioita.

Ravinto

Seeprahiiriä ruokitaan rotta/hiiripelletillä tai monipuolisella jyväseoksella. Pelleteissä eläin saa oikeassa suhteessa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, tarkista kuitenkin ostaessasi että saat varmasti Altromin -rotta/hiiripellettiä (iso, harmaa, pyöreä pitkulainen pelletti) etkä arvottomia ns. kaninpellettejä. Siemenseoksia on niin eri tasoisia, ettei varsinkaan kokematon osaa katsoa niiden ravintopuolta. Yleensä siemenseokset on tehty miellyttämään enemmän omistajan silmää kuin seeprahiiren vatsaa: uskomme alitajuisesti ruoan olevan monipuolista kun se sisältää paljon erivärisiä osia. Pääasiassa nämä värikkäät osat ovat keinoväreillä värjättyjä maissilastuja ja keinovärien tiedetään aiheuttavan ihosyöpäriskiä. Siemenseos on usein myöskin liian rasvaista, auringonkukansiemen - pähkinätäytteistä. Jos nyt välttämättä haluaa lemmikkinsä siemenseoksella ruokkia, suh-teellisen hyvä merkki on Supa Natural.

Seeprahiiri

Seeprahiiriuros
Om. Katri Pohjanvaara, kuva: Anniina Tuura

Seeprahiiri

Seeprahiiri, om: Katri Pohjanvaara
Kuva: Anniina Tuura

Seeprahiiri

Seeprahiiriuros
Om. Katri Pohjanvaara, kuva: Anniina Tuura

Väkirehua annetaan yhdestä kahteen kertaa päivässä ja niin paljon, että seuraavalla ruokintakerralla sitä on vielä vähän jäljellä. Varsinkin suuret eläinlaumat, kuten naaras poikasineen kannattaa ruokkia kahdesti päivässä.

Pelletin lisäksi kannattaa myös antaa vähän jyvärehua, esimerkiksi kauraa. Näin seeprahiiri saa energiaa jota se tarvitsee. Etenkin kasvavat poikaset saisivat nauttia hieman rasvaisemmastakin ruokavaliosta (esim. Supa Hamster -siemenseos) pelletin lisäksi, jotta kasvavat ja kehittyvät geeniperimänsä mukaan.

Väkirehun lisäkkeeksi voidaan rinnastaa kuiva heinä, joka tarjoaa sekä mielenvirikettä että tekemistä hampaille. Heinällä on myöskin edistävä vaikutus seeprahiiren ruoansulatukseen. Tarkista ostaessasi, että heinä on hyvälaatuista. Hyvä heinä on vihreää, tuoksuu hyvälle, ei pölise eikä ole homeessa.

Kuten muutkin eläimet, tarvitsee myöskin seeprahiiri kalkkia (tärkeää varsinkin kantavalle tai imettävälle naaraalle, sekä vanhoille jyrsijöille). Parasta on ostaa apteekista saatavaa rypälekalkkia, sillä eläinkaupan kalkkikivet kun eivät aina ole juuri sitä oikeaa kalkin ainesosaa sisältäviä. Rypälekalkkia annetaan todella vähän, noin viisi pientä palasta kerrallaan. Varo yliannostusta, sillä se vahingoittaa eläimen luustoa! Myös apteekin avulias henkilökunta varmaan mielellään neuvoo lisää annostukseen liittyvissä ongelmissa. Myös kananmunan kuoret sisältävät paljon kalkkia ja seeprahiiristä on todella hauskaa pureskella niitä!

Usein mainitaan, että seeprahiirille kannattaa antaa kotiruokaa; kuten puuroja, perunoista, riisiä jne. Tämä pitää kyllä paikkaansa, mutta niitä ei kannata ruveta aivan vartavasten eläintä varten tekemään - suuri osa ravintoarvosta köyhtyy kuumennettaessa. Jos omassa ruoanlaitossa jää jotakin käyttökelpoista yli, kannattaa ne tietenkin hyödyntää monipuolistamalla lemmikkisi ruokavaliota. Tuoreet vihannekset, hedelmät jne. ovat mainioita vitamiininlähteitä ja seeprahiiren olisi hyvä saada niitä silloin tällöin.

