Hiirten kasvatus - perusteet

Ongelmia?

Hiireni söi poikasensa!

- Mitä oikein tapahtui?

Silloin tällöin käy niin, että hiirinaaras syö poikasensa. Naaras saattaa popsia kaikki poiksensa, tai vain osan niistä. Joskus naaras kirjaimellisesti syö vain osan poikasista, jolloin omistajaparka joutuu siivoilemaan hiirenpoikasen puolikkaita naaraan terraariosta... Tilanne on omistajalle melkoisen inhottava ja herättää monia kysymyksiä: Mikä meni pieleen? Olisiko tämä ollut estettävissä? Onko syy minussa vai onko hiiren päässä vikaa?

Jos hiirinaaras on altis syömään poikasensa, se yleensä tekee niin ensimmäisten 3-4 päivän aikana. Tämän jälkeen poikasten pitäisi olla turvassa, mutta joskus emo saattaa syödä poikasensa myöhemminkin - jopa kolmeviikkoisina.

Emo saattaa syödä poiksensa seuraavien syiden vuoksi:

  • Häkistä loppui ruoka tai vesi ja emon vaistot kertoivat, ettei se pystyisi hoitamaan poikasiaan tyydyttävästi. Emosta riippuen tämä saattaa käydä nopeastikin. Siksi emojen ruokinnasta ja pullojen täyttämisestä tulee pitää erittäin hyvä huoli.
  • Emolta loppui maidontuotanto, eikä se pystynyt ruokkimaan poikasiaan.
  • Poikasia oli liikaa emon voimille ja se vähensi itse poikasmääräänsä. Tämän syyn vuoksi emo saattaa syödä hiukan vanhemmat (vajaan parin viikon ikäiset) poikasensa.
  • Poikue oli emon ensimmäinen, eikä se tiennyt mitä poikasille pitäisi tehdä. Ensikertalaiselle voi antaa kokeneen naaraan "kätilöksi" auttamaan poikasten hoidossa, tai antaa kahden emon (joista toinen on jo kokenut) saada poikasensa yhtä aikaa. Mikäli poikueet eivät ole samaa väri/kuviomuunnosta, eivät poikaset edes mene "sekaisin" eli kasvattaja tietää mikä poikasista on kummankin emon.
  • Emo innostui vähän liikaa istuikoita syödessään ja söi vahingossa poikasensakin.
  • Poikaset syntyivät kuolleena, ne kuolivat pian syntymän jälkeen tai olivat heikkoja tai sairaita. Kuolleen, sairaan tai epämuodostuneen poikasen syöminen on itse asiassa luonnollista ja varmistaa ettei kallisarvoinen energia mene hukkaan kuolleen poikasen muodossa.
  • Emo häiriintyi jostain tai tunsi olonsa epävarmaksi. Varsinkin ensikertalaisen tai hiukankin vähemmän kesyn emon kohdalla omistajan pitäisi malttaa olla häiritsemättä pesää muutaman ensimmäisen päivän ajan. Tämän jälkeenkin emo kannattaa poistaa häkistä esim. näyttelyboksiin, hajustaa sormet kuivikkeissa ja vasta sitten koskea poikasiin.

Yleensä ensimmäisen poikueen syöminen ei tarkoita sitä, että hiiriemo söisi toisen poikueensa. Jos kuitenkin käy niin, että toinenkin poikue päätyy emon syömäksi, on parasta olla kokeilematta enää uudelleen - tapa saattaa periytyä, jos emolta jää naaraspoikanen henkiin.

Teksti: Satu Karhumaa, julkaistu Haisulit 2/98