a/a bc/* C/* D/* P/*
"Värin tulee olla kuten tumma (ei maito) suklaa; rikas, syvä ja erittäin eloisa. Silmät mustat."
Kasvatustietoa kuvien alapuolella.
Chocolatelta toivotaan rikkaan eloisaa, suklaista väriä, ei maitosuklaan vaaleaa sävyä. Kooltaan ja tyypiltään chocolatella on kaikki mahdollisuudet olla hyvä, sillä sen rasitteena ei ole mustaan liittyvää geneettispohjaista kokoon rajoittavaa tekijää.
Chocolaten yleisiin virheisiin kuuluu liian vaalea väri, liian kylmä väri, vaaleat korvat, jalat, kynnet ja häntä, tania hännän alla sekä kyljillä.
Chocolate on geneettiseltä taustaltaan blackin cordovandiluutio: a/a bc/* D/* C/* P/*.
Hiirestä blackin sijaan chocolaten tekevän geenin (geneetikkojen termein alleelin) virallinen nimi on "cordovan" ja se on "tyrosinase-related protein 1":n (tyrosinaseen liittyvä proteiini 1) spontaani resessiivinen mutaatio. Geneetikkojen käyttämä virallinen symboli on Tyrp1b-c. Geeni sijaitsee kromosomissa 4. Cordovan on täysin resessiivinen B:lle ja se dominoi b:tä täysin. Tästä johtuu genotyypissä annettu "bc/*".
Hiiren väri muuttumisen syvän ruskeaksi aiheuttaa pigmentin värin todellinen muutos, samoin kuin pigmenttijyvästen koon pieneneminen. Samalla muuttuu myös pigmenttijyvästen muoto ovaaleista pyöreiksi. Ruskeilla hiirillä pigmentin intensiteetti on noin kolmannes mustiin hiiriin verrattuna. Chocolatehiirillä on kuitenkin enemmän tyrosinaasia kuin mustilla hiirillä.
Useimmat hiirten värien genotyyppejä luetteloivat internetsivut antavat chocolaten genotyypiksi a/a b/b D/* C/* P/*. Tämä on itse asiassa harhaanjohtavaa, sillä rotumääritelmän vaatimaa suklaan sävyä ei oikein saa "pikku b:llä". Tästä nimenomaisesta geenistä kerrotaan lisää hiukan myöhemmin.
Chocolatekasvattajan tavoitteena on linja kauniita hiiriä, joiden väri on herkullisen suklainen. Niiden väri ei ole liian vaalea näyttääkseen platkulta, eikä liian tumma menettääkseen lämpimyytensä ja niillä on kauniisti pigmentoidut ääreisalueet. Kaunista väriä pilaamassa ei ole ainuttakaan valkoista tai tanin väristä karvaa. Lyhyesti sanottuna: niin kauniita chocolateja, että niitä tekisi mieli hiukan maistaa.
Liian vaaleat ääreisosat (korvat, tassut, kynnet, häntä) pilaavat muuten hyvän värisen chocolaten ulkonäön, joten tämän virheen poisjalostaminen on erittäin tärkeää. Kasvattaja ei saisi käyttää jalostukseen hiiriä, joilla on valkoinen hännänpää tai mitään muutakaan valkoista karvaa turkissaan - oli hiiren väritys muuten kuinka hyvä tahansa. Tan-karvat eivät näy chocolatella yhtä hyvin kuin blackilla, mutta huonompi näkyvyys ei ole mikään yleinen lupa olla yrittämättä jalostaa virhettä pois.
On mahdollista kasvattaa menestyksekkäästi chocolatea ja rediä. Chocolatetaustainen red (Ay/a bc/* D/* C/* P/*) voi olla varsin kauniin syvän punainen, eikä redillä ole väriin liittyviä ominaisuuksia, jotka pilaisivat chocolaten värin. Onnistunut chocolate/red -linja vaatii kuitenkin umbrous-tekijättömiä chocolateja, sillä chocolatet joilla on U saisivat redit jättämään chocolate sablea - tai nokisia redejä. Chocolatella itsellään umbrous-tekijät voivat tummentaa väriä hiukan erityisesti selässä, voiden aiheuttaa myös värin "mutaantumista".
