Genetiikkaa

B-lokus

B-sarja eli musta/ruskea lokus. Tämä alleelien sarja vaikuttaa mustan pigmentin syvyyteen eli siihen onko pigmentointi mustaa vai ruskeaa. Hiiriharrastuksen parissa tavallisesti "saatavilla" olevat geenit ovat mutaatoitumaton B, cordovan bc sekä ruskea diluutio b, joten käsittelen vain näitä.

1. Täysi musta väri, B

Kaneli

Chocolate (cordovan), a/a bc/*
Kuva: Arttu Väisälä

B on tämän lokuksen dominoiva alleeli, mutaatoitumaton. Tätä alleelia on oikeastaan turhaa tarkastella sen tarkemmin, sillä se on itse asiassa tehty jo A-lokuksen käsittelyn yhteydessä. Tässä kuitenkin joitain täysi musta väri B:n omaavia värejä: agouti A:n kanssa agouti, black-ja-tan at:n kanssa black tan, ei-agouti a:n kanssa black. Muita värejä on tietenkin useita, mutta näitä käsitellään myöhemmin, mm. C-ja P-lokusten yhteydessä.

2. Ruskea diluutio b & cordovan bc

Näitä kahta alleelia käsitellään yhdessä siitä syystä että genotyypin omaavissa hiiristandardeissa mainitaan yleensä "b", vaikka geeni olisikin itse asiassa bc. Hämäävää? No, ehkäpä se on sitä…

Hiirikasvattajien yleisesti "käyttämä" eli heidän saatavillaan oleva ruskean värin aikaansaava geni on bc, cordovan. Tämä geeni vaalentaa mustan pigmentin syvän ruskeaksi. Tämä saa aikaan chocolate -hiiren herkullisen väriin. bc dominoi b:tä, joten b:n läsnäolo voi jäädä huomaamatta pitkiksikin ajoiksi.

Rouva Hitler

Chocolate (tavallinen), a/a b/b
Kuva: Minna Jonninen

"Perus" b-diluution tuoma ruskea on yksinkertaisesti ruskeaa ja sitä näkee yleensä lemmikkiliikkeissä ja jalostamattomissa lemmikkihiirissä. Tilanne tietenkin vaihtelee eri puolilla maailmaa. Yleensä tavallisen ruskean ja suklaanruskean cordovanin pystyy erottamaan toisistaan helposti. Muunnoksissa, joissa ruskea pigmentti on muuntunut muiden läsnäolevien geenien vuoksi niin, ettei varsinaista suklaan sävyä näe, b/b-hiiren erottaa rubiineista silmistä.

2.1. bc ja Ay

Resessiivinen ruskea ei pahemmin vaikuta keltaiseen pigmenttiin, joten Ay/* hiirten syvä punainen väri ei muutu bc:n läsnäolosta (Ay/* bc/*). Redin ja fawnin kasvatuksessa bc:stä on kuitenkin hyötyä, sillä näillä hiirillä on usein turkissaan jonkin verran nokisuutta. bc/* auttaa "pyyhkimään pois" tätä nokisuutta vaalentamalla ei-toivottua mustaa pigmenttiä vähemmän huomattavaksi chocolateksi.

2.1.1. Chocolate sable Ay/at bc/* sekä chocolate marten sable Ay/at bc/* cch/cch.
Noddyn Tourmaline

Chocolate sable, Ay/at bc/* U
Kuva: Arttu Väisälä

Kuten aiemmin A-lokuksen yhteydessä mainittiin, olemassa on myös muita kuin mustataustaisia sable -värejä. Chocolate sable on yksi näistä muista sableista. Hiirulassani on yleensä aina jokunen chocolate sable ja täytyy sanoa ettei muunnos ole kovinkaan silmiinpistävä ja näin ollen standardoimisen arvoinen tai muunnos jota kannattaisi todella jalostaa. Siinä kun tavallisen mustapohjaisen sablen selkä on niin tumman ruskea (seepia) kuin mahdollista, chocolate sablella selkäväri on vaalentunut bc-geenin vaikutuksesta vaaleamman sävyiseksi. Genotyypiltään hiiri on chocolate sable, mutta fenotyypiltään (= miltä hiiri itse asiassa näyttää), se on vain huono, liian vaalea (selkä sekä varjostus) sable…

Entä sitten chocolate marten sable? Väittäisin tämän muunnoksen kärsivän samanlaisista "ongelmista" kuin chocolate sablet - ne näyttävät liian vaaleilta, rusehtavilta marteneilta. Marten sable -muunnoksissa läsnä oleva chinchillatekijä ei vaikuta ruskean pigmentin syvyyteen lainkaan (tästä tarkemmin c-lokuksesta kertovassa artikkelissa, kohdassa cch).

2.2. bc ja A

Kun bc yhdistyy agouti A:n kanssa, tuloksena on ns. chocolate agouti, jonka tunnemme nimellä cinnamon. Cinnamonille tyypillinen väri aiheutuu agoutilla olevan mustan pigmentin vaalentumisesta suklaaksi, niin karvan juuressa kuin tikkauksessakin.

Noddyn John Dee

Chocolate tan, at/at bc/* C/* D/* P/*
Kuva: Arttu Väisälä

2.3. bc ja at

Kuten olen aiemmin jo maininnut, ruskea diluutio ei oikeastaan vaikuta keltaiseen (punainen) pigmenttiin. Näin ollen yhdistyessään tan-geeni at:n kanssa, se saa aikaan suklaanruskean selkäpuolen ja tulisen tan vatsan, chocolate tanin. Itse asiassa chocolate tan on helpompi kasvatettava kuin black tan, sillä jotkut black taneille tyypillisistä virheistä näkyvät paljon heikommin. Näihin virheisiin kuuluu selkävärin mukainen kurkkutäplä sekä vatsakarvan pohjaväri. Mikäli pohjaväri ei ulotu pidemmälle vatsakarvaa, se voi jopa tuoda lisää syvyyttä vatsan väritykseen.

2.4. bc ja a
chocolate

Chocolate, ae/ae bc/* C/* D/* P/*
Kuva: Anniina Tuura

Yksinkertaista aiemmin sanotun toistoa: verrattuna a/a B/* hiireen, a/a bc/* hiirellä on musta pigmentti vaalentunut suklaaksi!

2.5. bc ja ae

Sama kuin yllä, mutta antaen ae -geenin vaikutuksista johtuen syvemmän ja tummemman suklaisen värin.