Natalit

Nataleiden värejä ja kuvioita

Perusvärit

Nataleiden perusvärejä on tällähetkellä Suomessa kolme: Agouti, cinnamon ja argente. Nämä perusvärit periytyvät samoin kuin hiirillä. Mahassa nataleilla on lähes aina valkoista, vaikka ne päälipuolelta näyttävät yksiväriseltä. Kuuleman mukaan nataleita olisi muualla maailmassa olemassa myös mustia (non-agouti) natalhiiriä, ja toivoisin kovasti, että saisimme niitä myös Suomeen. Non-agouti mahdollistaisi blackin lisäksi useat muut perusvärit, kuten dove, chocolate ja champagne.

Agouti

Agouti on villi perusväri lähes kaikilla luonnonvaraisilla jyrsijöillä. Karva on juuresta harmaata, ja karvan päät ovat vaaleahkon ruskeat. Peitinkarvat ovat mustia. Silmät ovat mustat. Korvien, hännän ja kivesten uroksilla pitäisi olla harmaat. Käytännössä kuitenkin lähes kaikki Suomessa olevat natalit ovat kuviollisia, ja niillä on vaaleat korvat, hännässä saattaa olla vaalealla pohjalla tummia länttejä. Nataleiden agouti eroaa huomattavasti hiirten agoutista, joka on tumma, tasainen ja sävyltään syvä. Vatsaväri on vaalea, tosin vatsassa on usein valkosia merkkejä.

Cinnamon

Cinnamon on agoutista vaaleampi ja punertavampi muunnos. Turkki on kanelinruskeaa ruskeilla peitinkarvoilla. Ei niin hehkuva ja näyttävä kuin hiirillä, mutta eroaa selkeästi agoutista, joka on tummempi.

Argente

Argente
Om. & kuva: Maria Pakkanen

Argente

Argente on punasilmäinen muunnos agoutista. Turkki on väriltään rikkaan oranssi, tummempi kuin hiirien vastaava. Suomessa ei ole eritelty omaa nimeä cinnamonista olevalle punasilmäiselle, joka on sävyltään vaaleampi kuin argente. Ruotsalainen Eva Johansson on nimennyt värin champagne argenteksi.

Kuviot

Natalit ovat vahvasti kuviollisia, tosin kuviolla ei ole selkeitä nimiä tai standardin tyylistä "ohjesääntöä" mihin värin tulisi sijoittua ja miten. Kahta selvästi eri tyyppistä kuviota kuitenkin tavataan. Näistä voi käyttää nimityksiä berkshire ja variegated. Kuvioiden tarkasta periytymisestä ei ole vielä varmuutta. Seuraavassa on havaintoihin perustuvat kuvaukset näistä kuvioista.

Berkshire

Berkshire
Om.: Maria Pakkanen, kuva: Joni Leiponen

Berkshire

Natalilla on valkoista käytännössä vain naamassa, jossa valkoinen muodostaa valkoisen piirron. Jalat ja vatsa ovat myös enemmän tai vähemmän valkoiset. Epäilen muutaman poikueen kokemuksella, että yksivärinen ja berkshire-kuviollinen saavat ainoastaan berkshire-kuviollisia ja yksivärisiä poikueita.

Variegated

Variegated-kuviossa eläimessä on enemmän valkoista kuin berkshire-kuviossa. Eläimen pää voi olla kokonaan valkoinen, tai sitten päässä on väriä vain kahtena kapeana kiilana jotka tulevat korvankohdasta silmien yli. Takapuolessa on väriä samanlaisina laikkuina kuin variegated-kuviossa hiirillä, mutta pilkut eivät ole kovinkaan säännöllisiä, keskiosa kropasta on värillistä. Jalat ovat valkoiset ja vatsassa on valkoista.

Variegated

Variegated
Om.: Maria Pakkanen, kuva: Joni Leiponen

Uskoisin, että olisi mahdollista jalostaa variegatedista black eyed white käyttämällä eläimiä, joilla on mahdollisimman vähän kuvioväriä (Eriasia sitten, mistä niitä saisi tarpeeksi!). Olen nähnyt natalin, jolla oli värillistä karvaa ainoastaan takaselässä pienehkö laikku.


Alkuperäinen teksti: Maria Pakkanen, Haisulit 1/05