Hiirten kasvatus - perusteet

Untitled Page

Vahinkopoikueet – miten niitä vältetään?

Teksti: Katariina Laine

Aina välillä ilmaantuu uusi hiirten ystävä, joka on hiiren hakiessaan saanut enemmän hiiriä kuin alunperin ajatteli ottavansa – eläinkaupasta (tai miksei kasvattajaltakin) ostettu hiiri olikin tullessaan kantavana. Parhaassa tapauksessa kaikki menee hyvin, ja hiirenpoikasten kasvun seuraaminen saattaa sytyttää kipinän kasvattaa enemmänkin poikueita. Huonommalla onnella nuori emo ja sen poikaset kuolevat, ja uuden innokkaan harrastajan halut puuhailla hiirten parissa loppuvat siihen.Yritän seuraavaksi listata ajatuksia siitä, miten vahinkopoikueita voidaan välttää ja ennaltaehkäistä.

- Jos asioit eläinkaupassa, jossa naaraat ja urokset ovat iloisesti sekaisin, on varminta ottaa hiiri, joka on varmasti uros. Sama koskee tilannetta, jossa huomaat kasvattajalla olevan naaraat ja urokset vielä samassa terraariossa luovutuiässä. Naarailla vahatulppa (vaalea pötkylä) sukuaukossa on lähes varma merkki siitä, että hiiri on kantavana, tällaista hiirtä ei välttämättä kannata aloittelevan hiiriharrastajan ottaa. Jos kaikesta huolimatta saat käsiisi nuoren, kantavan naaraan, karsi poikue pieneksi poikasten synnyttyä. Tällöin annat emolle ja poikasille mahdollisuuden kasvaa täyteen mittaansa epäonnisesta alusta huolimatta.

- Suosi hiirtä hankkiessasi luotettavia eläinkauppoja ja kasvattajia.

- Mikäli omat hiiresi ovat karanneet toistensa luo, ota uros pois naaraan / naaraiden luota heti, kun huomaat vahingon tapahtuneen. Varmista, ettei terraariossa ole aukkoja, josta hiiret pääsevät uudelleen karkaamaan, ja toivo parasta. Mikäli uros on vasta päässyt naaraan luo, ei naaras välttämättä ole vielä kantavana (hiirinaaras tulee kiimaan n. 4 päivän välein). Kannattaa myös harkita, haluaako lemmikinomistajana ottaa molempia sukupuolia.

- Jos hiiret karkailevat toistensa luo jatkuvasti, kannattaa tarkistaa terraariot suurennuslasin kanssa. Onko kannessa kohoumia, jos hiiri saisi itsensä ulos? Onko verkon silmäkoko tai kalterien pinnaväli liian suuri? Onko muovisessa terraariossa jossain reikä, josta hiiri mahtuu ulos? Pitäisikö urokset ja naaraat asuttaa eri tiloihin liiallisen lisääntymisen välttämiseksi? Jos vahinkoja sattuu jatkuvasti, kannattaa erityisesti varastolaatikoissa hiiriään asuttavan tarkistaa jokaisen ruokintakierroksen jälkeen erityisen tarkkaan, että jokainen boksi on kunnolla paikoillaan, eikä missään ole hiirenmentäviä rakoja.

- Muistathan, että kasvattajan vastuu koskee myös vahinkopoikueita. Emolle tulee tarjota rauhallinen synnytyspaikka ja sopivaa, ravitsevaa ruokaa myös siinä tilanteessa, että poikue ei ole ollut täysin toivottu. Myös vahinkopoikueita tulee karsia järkeviin päälukuihin, jotta poikasilla olisi mahdollisuus kasvaa joutumatta näkemään nälkää. Pyydä kokeneemmalta hiiriharrastajalta apua, jos sitä tarvitset.

Julkaistu: Haisulit 4/07