Seeprahiiret

Seeprahiiren hankinta

Osa 1: Seeprahiirtä hankkimassa?
Osa 2: Mistä seepra?

Seeprahiirtä hankkimassa?

Seeprahiiri Paavo

Seeprahiiri Paavo
Om. Katri Pohjanvaara, kuva: Arttu Väisälä

Niinpä niin, haluat sellaisen. Tässäpä kuitenkin muutamia harkinnan arvoisia seikkoja ennen ostamista!

Sopiiko seeprahiiri juuri sinun lemmikiksesi?

Jokainen lemmikkieläin - niin pieni kuin hiiri - pitää hoitaa tunnollisesti sen koko elämän ajan. Se on täysin ihmisestä riippuvainen, eihän se voi vain yksiselitteisesti kävellä kauppaan ja ostamaan puruja likaiseen häkkiinsä tai käydä täyttämässä tyhjän juomapullonsa... Ehei, sen elämä on täysin omistajansa käsissä ja tämän tulisi aina huolehtia sen tarpeista!

Entäs jos seeprahiiri sitten sairastuukin yhtäkkiä ja eläinlääkäri käynnithän maksavat tunnetusti hunajaa, mitäs sitten? Lähdetkö todella kuskaamaan sitä eläinlääkärille, maksat kalliit lääkkeet ja matkaat jopa mahdollisesti Suomea päästä päähän löytääksesi eläinlääkärin, joka tietää edes jotain lemmikkisi edustamasta harvinaisesta eläinlajista... Onko sinusta kaikkeen tähän?

Ja onko sinulla aikaa seurustella pienen lemmikkisi kanssa? Seeprahiiren kanssa kun viettää paljon aikaa, saa siitä itselleen harvinaislaatuisen kesyn kaverin, mutta onko sinulla todella aikaa ja panosta tähän?

Joskus kuulee juttuja siitä, että lemmikki on sairastunut ja kuollut hoitajallaan omistajan ollessa poissa. Pystytkö hankkimaan hoitajan, joka osaa viedä eläimen asianmukaiseen hoitoon jos se sairastuu - löytyykö tuttava piiristä tällaista?

Jos kykenet vastaamaan kaikkiin kysymyksiin myöntävästi, on seeprallasi upea tulevaisuudenkuva. Mutta harkitse kuitenkin ja mieti, pystytkö pitämään tahtia yllä seuraavat kolme neljä vuotta - siitäkin huolimatta, että itsellä ei menisikään niin erinomaisesti.

Huom! eläimen ei tulisi koskaan olla hetken mielijohde!

Seeprahiiri

Seeprahiiri, om. Katri Pohjanvaara
Kuva: Arttu Väisälä

Huolimatta kaikesta huolesta ja vaivasta, seeprahiiren omistaminen antaa paljon enemmän kuin ottaa. Ei ehkä juurikaan taloudellisesti mutta muuten, sillä ihanempaa ja loppujen lopuksi kuitenkaan helppohoitoisempaa lemmikkieläintä tuskin montaa löytyy.

Vielä näin ihan lisäyksenä, ettei seeprahiiri sovi kovinkaan pienille lapsille. Seeprahiiri on aivan liian pieni ja hento lapsen käteen, sillä lapsi ei oikein osaa säännöstellä käsiensä puristusta voidakseen olla tuottamatta eläimelle (tahatonta) kipua. Lisäksi seeprahiiri ei ole automaattisesti kesy syliteltävä lemmikki, joten lapsen kärsivällisyys ei välttämättä riitä seeprahiiren kesyttämiseen. Muistathan, että lemmikkieläin on aina viime kädessä vanhempien vastuulla.

Ja vielä muistutus. Vaikka kasvattaisitkin näitä eläimiä, sinulla olisi muutama kymmenpäinen lauma tai jotakin muuta vastaavaa, niin silti jokaisesta tulisi ottaa yksilölliset tarpeet huomioon.

Mistä seepra?

Uros vai naaras?