Ulkosiitokseksi värin tummana pitämiseksi käy satunnainen hyvä black. Tämä yhdistelmä tuottaa sukupolven-parin verran takapakkia, sillä ensimmäisessä sukupolvessa syntyy vain mustia hiiriä (ellei ko. black kanna chocolatea) ja vasta seuraavassa sukupolvessa saa taas chocolaten kanssa yhdistäessä mustan lisäksi chocolateja. Hyvä black tuo kuitenkin mukanaan myös mahdollisia ongelmia, nimittäin umbrousin. Useimmat hyvät blackit kantavat (oikeammin sanottuna niillä on>) umbrousia. Mustalla hiirellä sen vaikutus ei näy, mutta se saattaa silti periytyä. Chocolatella umbrous voi näkyä värin "mutaantumisena".
Blackin käyttämisen yhteydessä lienee syytä mainita, ettei äärimmäisen ei-agoutin (ae) lisääminen chocolateen kannata, sillä vaikka geenillä saakin upeita black-hiiriä, ei ae/ ae bc/* D/* C/* P/* ole mahtavan chocolaten genotyyppi. Väristä tulee toki tumma, tan-karvojen ongelma häviää ja ääreisalueiden pigmentoinnista tulee erinomainen. Itse väristä tulee kuitenkin liian tumma ja vaadittu punertavuuteen liittyvä lämpimyys häviää, ae:n vaikutuksesta johtuen.
Cinnamonin ja chocolaten yhdistelmä ei tuota niin paljon ongelmia kuin agoutin ja blackin, mutta varovaisuuteen on silti syytä. Cinnamonit ovat harvemmin samalla tavalla umbroussattuja kuin agoutit, mutta cinnamon x chocolate -yhdistelmä saattaa pahentaa chocolaten tan-ongelmaa, lisäten tanin määrää kyljillä ja hännän alla.
Chocolaten punasilmäinen versio champagne voi äkkiseltään vaikuttaa erinomaiselta ulkosiitokselta chocolatelle, mutta tuottaa käytännössä ongelmia molemmille osapuolille. Ensinnäkin champagnelta vaaditaan vaaleanherkkää sävyä, siinä missä chocolaten kuuluu olla syvä ja tumma. Näin ollen yhdistelmän seurauksena kasvattajalla on selviteltävänään kahteen eri suuntaan vaikuttavia muuntelijoita.
Toiseksi suuri osa todella hyvistä näyttelychampagneista on geneettisesti punasilmäisiä lilaceja, joka antaa kauniimman sävyn kuin silkka punasilmäinen chocolate. Tällaisen hiiren käyttäminen chocolaten ulkosiitoksena toisi mukaan ylimääräisenä paitsi punaisia silmiä, myös lilacia.
Kolmanneksi, champagnella on taipumuksena vaalentaa chocolaten ääreispisteitä (korvat, häntä, jalat) neljänneksi, champagne voi hyvinkin olla b/b eikä bc/*, jolloin linjoihin pesiytyisi liian vaaleaa "maitosuklaata" antava b. Viidenneksi - mikäli syyt eivät vielä vakuuttaneet - ruskean diluution geeni b on P:n dominanssin säätelijä. Toisin sanoen a/a b/b P/p -hiiret ovat vaaleampia kuin a/a b/b P/P:t. Lähteissä ei mainita suoraan, että bc vaikuttaisi P:hen samalla tavalla, mutta vaara kannattaa ottaa huomioon.
Chocolaten sininen diluutio lilac toisi linjoihin mukaan d:n (tai ln:n...) ja se ei ole hyvä idea - ellei tavoitteenasi todella ole yrittää kasvattaa lilacia (ja se on päänsärkyä aiheuttava väri se).
Champagnen ohella muut punasilmäiset muunnokset tuottavat oman osansa ongelmia. Dove ja dove tan tuottavat blackia, muut puolestaan lisäävät linjoihin ylimääräisiä resessiivejä (silver, silver tan, näyttelytasoinen champagne) ja kaikki tuovat linjaan punasilmägeeni p:n.
