Hiirten kasvatus - perusteet

Faktaa hiiren lisääntymisestä

 • Tieteellinen nimi: Mus musculus
 • Paino: 20-60 g (vaihtelee tyypin mukaan)
 • Odotettavissa oleva elinikä: 1-3 vuotta (vaihtelee taustan, "linjan" mukaan)
 • Sukukypsä: 4-7 viikon iässä (sekä urokset että naaraat)
 • Kiimakierto: 4-5 päivää, jatkuen vuoden ympäri
 • Kantoaika: 19-21 päivää
 • Syntymäpaino: 1-1,5 g
 • Poikueen koko: 4-14 (jopa enemmän), keskiverto 8 poikasta
 • Pigmentti alkaa näkyä: alkaen 3. päivästä eteenpäin
 • Ensimmäinen turkki on kehittynyt: 10 päivän iässä
 • Silmät aukeavat: 12-13 päivän iässä
 • "Kirppuikä": 10 päivästä 3,5 viikkoon, voi olla vähemmän.
 • Imetysaika: suunnilleen 3-3,5 viikkoa
 • Vieroitusikä: urokset 3,5 viikkoa, naaraat voi vieroittaa 4 viikon iässä
 • Erota sukupuolet erikseen: 3,5 iässä, eli urokset vieroitetaan, naaraat jäävät emon kanssa.
 • Luovutusikä (voi luovuttaa uuteen kotiin): 5 viikon iässä
 • Sopiva ikä naaraan ensimmäiselle astuttamiselle: 3-4 kuukautta.
 • Korkein sovelias ikä naaraan ensimmäiselle astuttamiselle: 5 kuukautta.
 • Lepoaika astuttamisten välissä: Vähintään 2 viikkoa, mieluiten yli 1 kuukausi ensimmäisen poikueen vieroittamisen ja uuden astuttamisen välissä.
 • Poikueita yhdelle naaraalle: 3 riittää!
 • Älä astuta naarasta enää: vuoden iän jälkeen.

Pieniä lisähuomioita:

Sukukypsyys tarkoittaa, että hiiri voi lisääntyä jo tuossa iässä, ei sitä että se olisi fyysisesti tai henkisesti siihen valmis. Tilanne on sama kuin muillakin nisäkkäillä - ethän ole myöskään sitä mieltä, että koirilla narttu voidaan astuttaa ensimmäisestä juoksusta, tai että 12-13 vuotias tyttö olis valmis raskauteen?

Naaraan ikääntyessä synnyttämiseen liittyvät riskit kasvavat. Vanhemmalla, ei vielä synnyttäneellä naaraalla lantio ei enää jousta niin hyvin kuin nuoremmalla, joten naaras ei välttämättä saa poikasiaan synnytettyä. Parhaassa tapauksessa omistaja huomaa ongelman ajoissa ja saa hiiren vietyä eläinlääkärille ja emo voi hyvällä onnella selvitä hengissä. Pahimmassa ja hiirten yleisen, öisen synnytysajankohdan vuoksi yleisemmässä vaihtoehdossa naaras kokee tuskallisen kuoleman.

Uroshiiri parittelee naaraan kanssa hyvin pian sen jälkeen, kun naaras on synnyttänyt poikasset. Tämän vuoksi syntyy toinen poikue, kun ensimmäinen on vasta kolmen viikon vanha. Vaikkakin hiiriurokset ovat hyviä isiä ja auttavat naarasta poikasten kanssa, on paljon parempi että vanhemmat erotetaan toisistaan muutama päivä ennen poikasten syntymää. Jos et tiedä, milloin hiiret ovat paritelleet, erota uros ja naaras 2-2,5 viikkoa siitä kun laitoit ne yhteen. Jos sinusta tuntuu siltä, että emo tarvitsee apua, voi parempi ajatus olla muuttaa emo yhteen kokeneen naaraan kanssa. Tässä on mukana jonkinverran riskejä, mutta jos tuleva emo siirretään noin 2 viikkoa kantavana yhteen toisen naaraan kanssa terraarioon, joka on täysin puhdistettu, on tappeluiden riskit vähäisemmät. Anna naaraille vain yksi pesä ja runsaasti pesäntekomateriaalia.

Pesäntekomateriaaleihin kuuluu paperisilppu - mieluiten talouspaperia, korkealaatuinen kuiva heinä tai muu vastaava. Älä käytä "hamsterin pumpulia" tai kankaita. Ne voivat aiheuttaa poikasille raajan amputoitumisen tai tukehtumiskuoleman!