Jos aiot kasvattaa seeprahiiriä, tarvitset tietysti kumpaakin sukupuolta. Lemmikkinä on periaateessa yksi ja sama onko raitasi uros vai naaras, niiden luonteet kun eivät juurikaan sukupuolisidonnaisia.

Muistathan, että seeprahiiri on aivan selkeästi parieläin, eli ei isoja laumoja tai erakkoja. Lajitoveri antaa kaiken sen mitä ihminen ei kykene antamaan; ne puhdistavat ja pesevät toisiaan tarjoten tukea, turvallisuudentunnetta, seuraa sekä lämpöä ja ymmärrystä. Jos sinulla ei ole jostakin syystä mahdollisuutta pitää kuin yksi viirulainen, voit kokeilla sen yhteisasumusta okahiiren kanssa (kunhan katsot että eläimet hyväksyvät täydellisesti toisensa).

Takaisin alkuun.

Itse asiassa raidakkaan hankkiminen voi olla hyvinkin työlästä. Niitä on harvoin tarjolla eläinkaupoissakaan, ja seeprahiirikasvattajat ovat vieläkin harvemmassa. Kannattaa ehkä kysellä jo seeprahiiriä omistavilta, mistä he ovat hankkineet lemmikkinsä.

Seeprahiirten myynti-ilmoituksia kannattaa bongailla myös Internetin myyntipalstoilta ja jyrsijäaiheisilta keskustelusivuilta. Ulkomailtakin seeprahiiren voi tuoda, mutta se on kallista, eikä kasvattajia löydy helpolla Suomen rajojen takaakaan.

Mihin tulisi kiinnittää huomiota seeprahiirtä hankkiessa...

Seeprahiiri
Seeprahiiri

Hyvinvoiva seepra tarkkailee uteliaana ympäristöään.
Kuvat Arttu Väisälä

Jos sinulla on käynyt hyvä mäihä ja olet onnistunut jostakin maanraosta taikomaan itsellesi parin kyseisiä eläimiä, älä siltikään ryntää niitä sokkolentona ostamaan, vaan tarkastelepa ensin.

Ensinnäkin: Osta mahdollisimman nuori yksilö, jotta se kesyyntyy kunnolla!

Tutki huolellisesti myytävä eläin, ettet tule ostaneeksi pipiä. Terveellä eläimellä on kirkkaat ja eloisat silmät, se liikkuu vilkkaasti (ei kuitenkaan liioitellun villisti), ja on solakka ja utelias. Terveen eläimen turkki on voimakas, tiheä ja kiiltävä ja kokonaiskuva eläimestä on hyvin siisti ja huoliteltu.

Osta vain eläin, joka ei juokse kättäsi vain hullun lailla karkuun, vaan on pikemminkin hyväntahtoisen utelias. Tällöin saat varmasti kesyyntyvän eläimen! Pyydä, että saat ottaa eläimen käteesi ennen ostamista, jolloin todella näet kuinka se käyttäytyy.

Seeprahiiren tulee olla kaikintavoin ehdottoman siisti ja puhdas, eikä se saa niiskuttaa. Tällaiset oireet yleensä viittaavat vilustumiseen.

Vakavan sairauden tunnusmerkkejä ovat halvaukset, jalat haralla kyhjöttäminen. Pään vino asento ja hoipertelevat liikkeet.

Vaikka valisemassasi yksilössä ei itsessään olisikaan mitään vikaa, kannattaa silti myöskin luoda katsaus sen häkkitovereihin; voihan olla, että samassa yhteisössä elävä sairas eläin on tartuttanut kaikki muutkin, mutta sairaus ei ole vielä puhjennut. Näin ollen säästyt turhalta murheelta ja eläinlääkärikuluilta jättäessäsi ostamisen sikseen.

Myöskin ympäristö ratkaisee. Mikäli eläimet elävät selvästikin likaisissa ja /tai ahtaissa oloissa, järkikin sanoo ettei tällaisesta paikasta täysin tasapainoista lemmikkiä voi saada!

Kaikista tärkeimpänä pointtina: SÄÄLI EI OLE KOSKAAN SYY OTTAA ELÄINTÄ!

Takaisin alkuun.