Hiirten kasvatus - perusteet

Apua hiireni on kantavana!

Rentoudu - tässä "ensiapupaketillinen" tietoa:

Hiiren kantoaika kestää suurinpiirtein 3 viikkoa. Jollei hiirinaaraalla ole tulossa todella pieni poikue, sen vatsan seutu alkaa pullottaa toden teolla raskauden loppupuolella. Kun naaraan vatsa alkaa pömpöttää, ole todella varovainen käsitellessäsi sitä. Liian raju käsittely, jopa aivan vahingossa tapahtuva, voi vahingoittaa tai jopa tappaa naaraan vatsassa olevat poikaset.

Esivalmistelut

Jos kantavana oleva hiiresi asuu tällä hetkellä muiden hiirten kanssa, anna sille oma terraario. Jos sinulla ei ole terraariota, mutta varahäkki jossa on erittäin pienet välit pinnojen välissä (muutama millimetri), se voi sopia. Poikaset mahtuvat erittäin pienistä aukoista, etkä varmaankaan halua riskeerata että ne putoisivat häkistä. Häkissä mahdollisesti olevat tasot on parempi ottaa pois. Tämä on turvallisuuden vuoksi - kaikki voi sujua aivan mainiosti, mutta on parempi olla ottamatta riskejä. Emo voi viedä poikasensa hyllylle tai poikaset voivat roikkua hyllylle saakka imiessään emoaan. Tällöin poikanen voi tarttua hyllyn pinnojen väliin tai paleltua.

Kun naaraallasi on oma terraario tai häkki, anna sille pesälaatikko ja paljon silputtua talouspaperia tai korkealaatuista heinää pesämateriaaliksi. Hyvälaatuinen heinä on vihreää, se tuoksuu hyvältä, eikä tuoksu homeiselta tai pölyiseltä. Naaras voi olla sitä mieltä, että sen koti on liian tylsä, mutta jos sillä on useita pesiä, putkia ja muuta sellaista, se saattaa vaihtaa pesänsä paikkaa hiukan liian usein - erityisesti kun se on saamassa ensimmäistä poikuettaan :-) Naaras voi nimittäin olla vielä hermostuneempi kuin sinä! Kun poikaset alkavat liikkua itse, on aika antaa terraarioon kaikenlaisia kivoja leluja. Muistathan antaa naaraalle vesipullon ja ruokakipon!

Jos sinulla on aavistus siitä, milloin hiiresi on saamassa poikasensa, puhdista terraario paria päivää aikaisemmin. Jos naaras on jo rakentanut pesänsä, älä koske siihen vaan siivoa pesän ympäriltä.

Ruokinta

Naaraan ruokavalion tulee olla vahvempi kuin mitä syötät sille tavallisesti. Tavallisen perusruokavalion, oli se sitten siemensekoitusta tai pellettiä, anna naaraalle päivittäin runsasravinteinen ateria päivittäin. Hyviä pohjia tälle aterialle ovat puurot, keitetty riisi tai perunamuusi. Proteiinilisukkeeksi, lisää koirannappuloita (kuivaa koiranruokaa), kissanruoka sopii sekin. Tavallisissa kaupoissa on myytävänä kissanpentujen ruokaa - näistä useimmissa "nappulakoko" on todella pientä, joten hiiren on helppoa syödä tätä ruokaa. Kalsiumlisukkeeksi sekoita puuroon tai vastaavaan maustamatonta asidophilus-jogurttia. Tämä on erittäin hyvää hiiresi ruoansulatukselle, paljon parempaa kuin maito. Paras vaihtoehto olisi kuitenkin viili tai kermaviili. Hapanmaitotuotteet ovat yleisesti ottaen parempia vatsalle kuin maitotuotteet. Tuoreruoaksi sekoita joukkoon pieniä hedelmä- tai vihannespaloja. Hiiret pitävät herneistä, joten niitä voi antaa joitakin - mutta vain yksi tai kaksi päivässä.

Anna lisukeruokaa kerran päivässä. Ajankohta voi olla myöhäinen ilta tai aikainen aamu. Ilta sopii hiiren päivärytmiin paremmin, sillä hiiret ovat useimmin aktiivisimmillaan öisin. Tiedät varmaankin itse hiiresi päivärytmin paremmin, joten sijoita ruokinta sille sopivimpaan aikaan. Poista aina jäljelle jäänyt tuoreruoka (muu kuin jyvät / pelletit) seuraavana päivänä (jos ruokit iltaisin) tai samana iltana (jos ruokit aamuisin). Muussa tapauksessa ruoka menee pilalle.

Jatka tämän ruokavalion antamista hiiresti kanto- ja imetysajan. Nuoret, vastavieroitetut poikaset tarvitsevat nekin vahvemman ruokavalion kuin aikuiset hiiret.

Teksti: Satu Karhumaa. Julkaistu aiemmin vastauksena "Pregnant mouse - please advice" viestiin alt.pets.mice -ryhmässä kaksiosaisena artikkelina 6.11.1998.