"Kirppuikä" on poikasten kehittymisessä vaihe, jolloin ne loikkivat sokeasti vaaraa pakoon - mukaanlukien ihmiskäsiä. Kirppuikäisiä poikasia käsiteltäessä tulee aina muistaa, että niitä pitää käsitellä suoraan terraarion yläpuolella. Muussa tapauksessa vaarana on, että poikanen kirjaimellisesti lentää käsistäsi päätyen lattialle, joka voi aiheuttaa jopa pikasen kuoleman. Jotkut kirppuikäiset poikaset myös purevat kättä varsin kovaa.

Erittäin hyvin ruokittu ja täysin terve hiirinaaras selviää kahdesta peräkkäisestä poikueesta, muttei ole suositeltavaa aiheuttaa naaraalle niin suurta stressiä. Älä usko, jos joku kertoo kuinka hiirinaaraalle on luonnollista olla jatkuvasti kantavana ja/tai imettämässä. Tämä ei missään nimessä pidä paikkaansa.

Ei-toivottujen poikueiden estäminen on helppoa - pidä uros- ja naarashiiret erillään! Jos taloudessa on lapsia, jotka voivat vahingossa (tai puolivahingossa) päästää eri sukupuolia olevat hiiret yhteen, on parempi hankkia kotiin vain sellaisia hiiriä, jotka ovat kaikki varmasti samaa sukupuolta. Naarashiiri voi tulla kantavaksi hyvin nopeasti - lyhyt tervehdys uroksen kanssa voi johtaa paritteluun ja poikasiin!

Tietoiskuja hiirten lisääntymisestä:

Teksti: Virginia Pochmann

 1. Uroksien läheisyydessä asuvat naaraat tulevat kiimaan 4 päivän välein; tämä johtuu urosten erittämästä hajusta.
 2. Kaukana uroksista asuvat yksinäiset hiirinaaraat tulevat kiimaan 5-6 päivän välein.
 3. Suurissa ryhmissä yhdessä asuvat naaraat eivät tule ollenkaan kiimaan. Tämä tunnetaan nimellä Whitten efekti. Kun näiden naaraiden seuraan laittaa uroksen, lähes puolet naaraista tulevat kiimaan kolmantena päivänä. Tästä tiedosta voi olla hyötyä, jos sinun pitää tietää milloin poikasia on odotettavissa.
 4. Hiiren lisääntyvät kaikkina vuodenaikoina.
 5. Jotkut naaraat, jos niitä pidetään ryhmissä, kehittävät valeraskauksia. Tämä tunnetaan nimellä Lee-Boot efekti. Tässä tapauksessa se tarkoittaa sitä, että hiiret eivät saa kiimaa viiteentoista vuorokauteen.
 6. Jos kantavana olevan naaraan laittaa vieraalle urokselle (toisen, kuin josta se on kantavana) neljän ensimmäisen kantopäivän aikana, abortoituu ensimmäinen poikue ja naaras parittelee uudelleen uuden uroksen kanssa. Tämä tunnetaan nimellä Bruce efekti.

Kaikki nämä ilmiöt - Lee-Boot, Whitten ja Bruce - näkyvät parhaiten ulkosiitoksisissa hiirikannoissa. Hyvin sisäsiitetyissä kannoissa (veli x sisar -risteytyksiä useiden sukupolvien ajan) hiiret eivät aina reagoi yhtä ennustettavilla tavoilla. (Viite: Christine Williams: "Practical Guide to Laboratory Animals")

Esimerkiksi jotkut kasvattajat astuttavat hiiriään ja jos naaraat eivät näytä olevan synnyttämässä 18 - 21 päivän jälkeen, kasvattaja voi astuttaa naaraat toisella uroksella.

Jos tässä tapauksessa otetaan huomioon Lee-Bootin efekti, huomataan että jos naaras tulee yhdessä pidettyjen naaraiden laumasta, se voi hyvinkin olla valeraskauden tilassa, joka estää naaraan tulemista kiimaan jopa 15 päivän ajan. Jos uros sitten astuu naaraan, ei naaraasta vielä näkyvästi huomaa sen olevan kantavana 18 - 21 päivän sisällä yhteen laittamisen jälkeen. Tässä vaiheessa kasvattaja voi olettaa, että naaras ei ole tullutkaan kantavaksi ja laittaa naaraan toiselle urokselle.

Vieraan uroksen läsnäolo aiheuttaa naaraalle olemassa olevan aikaisen raskauden abortoitumisen (Bruce efekti).

Seurauksena on jälleen uusi hidaste kasvatustuloksien saamisen tiellä. Tämän voi välttää pitämällä kunkin naaraan alkuperäisen uroksensa kanssa täydet 30 päivää ennen kuin päätellään ettei naaras ole tullutkaan kantavaksi.


SNL:n artikkelivaihtoa, Haisulit 2-3/98