Hiirten kasvatus - perusteet

Ryhtyisinkö kasvattajaksi?

Kasvattamisen aloittamisesta

...eli asioita, jotka sinun pitää tietää jo etukäteen.

Hiiret ovat rakastettavia pikku otuksia ja hiirenpoikaset äärimmäisen suloisia. Ei siis mikään ihme, että ajatus hiirten kasvattamisesta on pälkähtänyt yhden jos toisenkin hiiren omistajan päähän. Hiiret myös lisääntyvät helposti - melkeinpä liiankin helposti. Sinun pitää kuitenkin tietää useita eri asioita, ennenkuin laitat uros- ja naarashiiren yhteen. Tässä artikkelissa käsitellään näitä asioita - ei antamalla suoraan vastauksia, vaan osoittamalla mitä kaikkea sinun pitää ottaa selville!

Joitain tosiasioita:

 • Mitä enemmän sinulla on hiiriä, sitä enemmän tarvitset häkkejä/terraarioita
 • Useampi häkki/terraario tarvitsee enemmän tilaa.
 • Paljon hiiriä haisevat paljon enemmän kuin muutama.
 • Mitä enemmän sinulla on hiiriä, sitä vähemmän sinulle jää aikaa kutakin hiirtä kohti.
 • Suuremman hiirimäärän perushoitoon kuluu paljon enemmän aikaa.
 • Enemmän hiiriä vie suuremman osan rahoistasi hoitokuluina.
 • Kun hiiriä on enemmän, on entistä todennäköisempää että vastaan tulee eläinlääkärin apua vaativia ongelmia.
 • Hiirten kasvattaminen tarkoittaa sitä, että kasvattaessa syntyy poikasia joille sinun pitää etsiä uudet, hyvät kodit.
 • Uusia, hyviä koteja voi olla erittäin vaikeaa löytää.
 • Hiirten kasvattamisella et tule ansaitsemaan rahaa. Siis silloin, kun teet sen vastuuntuntoisesti! Muunlainen kasvattaminen ei ole kasvatusta - se on tehtailua.

Tiedätkö tarpeeksi?

Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee tietää paitsi hiiren hoidon perustiedot, myös hiirten lisääntymiseen liittyvät tosiasiat.

Tämän lisäksi sinun tulee tietää tarpeeksi, jotta pystyt tarjoamaan sinulta hiiriä ostaville oikeaa tietoa hiiren hoidosta.

Tämäkään ei vielä riitä, vaan sinun tulee tietää eri hiiren taudeista, geneettisistä vioista ja perinnöllisistä ongelmista... Se, että luet tätä tekstiä osoittaa jo sitä että olet oikeilla linjoilla. Lue siis tarkkaan, mitä näillä sivuilla on tarjolla ja opi.

Liity hiiriyhdistykseen. Yhdistykset ovat erinomaisia tiedon ja taidon lähteitä. Yhdistyksessä voit myös paremmin tutustua muihin hiiriharrastajiin ja tehdä heidän kanssaan yhteistyötä.

Hyviä hiirikirjoja on olemassa, tosin valitettavasti vain englanninkielisinä yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Näitä kirjoja ovat:

 • Nick Mays: "Your First Mouse". Julk. TFH
 • Chris Henwood: "Fancy Mice". Julk. TFH. ISBN 0-86622-342-8
 • Tony Cooke: "Exhibition and Pet Mice". Julk. Spur Publications.
 • Jack Young: "Mice as a hobby". Julk. TFH

Yritä löytää jokin näistä. Olemassa on myös huonoja hiirikirjoja - ne ovat pullollaan kiiltäviä kuvia hiiristä, mutta niissä oleva tieto on joko virheellistä tai täysin väärää.

Muista, ettei hiiristä voi koskaan tietää liikaa. Kukaan ei tiedä kaikkea. Oppimisprosessi on ikuinen! On myös paljon, paljon parempi kysyä jopa "tyhmiä" kysymyksiä, kuin tehdä jotakin väärin vain sen vuoksi, ettet kehdannut kysyä kokeneelta kasvattajalta neuvoa.

