Hiirten kasvatus - perusteet

Sukupuolten tunnistaminen

Aloittelevien kasvattajien useimmin esittämiä kysymyksiä on: "Miten tunnistan urokset ja naaraat pikkupoikasistani?". Sukupuolten tunnistaminen voi olla vaikeaa, ainakin aluksi kun ei vielä tiedä, mitä etsiä. Onneksi sukupuolten tunnistaminen helpottuu kokemuksen myötä.

Urosten ja naaraiden tunnistamisen vaikeusaste riippuu poikasten iästä. Erittäin nuorten, vielä karvattomien, poikasten kohdalla se on hiukan helpompaa kuin hivenen vanhempien kohdalla. Siinä vaiheessa, kun urospoikaset tulee erottaa emosta ja naaraspoikasista, tunnistaminen on jo varsin helppoa. Pitkä- ja/tai kiharakarvaisten poikasten tunnistaminen voi olla vaikeampaa, sillä niiden turkki peittää helposti kivekset. Nuoret urokset voivat lisäksi piilottaa kiveksensä kun niitä pelottaa tai jännittää, mutta laskevat ne jälleen rentoutuessaan.

Kuvat voivat kertoa enemmän kuin suurempikin määrä sanoja, joten katsele alla olevia kuvia tarkkaan. Kuvissa on eri ikäisiä naaraita ja uroksia.

Naaraita Uroksia

Tarkista, löytyykö nisät. Naarailla on nisät, uroksilla ei ole. Naaraiden sukuaukko on pienempi kuin uroksilla ja sijaitsee lähempänä peräaukkoa.

Uroksilla ei ole nisiä. Niiden sukuaukko on suurempi kuin naarailla, suku- ja peräaukon välimatka on pidempi ja sukuaukon "nipukka" osoittaa häntää kohti.

naaras uros
naaras uros
naaras uros
naaras uros

Aikuisilla hiirillä sukupuolten tunnistaminen on paljon helpompaa kuin poikasilla. Alla on kuvattuna uros, hermafrodiitti (hiiri, jolla on sekä uroksen että naaraan piirteitä, useimmiten hedelmätön) ja naaras.
aikuisia