Hiirten kasvatus - perusteet

Kasvattajan etiikka

Teksti: Nichole Royer (lyhennetty)

Vastuuntuntoisen kasvattajan eettiset säännöt

Ymmärrän että kasvattajana minulla on vastuu suojella ja säilyttää kesyhiiriä sekä hiiriharrastusta, sekä varmistua myymieni, kasvattamieni sekä omistamieni eläimien hyvinvoinnista. Tämän vuoksi tunnustan omikseni seuraavat eettiset säännöt.

A. Yleiset eettiset säännöt

 1. Tarjoan jokaiselle hoidossani olevalle eläimelle elinympäristön, joka täyttää niiden fyysiset, emotionaaliset ja psyykkiset tarpeet. Tähän kuuluu tarpeenmukaiset elinolot, oikea ruokavalio, kunnolliset kuivikkeet ja tarpeellinen terveydenhuolto.
 2. Puhun vastuullisen lemmikinpidon puolesta ja kannustan siihen.
 3. Aloitan ja jatkan opiskelua, joka laajentaa tietojani eläinten kasvattamisen taidoissa.
 4. Säilytän kiinnostukseni kaikkiin myymiini eläimiin ja järjestän asiat niin että kasvattamani eläin jota ei enää tarvita tai ei ole enää haluttu, voidaan palauttaa/sijoittaa uudelleen.

B. Kasvattamisen eettiset säännöt

 1. Tunnen kasvatukseen valitsemieni muunnosten rotumääritelmän, mukaanlukien oikeanlainen turkki, väri, tyyppi ja koko sekä luonne. Käytän tätä rotumääritelmää tavoitteena muunnoksen parantamisessa jokaisella astutuksella.
 2. Käytän jalostukseen ainoastaan hiiriä jotka ovat sukupuolisesti kypsiä, terveitä sekä vailla perinnöllisiä vikoja, loisia, huonoa luonnetta ja tarttuvia sairauksia.
 3. Tunnen mykoplasma -nimisen sairauden, sen oireet ja seuraukset sairautena ja siihen asti kun käytössämme on keino kontrolloida tai poistaa tämä tauti, kasvatan tavoitteenani saada eläimiä jotka vastustuskykyisiä mykoplasmalle. (suom. huom: Tämä tarkoittaa sitä, ettei jalostukseen koskaan saa käyttää eläimiä, joilla on mykoplasmaan viittaavia oireita.)
 4. Tiedän kasvaimien seurauksista hiirillä ja kasvatan tavoitteenani saada eläimiä jotka eivät ole geneettisesti alttiita kasvaimille.
 5. Lopetan jalostamisen eläimistä jotka toistuvasti tuottavat jälkeläisiä joilla on vikoja tai virheitä jotka vaikeuttavat eläimen hyvinvointia, tai luonne joka tekee niistä sopimattomia lemmikkieläimiksi.
 6. Tarjoan kantavalle naaraalle ja seurauksena syntyville poikasille asumuksen, ruokavalion ja hoidon joka täyttää niiden fyysiset, emotionaaliset ja psykologiset tarpeet.
 7. Varmistun siitä että jokaisella kasvattamallani eläimellä on lemmikkieläimelle sopiva luonne.

C. Myymisen eettiset säännöt

 1. En myy tai muuten sijoita alle viiden viikon ikäisiä hiirenpoikasia (sovellettu SNL:n sääntöihin).
 2. Etsin tietoisesti mahdollisimman hyvät kodin eläimille jotka myyn tai muuten sijoitan.
 3. Myyn ainoastaan eläimiä jotka ovat hyväluonteisia ja vailla loisia.
 4. Vastaan kaikkien eläimieni kunnosta ja laadusta, kuten ne myyntihetkellä ilmenevät.
 5. Varmistun siitä, että ostaja on asiasta täysin tietoinen kun myyn eläimen, jolla on tunnettu vika, terveys- tai muu fyysinen haitta tai vakava poikkeama rotumääritelmästä.
 6. En koskaan tietoisesti myy kantavaa naarasta kertomatta asiasta tarkkaan ostajalle.
 7. Otan vastuun poikasista, jotka syntyvät naaraalle joka oli tietämättäni kantavana myyntihetkellä.
 8. Otan takaisin tai sijoitan uudelleen minkä tahansa eläimen jonka sijoitus ei ollut onnistunut.
 9. Kerron ostajalle täydet tiedot ruokkimisesta, asuttamisesta ja hoidosta yleensä.
 10. Tarjoan uudelle omistajalle jatkuvaa tukea ja apua mahdollisesti myöhemmin ilmenevissä vaikeuksissa.
 11. Kun myyn hiiren aloittelevalle kasvattajalle tai kasvattajalle jalostus- tai näyttelyeläimenä, tarjoan tukea, apua, opetusta ja avustusta heidän pyrkiessään saavuttamaan tavoitteensa.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin Rat & Mouse Tales, Spring 1997 ja se on osa SNL:n kansainvälistä artikkelivaihtoa.