Muunnokset

Silver-tikatut

III - Silver-tikatut

"Kauttaaltaan valkoisella / hopealla tikattu hiiri. Pearl on tässä ryhmässä geneettisen taustansa vuoksi."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Silver brown
Silver brown

Silver fawn
Silver fawn

Silver grey
Silver grey

Pearl
Pearl

Teksti: Anniina Tuura

Silver-tikkaus on resessiivinen mutaatio, joka löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 1912 ja myöhemmin uudelleen 1920-luvulla. Se tuottaa hiiren turkkiin vaihtelevan määrän valkoisia karvoja ja tikkausta. Ilmiasu vaihtelee hyvin paljon, ja vaikutus on eri geneettisillä pohjilla hieman erilainen.

Agoutilla (A/*) ja dominoivalla punaisella (Ay/*) pohjalla tikkauksen määrä jää keskimäärin vähäisemmäksi ja geenin vaalentava vaikutus on voimakkain karvan juuressa. Tikkaus saattaa näillä myös vähentyä iän myötä kadoten jopa kokonaan. Non-agoutilla (a/a) ja tan-pohjalla (at/*) tikkaus on voimakkaampi ja usein vain lisääntyy hiiren vanhetessa. Tikkausta on lisäksi enemmän mustalla (B/B) kuin ruskealla (b/b) pohjalla. Mielenkiintoisin silver-tikkauksen ja ruskean diluution vuorovaikutus löytyy genotyypiltä a/a B/b, joka yllättäen on huomattavasti vaaleampi ja voimakkaammin tikattu kuin B/B tai b/b.

Ilmiasuun vaikuttaa värigeneettisen taustan lisäksi myös hiiren sukupuoli: urokset ovat keskimäärin vahvemmin tikattuja kuin naaraat. Parhaat silver-tikatut hiiret ovat melkeinpä aina uroksia, vaikka naaraistakin löytyy rotumääritelmän mukaisia yksilöitä ja jotkut saattavat jopa menestyä näyttelyissä.

Valikoivalla jalostuksella on suuri vaikutus: Jalostamaton silver-tikattu hiiri ei välttämättä erotu tikkaamattomasta, muuten kuin kenties vasta vanhemmalla iällä vatsapuolelle, kylkiin tai niskaan ilmaantuvien valkoisten karvojen myötä. Poikaskarvassaan monet silver-tikatut hiiret ovat tikkaamattomia, ja tikkaus ilmestyy vasta ensimmäisessä karvanvaihdossa. Kaikkein voimakkaimmin tikatut yksilöt ovat silveerattuja pienestä pitäen. Tikkauksen toivotaan olevan mahdollisimman tasainen, mihin jalostuksessa on myös kiinnitettävä huomiota. Tikkauksen epätasaisuus ja karvanvaihtoihin liittyvät laikut/rajat ovat tavallisia virheitä.