Genetiikkaa

C-lokus

C-sarja eli albiinolokus. Tähän lokukseen kuuluvat hiirikasvatuksessa mukana olevat alleelit ovat C, cch, ce, ch ja c. Kyseessä on hyvin mielenkiintoinen lokus, sillä nämä geenit (lukuun ottamatta tietenkin lokuksen ylin dominantti, täyden värin C) vaalentaa niin mustaa, ruskeaa kuin keltaistakin pigmenttiä eli kaikki kolmea hiiren turkin perusväriä. Vaalentava vaikutus näkyy niin homotsygoottisissa kuin heterotsygoottisissakin muodoissa! Toisin sanoen: nyt päästään todella mielenkiintoiseen osioon… Huomaa, että p- ja c-lokukset ovat linkkiytyneet toisiinsa.

1. Täysi väri, C

Tämän sarjan ylin dominantti on mutaatoitumaton C, joka antaa täyden värin omaavan hiiren, oli geeni läsnä sitten homotsygoottisena (C/C) tai heterotsygoottisena, yhdessä jonkun sarjan resessiivisen alleelin kanssa. No, itse asiassa juttu ei olekaan näin yksinkertainen…

a/a B/* p/p C/c ja a/a b/b p/p C/c -hiiret ovat selkeästi vaaleampia kuin vastaavat C/C -hiiret. Tämä ilmiö on havaittavissa myös Ay, at ja A-geenien kohdalla. Tämän lisäksi Ay ja A -hiiret joiden muu genotyppi on C/c, C/cch ja C/ce ovat vaaleampia kuin homotsygoottiset C/C -tyypit. Tämä vaikutus rajoittuu agouteilla turkin keltaiseen osioon (eli tarkemmin sanottuna turkin kullanruskea osio) sekä taneilla vatsan väriin.

C-lokuksen resessiivit:

ci - Intensiivinen chinchilla, mahdollinen apricotin (ja "lemonien") aikaansaaja.

cch/cch -Chinchilla-diluutio, homotsygootit muodot.

cch/* - Chinchilla ja alemmat c-lokuksen resessiivit.

cm - Chinchilla-mottle, tricoloria?

ce/ce - Äärimmäinen diluutio,homotsygootit muodot.

ce/* - Äärimmäinen diluutio ja alemmat c-lokuksen resessiivit.

ch/ch - Himalayan eli pointintekijä, homotsygootit muodot.

ch/c - Himalayan & albiino.

c - Albiinogeeni.