Pink eyed white on kaikkea muuta kuin turvallinen ulkosiitos. Todellinen albiino on harvoin geneettisesti chocolate "albiinoutensa alla", joten chocolate x pew -yhdistelmästä voi syntyä kaikenlaista ei-toivottua. Kannattaa myös muistaa, etteivät häntätipit yms. ongelmat todellakaan näy punasilmäisellä valkoisella hiirellä, mutta periytyvät siitä huolimatta.
Vaikka kaikki geneettisesti albiinot (c/c) hiiret ovat väriltään pink eyed whiteja, kaikki pew:t eivät välttämättä ole geneettisesti albiinoja. Tällaisen pew:n yhdistäminen chocolaten kanssa saattaa tuottaa todellisia yllätyksiä. Ei kannata ottaa riskiä ja kokeilla.
PEWn lisäksi kaikki c-lokuksen resessiivimuunnokset on todellakin sopimattomia ulkosiitoksia chocolatelle. Usko pois, chocolate x c-lokuksen resessiivimuunnos on Huono Idea. Tällainen ulkosiitos ei tee chocolaten värille millään tavalla hyvää, eikä chocolate hyödytä c-lokuksen resessiivimuunnoksia lainkaan. Esim. pointillisten muunnosten kohdalla linjoista alkaisi myöhemmin putkahdella standardoimattomia chocolateversioita ja nämä versiot ovat (yleensä) standardoimattomia hyvästä syystä. Ne eivät näytä kovinkaan kummoisilta, eivätkä eroa mustapohjaisista varsinaisista muunnoksista tarpeeksi ansaitakseen oman standardinsa.
No, pitänee kuitenkin myöntää, että yllä olevaan sääntöön löytyy pakollinen poikkeus: coffee. Senkin kohdalla kannattaa noudattaa samoja varovaisuussääntöjä, kuin black x beige -yhdistelmissä.
Ruskean diluution (alleelin) virallinen nimi on "brown" ("ruskea") ja sen virallinen symboli on Tyrp1b. Geeni on ikivanha spontaani mutaatio, joka muuttaa hiiren karvan ja silmien eumelaniinin ruskeaksi. Toisin sanoen b/b -hiirten silmien väri ei ole musta, vaikka ne ensikatsomalta näyttävätkin mustilta. Hyvässä valossa (ja erityisesti salamalla otetuissa valokuvissa) b/b -hiiren silmät näyttävät kuitenkin rubiineilta. b on täysin resessiivinen bc:lle.
b/b:n tuottaman värin voi lukea chocolaten rotumääritelmästä, suluissa olevasta maininnasta "ei maito". Toisin sanoen väri on vaaleampi kuin oikea chocolate. Väristä puuttuu lisäksi syvyys ja punaisuus. Cinnamonit, joilla on bc/*:n sijaan b/b, ovat b/b "chocolaten" tapaan platkuja.
Siitä huolimatta, että b/b tuottaa huonoa chocolatea ja on muutenkin hyödytön kasvatuksessa, geeniä löytyy edelleen. Useimmin b/b-hiiriä näkee jalostamattomissa lemmikkihiirissä ja "länttihiirissä", mutta myös joissain c-lokuksen resessiivimuunnoksissa (esim. bone, beige ja jopa pointilliset muunnokset).
Chinchilloitu suklaa (a/a bc/* cch/ cch), tumma coffee (a/a bc/* ce/ ce) ja heikkopointtinen burmese (a/a B/* cch/ch / a/a bc/* cch/ch) voivat kaikki näyttää suhteellisen uskottavasti chocolatelta. bc/*:llä varustetut myös jättävät chocolaten kanssa yhdistettyinä chocolatea. Oikeista chocolateista nämä hiiret voi erottaa tarkastamalla tan-karvat. Mikäli nämä karvat ovat väriltään taneja, hiiri on chocolate - jos ne ovat valkoisia tai hopeaisia, kyseessä on huijari-chocolate.
Mikäli käytettävissäsi ei ole ainuttakaan chocolatea, hanki jostain hyvä chocolate tan ja astuta se blackilla. "Pois siivottavaksi" jää sekä tan että B, mutta lähtökohta on parempi kuin monen muun vaihtoehdon kohdalla.