Muunnokset

Rodut

Lyhytkarvainen satiini astrex, (lksa)

Go/* Re/* sa/sa
(Muita kiharakarvaisuutta aikaan saavia genotyyppejä rex - Re/*:n lisäksi: dominoiva Caracul, Ca/* sekä resessiiviset crimpy, cpy/cpy, fuzzy, fz/fz, frizzy, fr/fr ja wooly, wly/wly)

"Erittäin kiiltävä turkki, jossa on satiininomainen tai metallinhohtoinen kiilto. White tunnetaan nimellä Ivory ja sen tulee olla mahdollisimman valkoinen."

"Mahdollisimman kihara turkki. Viikset kiharat. Vanhemmiten hiiren turkki suorenee."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.


Lksa blue uros Siimis Mustafa
Kasv. & om: Katri Pohjanvaara & Ranja Heikari
Kuva: Arttu Väisälä

Lksa colorpoint beige naaras Fenkoli
Kasv: Essi Tulonen, om: Anniina Tuura
Kuva: Arttu Väisälä

Yleistä

Lyhytkarvaiseen astrexiin verrattuna lksa on jonkin verran helpompi jalostaa standardin vaatimusten mukaiseksi. Tämä johtuu siitä, että satiinin ontto karva kihartuu helpommin. Satiinilla saadusta helpommasta kihartumisesta huolimatta lksa:lla on samoja ongelmia kuin lka:lla: turkin suoristuminen iän myötä ja hiiren taipumus olla tyypiltään ja kooltaan huonompi (tämä on yleistä silloin, kun jalostuksessa keskitytään vain turkinlaatuun muiden ominaisuuksien kustannuksella).

Genetiikkaa

LKSA-hiirillä on:

- sa/sa, joka tekee niistä satiineja ei-satiinin sijaan ja
- Re/*, joka tekee niistä kiharakarvaisia suoran karvan sijaan.

Hivenen käytännönläheisemmin

Parhaiden turkkien aikaansaamiseksi on suositeltavaa yhdistää lksa & lksa tai lksa & lka. Näin pystyy paremmin kasaamaan kiharalinjoihinsa kiharuuden laatua ja kestävyyttä parantavat muuntelijat.

Muulta osin lksa:n kasvatus, rodun väreille aiheuttamat "ongelmat" ja muut vastaavat tekijät ovat samoja kuin lka:n kohdalla, joten en toista samoja asioita uudestaan. Lue siis lka-artikkeli!