Ja vitamiineja, tottakai. Ne tulee ostaa veteen liuotettavina tippoina, seeprahiirille tärkeitä vitamiineja ovat A, B, C, D, E, ja K. Noudatathan tarkoin annostusohjeita varsinkin A, D, E ja K -vitamiinien kohdalla, sillä nämä ovat rasvaliukoisia (toisin kuin B ja C, jotka ovat vesiliukoisia) ja pidemmän päälle pakkautuvat elimistöön aiheuttaen rasvamyrkytystilan. Vitamiinit eivät säily kuin tietyn ajan, joten tarkastathan aina ennen osta-mista vitamiinipullon viimeisen käyttöpäivämäärän. Viimeinen käyttöpäivä ei toki tarkoita sitä, että vitamiinit olisivat pilaantuneet vaan sitä, kuinka kauan valmistaja takaa niiden säilyvän juuri sellaisina kuin pullossa ilmoitetaan.

Muista että ihmisten herkut kuten sipsit, karkit, suklaa jne. eivät ole seeprahiiriäsi varten vaikka ne sille varmasti maistuisivatkin!

Ruokavaliolla on erittäin suuri merkitys seeprahiiresi ulkonäköön ja hyvinvointiin. Noudattamalla edellä olleita ohjeita saat varmasti pitkäaikaisen, terveen ja onnellisen lemmikin!

Lisääntyminen

Seeprahiiren poikanen tulee sukukypsäksi keskimäärin 2 kuukauden iässä, mutta naaras synnyttää vasta vuoden ikäisenä. Eläin kantaa 28 vuorokautta saaden kerralla 4-5 poikasta. joskus jopa 12. Uudet seeprahiirenalut syntyvät maailmaan noin 3 gramman painoisina rääpäleinä, joilla on jo hyvin ohut turkintapainen päällään (raidoitus on jo selvästi näkyvissä).

Silmät aukeavat viikon ikäisinä ja samoihin aikoihin alkavat syödä kiinteää ravintoa. Seeprahiiri on valmis luovutettavaksi uuteen kotiin aikaisintaan 2 kuukauden vanhana.

Ruokavalion tulee kantavalla tai imettävällä naaraalla olla hyvin runsas ja monipuolinen, samoin syömään alkavilla poikasilla (katso että poikaset pääsevät hyvin ruokakupille). Kalkin merkitys ko-rostuu, samoin maitovalmisteiden. Katso, että poikaset ylettyvät aina juomapulloon tai tarjoa niille paljon vesipitoisia vihanneksia ja kasviksia, kuten omenaa tai kurkkua. Muutenkin olisi hyvä opettaa poikaset syömään hyvin ja monipuolisesti, samoin ylläpitopelletti olisi syytä vaihtaa kasvatuspellettiin ja lisänä tarjota myöskin kauraa (sehän on hyvin energiapitoista).

Pidä huolta, ettet rasita naarasta useilla perättäisillä poikueilla!

Terveys

Seeprahiiret madotetaan syksyisin ja keväisin, ja erinomainen matolääke on Axilur. Axiluria annetaan pienen, neulattoman ruiskun avulla eläimen suuhun viitenä päivänä peräkkäin ja 1/5 tablettia riittää madottamaan kymmenisen eläintä. Lisää madotukseen liittyviä ohjeita saat esimerkiksi apteekista.

Älä epäröi kuskata lemmikkiäsi eläinlääkäriin, jos epäilet siinä olevan jotakin vikaa! Älä kuitenkaan usko sokeasti kaikkea mitä eläinlääkäri sanoo, sillä hyvin harva eläinlääkäri tietää paljoakaan pikkujyrsijöistä.

Mitä vielä?

Osta seeprahiiresi kasvattajalta mieluummin kuin eläinkaupasta, sillä näin voit varmistaa saavasi kohtuuhintaan terveen ja hyväluontoisen ystävän!

Seeprahiiret kuuluvat Suomen Näyttely- ja Lemmikkihiirten alaisuuteen. Jos vielä on jotakin epäselvää tai kysyttävää, käänny ihmeessä puoleemme.