Tietoa on saatavilla. Sen löytäminen vie oman aikansa ja vaatii sinulta oma-aloitteisuutta, mutta tietoa kyllä löytyy. Jos et ole halukas oppimaan, on paljon parempi että unohdat ajatuksen hiirten kasvattamisesta kokonaan. Älä luota lemmikkiliikkeestä saamiisi tietoihin. Valitettavasti suurin osa lemmikkiliikkeiden omistajista / työntekijöistä eivät tiedä pätkääkään hiirten perushoidosta - puhumattakaan hyvästä kasvattamisesta. Yritä myös hankkia tietoja useammasta kuin yhdestä lähteestä. Tämä tarkoittaa sitä, että ainoastaan näiden sivujen lukeminen ei riitä.

Miksi haluaisit kasvattaa hiiriä?

Ajattele tarkkaan, minkä vuoksi haluaisit kasvattaa hiiriä. Onko suunnitelmissasi näyttelyihin osallistuminen hiirinesi? Oletko kiinnostunut ainoastaan lemmikkihiirien kasvattamisesta? (Huomaa: "ainoastaan" tarkoittaa tässä yhteydesä sitä, ettet ole kiinnostunut kasvattamaan rotumääritelmän mukaisia hiiriä hyvien lemmikkiominaisuuksien lisäksi!!!) Haluatko kasvattaa vain yhden poikueen naarashiirelläsi?

Kaikissa näissä tapauksissa sinun tulee tietää yllämainitut asiat! Jos olet kiinnostunut kasvattamaan ja näyttelyttämään hiiriä, sinun tulee myös opetella genetiikkaa ja värien periytymistä. Joka tapauksessa sinun tulee ymmärtää, mitä tarkoittaa "perinnöllisyys" ja kuinka se toimii. Värit ja kuviot eivät ole ainoita, jotka ovat perinnöllisiä - se koskee myös terveyttä ja luonnetta!

Sinun tulee tietää oikeista "kasvatustavoista", sekä ymmärtää mitä tarkoittavat sanat "sisäsiitos", "linjasiitos" tai "ulkosiitos".

Hiirten kasvattaminen huvin vuoksi voi olla sinusta hauskaa, mutta hiirillesi se on aina rasite. Naarashiirien ei tarvitse saada vähintään yhtä poikuetta elinikänään ollakseen onnellisia - itse asiassa se, että jätät naaraasi astuttamatta saattaa tuoda sille pidemmän elämän ja pienemmän riskin saada nisäkasvain. Voi olla, että tuottamasi hiirenpoikaset ovat kaikkea muuta kuin onnellisia olemassaolostaan - erityisesti silloin, jos olet heivannut ne huonoon eläinliikkeeseen tai myynyt eteenpäin ottamatta selville uuden omistajan tietopohjaa tai millaiseen häkkiin hiiriparka joutuu. Nämä hiirenpoikaset eivät pyytäneet saada syntyä - ne ovat olemassa vain siksi että sinä sitä halusit!

Kunnioita hiiriäsi

Tämä on erittäin tärkeää. Kunnioita hiiriäsi, huolimatta siitä kuinka monta niitä sinulla on. Ajattele aina hiiriäsi elävinä, hengittävinä, tuntevina olentoina, joita ne ovatkin - älä koskaan vain jalostusmateriaalina tai typerinä "otuksina". Hiiret voivat sopeutua ja selvitä hengissä myös huonommissa oloissa, mutta se ei riitä. Hiirten tulisi myös pystyä nauttimaan elämästään, mahdollisimman paljon.

Vanhemmat hiiret ovat tärkeä osa hiirulaasi. Ne eivät ole "kuollutta painoa" tai vain viemässä tilaa. Niitä tarvitaan. Jos et anna hiiriesi elää luonnollista elinkaartaan loppuun, et välttämättä saa tietää joistain vakavista ongelmista. Et tiedä, kuinka pitkä hiiriesi elinkaari on. Et tiedä, kuinka kasvainherkkiä ne ovat. Et tiedä, mitä myöhemmällä iällä ilmeneviä perinnöllisiä ongelmia hiirissäsi on. Jos nämä seikat jättää huomioimatta, joutuu jonain päivänä heräämään epämiellyttäviin yllätyksiin. Tämän lisäksi kasvattamiesi hiirien uudet omistajat eivät varmasti ole mielissään saadessaan tietää välinpitämättömyydestäsi karvaimman kautta - hiirien sairastuessa tai kuollessa aivan liian nuorina.

Ole hyvä hiirenomistaja.

Se on kaikkein tärkeintä.