Oka- ja seeprahiirten kasvattamisesta

Okahiiren rotumääritelmä

Tyyppi

"Okahiiren tulee olla mahdollisimman suurikokoinen. Vartalo on vankka ja kiinteä, muodoltaan pyöreä, olematta kuitenkaan lihava. Okahiirellä tulee olla selkeä sukupuolileima.

Pää on leveä ja kuonoa kohti kapeneva; se ei kuitenkaan saa olla terävä tai suhteettoman pitkä. Pää ei saa olla ruumiin hallitsevin osa. Silmät vat suuret, kirkkaat ja muodoltaan pyöreät. Korvat ovat pystyt ja sijaitsevat korkealla, eivät kuitenkaan liian lähellä toisiaan. Viikset ovat pitkät ja tuuheat.

Turkki on pehmeä ja tiheä. Selässä, vartalon takaosassa sijaitsevien okaiden tulee olla lyhyitä ja jämeriä. Pitkät ja läpinäkyvät peitinkarvat peittävät okahiren päälipuolta. Tuomarin tulee ottaa huomioon, että nuoren okahiiren turkki ja varsinkin okaat eivät ole vielä täysin kehittyneet.

Hännän tulee olla vartalon pituinen, suora, pyöreä ja suomuinen.

Yleisimpiä virheitä: Liian lihava tyyppi (yleistä vanhemmilla eläimillä) ja epäselkeä sukupuolileima."

Värit

Agouti

"Perusvärin tulee olla lämmin ruskean punainen mahdollisimman tummalla ja tasaisella tippauksella. Karvan pohjaväri on lähes valkoinen, karvojen kärjet mustat tai ruskeat selkäpuolella ja päässä. Otsassa tippuksen muodostama, vinoneliön muotoinen hilkka. Vatsa mahdollisimman valkoinen. Päälivärin ja valkoisen vatsan välillä tulee olla tarkka ja suora rajalinja. Silmien alapuolella ja korvien ympärillä selkeästi rajautuneet valkoiset alueet. Jalat ovat valkoiset ja kynnet neutraalin väriset. Viikset värittömät. Silmät mustat.

Tuomarin tulee ottaa huomioon, että nuorella okahiirellä on värin kehitys vielä kesken.

Yleisimpiä virheitä: Liian vaalea ihon pigmentti. Perusväri ei tarpeeksi lämmin ruskean punainen. Epäselkeä hilkka."

Agouti okahiiri Vilma

Agouti okahiiri Vilma
Om. Saara Mattero, kuva: Arttu Väisälä

Agoutin ongelmana on perusvärin punaisuus, eli se, kun sitä ei ole. Mistäs sitä sitten lähdet hakemaan? Vaikka saattaa tuntua helpohkolta kasvattaa agoutia, sitä ei suinkaan ole. Jatkoon tulee valita vain eläimet, jotka vielä noin vuoden ikäisinäkin ovat suhteellisen punaisia ja tasaisia perusväriltään. Okahiirihän kypsyy hitaasti, joten turhan aikaisin ei kannata poikasia teettää, sillä ethän voi vanhempien tasosta vielä oikein mitään sanoa! Muita ongelmia agoutilla on tippaus, joka on joko liian runsasta tai sitten vyöhykkeistä. Senhän tulisi olla niin kovin tasainen! Tähän väliin lieneekin parasta mainita, että perusväri ajaa kuitenkin tippauksen ohitse; mikäli eteesi tuodaan lämpimän punainen okahiiri hurjalla tippauksella ja keltaisen vaalea tasaisella tippauksella, valitse ensimmäinen. Tippausta voi sitten poistella myöhemmin, mutta perusväri on se ensimmäinen ongelma.

Cream

"Perusvärin tulee olla syvä kerma hiukan tummemmalla, mahdollisimman tasaisella tippauksella. Karvan pohjaväri on lähes valkoinen. Vatsa valkoinen. Päälivärin ja valkoisen vatsan välillä tarkka ja suora rajalinja. Silmien alapuolella ja korvien ympärillä selkeästi rajautuneet valkoiset alueet. Jalat ovat valkoiset ja kynnet neutraalin väriset. Viikset värittömät. Silmät mustat.

Cream okahiiri Siimis ?

Cream okahiiri Siimis ?
Om. Katri Pohjanvaara, kuva: Arttu Väisälä

Tuomarin tulee ottaa huomioon, että nuorella okahiirellä on värin kehitys vielä kesken.

Yleisimpiä virheitä: Liian tumma ja raskas tippaus sekä hilkka. Epäselkeä vatsalinja."

Creamhan on erittäin sisäsiitetty, joten ensimmäiseksi tulisi jalostukseen valita vain eläimiä, jotka ovat mahdollisimman kaukaista sukua toisilleen. Agoutiin kannattaa risteyttää vielä jonkin aikaa, jotta saadaan eri sukuisia kantajia, ja sitten näitä yhdistelemällä saada aikaan edes jalostuspohjan verran creameja. Agoutille cream tekee suurta hallaa, creamille myös. Creamhän ei ole tipattu väri, kuten agouti, joten tippausta tulee ja rutkasti ei-toivottuna tuliaisena! Muita ongelmia tippauksen lisäksi on harmahtavuus, creamin pitäisi olla selkeästi kermainen ja niin, että myös vatsalinja erottuu selkeästi valkoisesta vatsasta.

Kuvio

White spotted

Agouti white spotted okahiiri Silje

Agouti white spotted okahiiri Silje
Om. Sari Mattero, kuva: Arttu Väisälä

"Pään kuvio on suuri ja sijaitsee keskellä otsaa. Sen tulee olla mahdollisimman symmetrinen, pyöreä ja valkoinen. Perusvärin tulee vastata standardia.

Yleisimpiä virheitä: Perusväri ei vastaa täysin standardia."

White spottedien kohdalla hyvät eläimet ovat hyvin harvinaisia. Usein spotti on vain muutama valkoinen karva keskellä päätä. Joidenkin ulkomaisten harrastajien mielestä white spot ei ole varsinainen muunnos ollenkaan, vaan ainoastaan sisäsiittoisuuden mukanaan tuoma virhe normaalisssa värityksessä. Mielenkiintoista kyllä, white spotteja näkyy käytännössä ainoastaan agouteilla.

EI-STANDARDIMUUNNOKSET:

TURKKI

Rex

Rex agouti okahiiri

Rex agouti okahiiri
kuva Anniina Tuura

Turkki, okaat ja viikset kauttaaltaan mahdollisimman kiharat. Turkin laatu tavallista selkeästi karkeampi. Virheitä: karvattomat tai hyvin ohutkarvaiset alueet turkissa, puuttuvat viikset. Arvostelussa tulee ottaa huomioon iän vaikutus kiharan kehittymiseen.

Muuta: Turkin kihara kehittyy okahiiren iän myötä. Juniori-ikäisellä on vaatimaton kihara, mutta kuitenkin selvästi laineikkaat turkki, okaat ja viikset. Veteraani-iässä turkki, okaat ja viikset ovat huomiotaherättävän kiharat antaen eläimen koko olemukselle sileäkarvaisesta okahiirestä poikkeavan leiman (mm. pään profiili).