Hiirten kasvatus - perusteet

Ajattelemisen aihetta

Teksti: Nichole Royer, alkusanat Satu Karhumaa

Nicholen alkuperäinen esipuhe liittyi hänelle ja muille hänen yhdistyksensä hallituksen jäsenille tuleviin puheluihin, joissa ajattelemattomat ihmiset kyselevät mitä tehdä kun naaraalla on synnytysvaikeuksia (naaras oli aivan liian vanha ensisynnyttäjäksi jota ko henkilö ei tiennyt) ja joissa tarjotaan käsiin jääneitä poikasia.

Itse olen vastaillut sähköpostitse hiirikysymyksiin nyt jo useita vuosia ja minulle on tullut aivan samanlaisia kyselyitä, lähinnä Yhdysvalloista...

Olen saanut mm kirjeen, jonka kirjoittaja kertoi astuttaneensa uroksellaan useampia naaraita, jotka olivat jo kantavana. Hän halusi tietää hiiren kantoajan pituuden, miten naaraita kuului hoitaa, miten poikaset kehittyvät yms. Kerroin kirjoittajan haluamat tiedot, mutta huomautin että hänen olisi kuulunut kysellä asioita ennen naaraiden astuttamista. Hyvin usein minulta on tiedusteltu vieroitusikää, naaraan ja poikasten ruokintaa, poikasten kehittymisen vauhtia, uros- ja naaraspoikasten erottamista jne koskevia asioita. Valitettavasti suuressa osassa tapauksista poikaset ovat jo olemassa! Minulle on monesti myös tarjottu hiirenpoikasia USA:sta käsin.

Kun postiluukusta kolahti yhden ulkomaisen yhteistyökumppanimme lehti ja luin siinä olleen Nicholen artikkelin, päätin kääntää sen suomeksi. Siis olkaapa hyvät!

Tiedä tosiasiat ennen kuin astutat

Mielestämme on äärimmäisen tärkeää oppia tosiasiat ja mahdolliset seuraukset etukäteen, jos aikomuksenasi on astuttaa hiirinaaraasi. Nykyajan ylikansoitetussa maailmassa meidän, lemmikkieläinten hoitajien, tulee tehdä vastuuntuntoisia päätöksiä niiden ja itsemme puolesta. Ajattele huolella seuraavia kohtia.

Laatu

Sukutaulu EI ole osoitus laadusta. Suurin osa hiiristä ei sovellu jalostukseen. Vaikka ne ovatkin mahtavia lemmikkejä, niillä voi olla terveydessä, luonteessa tai rakenteessa vikoja, joita ei tulisi säilyttää.

Jalostuseläinten tulee osoittautua puhtaaksi näistä virheistä ENNEN kuin niitä käytetään jalostukseen. Eläimiä tulisi astuttaa keskenään ainoastaan silloin, kun tavoitteena on TASON PARANTAMINEN rehellinen tavoite saada aikaan hiiriä, jotka ovat parempia kuin vanhempansa. Tietämättömyys ei ole tekosyy kun olet saanut aikaan elämän, sitä ei voi perua. Ei vaikka tuloksena olisi sokea, vammautunut, pahasti sairas tai psykopaatti jyrsijä.

Hiirenkasvatuksella EI tehdä rahaa, kunhan kasvatus tapahtuu oikein. Kunnon häkki, ylimääräinen ruoka, kunnon kuivikkeet, mainostus, mahdolliset eläinlääkärikulut jne ovat kaikki kalliita ja pitää maksaa ENNEN KUIN poikasia voi myydä. Odottamaton keisarinleikkaus voi maksaa useita kymmeniä euroja. Tällainen rahamäärä olisi mahdotonta saada takaisin edes silloin, JOS poikaset säilyvät hengissä ja JOS saat ne myytyä. Suurin osa kasvattajista pitää itseään onnekkaina jos he pääsevät edes omilleen poikueen kohdalla.

Myyminen

Ensikertalaisella kasvattajalla ei ole mainetta eikä puolestapuhujia ostajien etsimisen helpottamiseksi. Aikaisemmat lupaukset "Haluan juuri samanlaisen hiiren kuin sinulla on" haihtuvat ilmaan. Ajattele, kuinka paljon aikaa ja rahaa kuluu, kun huolehdit poikasista joita et ehkä saa myytyä ennen kuin ne ovat 4 kuukautta vanhoja, 6 kuukautta vanhoja, tai jopa vanhempia! MITÄ teet, jos et saa poikasia myydyksi? Viet ne lopetettaviksi? Hylkäät ne ulos huolehtimaan itse itsestään eli kuolemaan nälkään? Myyt ne halvalla lemmikkiliikkeeseen, joka saattaa myydä ne käärmeenruoaksi? Oletko valmis majoittamaan kokonaisen poikueen niiden koko eliniäksi? Muista, että keskiverto poikue on 8 - 12 poikasta, jopa paljon enemmän. Mitä aiot tehdä, kun sinun pitää löytää kodit 20 poikasen poikueelle?

Lisää ajateltavaa

Syntymisen ilo

Jos astutat hiiresi opettaaksesi lapsiasi, muista että synnytys saattaa tapahtua neljältä aamuyöstä, tai eläinlääkärin leikkauspöydällä. Vaikka lapsukaiset olisivatkin näkemässä, he voivat nähdä kuolleena syntyvän poikasen tai naaraan kiemurtelevan ja kirkuvan yrittäessään synnyttää liian suurta poikasta. Jotkut naaraat eivät osaa huolehtia poikasista ja saattavat hylätä ne tai raadella ne. Naarailla voi olla vakavia synnytysvaikeuksia tai ne voivat jopa kuolla synnytykseen. Poikaset voivat syntyä kuolleina tai niillä voi olla nin pahoja epämuodostumia, että ne pitää lopettaa. Tietenkin siinä voi olla riemuakin, mutta jos et kestä mahdollista tragediaa ÄLÄ ASTUTA.

Aika

Useat kokeneet laatuhiirien kasvattajat kuluttavat pitkälti yli 40 työtuntia keskivertopoikueen kasvattamiseksi 6-viikkoisiksi. Ennen ja jälkeen synnytyksen naaraat tarvitsevat erityistä hoitoa, huolenpitoa ja ruokintaa. Poikaset tulee tarkistaa päivittäin, ne pitää sosiaalistaa, ruokkia huolellisesti ja niiden häkki pitää puhdistaa tarkasti. Useita tunteja kuluu paperitöihin, sukutauluihin, rekisteröinteihin ja ostajien kanssa keskustelemiseen. Jos sinulla on joitain epätavallisia ongelmia, kuten sairaita poikasia tai naaras, joka ei osaa tai ei halua huolehtia poikasista, työmäärä kaksin- tai kolminkertaistuu. Jos sinulla ei ole kylliksi aikaa, on lopputuloksena joko kuolleita poikasia, tai heikkotasoisia jotka ovat huonoluonteisia, epäsosiaalisia, likaisia ja/tai sairaita tuskinpa mitään ostajan unelmia.


Artikkeli on aiemmin ilmestynyt AFRMA:n Rat and Mouse Tales Fall 1997 lehdessä ja kuuluu SNL:n kansainväliseen lehti- ja artikkelivaihtoon.