Seeprahiiret

Mitä seeprahiiri tarvitsee?

Asumus

Seeprahiiri

Seeprahiiren tuleva koti on hyvä laittaa asuttavaan kuntoon ennen seepran hankkimista, tai kämppä on hankittava samaan aikaan kuin eläinkin. Asunnon ostamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä eläinkaupat eivät välttämättä osaa tarjota seeprahiirelle sopivaa asuntoa.

Seeprahiirelle ei lainkaan sovellu häkki, vaan paras asunto on lasinen terraario tukevalla verkkokannella paras ratkaisu. Lasiterraarioita voi saada käytettynä halvallakin, hiirikäyttöisen kun ei tarvitse pitää vettä. Halkeamia ei kuitenkaan saisi löytyä. Jos on kätevä käsistään, voi lasiterraarion myös tehdä itse. Terraarion valinnassa kannattaa ottaa huomioon seeprahiirten määrä ja onko taloudessa eläimiä jotka eivät saa päästä seeprahiiriin käsiksi. Terraarion kanssa saa olla tarkkana, ettei siihen vain paista aurinko - sen sisälämpötila voi nimittäin nousta kohtalokkaan korkeaksi.

Seeprahiiren asunnon olisi täytettävä seuraavanlaiset vaatimukset:

  • Sen tulee olla seeprahiirelle turvallinen. Siinä ei saa olla mitään, jossa seeprat voivat vahingoittaa itsensä.
  • Seeprahiiret eivät saa pystyä pakenemaan siitä. Luukkujen tai kannen tulee kuitenkin olla helposti avattavissa ja suljettavissa.
  • Sinun tulee pystyä helposti ottamaan seeprahiiresi ulos niiden asunnosta ja laittamaan ne myös takaisin. Liian pienet luukut ovat hankalia.
  • Asunnon tulee olla helposti puhdistettavissa.
  • Ilmanvaihdon tulee olla riittävä.
  • Siinä tulee olla riittävästi tilaa seeprahiiren "kalusteille", sekä seepralle itselleen!
  • Sen tulee kestää kauemmin, kuin mikä on yksittäisen seeprahiiren elinikä.

Kuivikkeet

Kuivikkeita ei toki tule unohtaa! Hyvät kuivikkeet ovat pehmeitä ja mahdollisimman pölyttömiä. Kuohkealastuinen kutterinpuru tai haapahake ovat molemmat kotimaisia ja helposti saatavia kuivikkeita. Näiden lisäksi voidaan pesämateriaaliksi tarjota hyvälaatuista heinää tai paperisilppua. Älä hanki hamsterin pesävillaksi kutsuttua vanua, sillä se on vaarallista! Tämän vanun on raportoitu aiheuttaneen suolistotukoksia, kuristumiskuolemia ja raajojen katkeamisia ainakin hamstereilla. Englannin hamsteriyhdistys yrittääkin saada tuotteen valmistuksen loppumaan.

Kutterinpuru Haapahake Turve Purupelletti Paperimassapuriste Heinä Paperisilppu

seeprahiirille sopivia kuivikkeita ja pesämateriaaleja: Kutterinpuru, haapahake, kuiviketurve, purupelletti, paperimassapuriste, heinä ja paperisilppu.
Kuvat: Anniina Tuura

Asunnon kalusteet

Kuvat Arttu Väisälä

Seeprahiiri
Seeprahiiri
Seeprahiiri

Kuppi ja juomapullo

Tärkeimmät kalusteet ovat ruokakuppi ja juomapullo. Muistathan tarkistaa, että hankkimasi juomapullo tosiaan toimii, pulloissa on nimittäin eroja samankin pullovalmistajan tuotteissa. Joistakin vesi valuu itsestään ulos, toisista taas ei tule vettä ollenkaan. Ruokakupiksi käy esimerkiksi keraaminen kippo, joita saa eläinliikkeistä. Kirpputoreilta voi saada ruokakupeiksi sopivia kippoja erittäin halvalla. Joskus oksatkin innostuvat käyttämään ruokakuppiaan vessana, tällöin pitää vain muistaa pestä kippo joka päivä ruoan lisäämisen yhteydessä. Muovinen ruokakippo ei ole kovinkaan hyvä valinta, sillä seeprat nakertelevat sen tuota pikaa rikki.

Muut varusteet

Seeprahiiret tarvitsevat myös pesämökin. Pesämökin valinnassa voi käyttää mielikuvitustaan, kunhan muistaa että muoviosat eivät ole turvallisia, leluissa ei saa olla teräviä kulmia eikä tietenkään mitään myrkyllistä. Lemmikkiliikkeissä on myytävänä erilaisia mökkivaihtoehtoja; puisia, keraamisia ja muovisia. Puisten ongelmana on se, että ne imevät itseensä virtsaa ja ne pitää siksi pestä huolellisesti varsin usein. Keraamiset ovat kalliita, mutta vastavuoroisesti erittäin kestäviä. Muoviset mökit eivät sovellu seeprahiirille, koska seeprahiiret voivat niitä jyrsiessään saada irti vaarallisia siruja. Savinen kukkapurkki on myös sovelias pesä. Lohkaise purkin kylkeen sopivan kokoinen oviaukko ja käännä purkki ylösalaisin. Ole varovainen oviaukkoa lohkaistessasi, sillä savipurkki halkeaa herkästi kokonaan. Tyhjä kookospähkinän kuori on sekin edullinen ja hauska mökki, varsinkin jos sen ripustaa terraarion katosta roikkumaan.

Juoksupyörää seeprahiirelle ei pidä laittaa, sillä sen häntä on hyvin hauras ja voi vahingoittua juoksupyörässä. Pyörän sijaan terraarioon voi laittaa monen muun laisia virikkeitä. Kaikenlaiset putket ovat erittäin suosittuja. Putkiksi käyvät hyvin wc-paperin hylsyt ja talouspaperirullat. Huuhdellusta maitopurkista saa mukavan, pitkänomaisen mökin. Tölkkiin kannattaa tehdä valmiiksi avonaisen nokan lisäksi toinenkin kulkuaukko ja muutamia happireikiä sekä vähän kuivikkeita pohjalle. Liittämällä maitopurkkeja yhteen saa tehtyä mukavan tunnelikokonaisuuden hiirille, varsinkin kun sen laittaa kuivikkeiden alle. Keksi- ja kahvipaketit sekä muut pienet pahvilaatikot ovat nekin mieluisia leluja, joissa voi paitsi nukkua niin myös harjoitella hampaitaan.